אשכנזי על אזרחי: רוצה להיות אנונימי
ביום שבו העביר את נס הרמטכ"ל לרב-אלוף בני גנץ, גבי אשכנזי הופיע לראשונה בלי מדים באירוע של קהילות יהודיות מארה"ב. "אני ואשתי יוצאים לחופשה, אחר כך כל האופציות פתוחות". צפו בסיכום היום החגיגי - עידן גנץ יצא לדרך
רק כמה שעות אחרי שורת הטקסים שלאחריהם הפך גבי אשכנזי לרמטכ"ל לשעבר, הוא התייצב במלון בירושלים, לכנס של "ועידת הנשיאים" של קהילות יהודיות בארצות הברית. הפעם בחליפה ועניבה, ובלי דרגות על הכתפיים. הוא התקבל במחיאות כפיים סוערות. "שואלים אותי בנושא איראן, אני תמיד אומר שכל האופציות על השולחן, וכך גם עכשיו", אמר אשכנזי בהתייחס לעתידו האישי.
הרמטכ"ל ה-20 - הסיקור המלא ב-ynet:
- גנץ מאחד שורות: כנסים מיוחדים לפיקוד הבכיר
- גנץ ואשכנזי הטמינו פתק בכותל: "הטקס מרגש"
- אשכנזי לגנץ: מעביר לך את ספר המטרות בעזה
- אשכנזי אומר שלום לגלנט: "לא שלטתי בנסיבות"
התרגשתם? ספרו לנו בעמוד הפייסבוק של ynet
"אני ואשתי יוצאים לחופשה. אנחנו רוצים להיות אנונימים ולהחזיר את הפרטיות אליה התגעגענו. נחזור עוד חודש חודשיים ונחליט מה לעשות", הוסיף אשכנזי, שחווה חודשים מתוחים במיוחד - בעיקר בזירת היחסים העכורים עם שר הביטחון, אהוד ברק.
אשכנזי היה מלווה הערב באשתו רונית, ולבש חליפה שחורה. עם כניסתו קיבל עוגה מבית המלון עליה כתוב "למשתחרר הצעיר" לצד סמל של גולני. "אני לא יכול לחתוך את העץ של גולני", התלוצץ הרמטכ"ל היוצא, וביקש להעביר את העוגה למחלקת הילדים של בית החולים הדסה. "תגידו להם שזה מהרמטכ"ל".
אשכנזי ענה לשאלות הנוכחים ואמר: "זה אירוע מיוחד, משום שזו ההופעה הראשונה שלי שאינה רשמית. שאלו אותי אם לוויתי את החליפה. התשובה היא לא, זו לא הפעם הראשונה שאני פורש (בעבר היה מנכ"ל משרד הביטחון - ר.מ), אבל אני בהחלט מקווה שזו הפעם האחרונה.
מתנה נדירה מההיסטוריה. אשכנזי (צילום: רונן מדזיני)
"בפעם האחרונה שהממשלה והרמטכ"ל וידידי הטוב דן חלוץ קרא לי לחזור, חשבתי שההיסטוריה נתנה לי מתנה נדירה: הזדמנות שנייה לפקד על הטובים והמבריקים שבין בנינו ובנותינו. הבנתי שהתפקיד הוא להגן לא רק על ישראלים, אלא על יהודים בכל העולם, והייתה לי הזכות להצטרף למשימה מיוחדת זו".
בפן האקטואלי, נשאל אשכנזי לגבי מצרים ואמר כי "עזיבתו של מובארק היא מכה חזקה למחנה המתון. הרדיקלים מקבלים כוח ממספר סיבות, ביניהן עזיבתם של מנהיגים מתונים.
מובארק, עם כל הביקורת, היה עוגן של יציבות באזור. היחלשות המחנה המתון נובעת מירידה של מנהיגים כמוהו ותפישה רווחת באזור לפי כוחה והשפעתה של ארצות הברית יורדות. אני מקווה שלא נראה אפקט דומינו".
הוא הביע שביעות רצון מהודעת הצבא המצרי על מחויבות לשלום עם ישראל. "אני חושב שהשלום עם מצרים, קר ככל שיהיה, הוא בעל חשיבות אסטרטגית ובכל מקרה יש לנו גם תכנית פעולה לתסריט בו הסכם השלום לא יחזיק מעמד", הבטיח.
באירוע נכח גם ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') עמוס ידלין, שהתייחס
אף הוא למתרחש במצרים: "אני מעדיף שכנות דמוקרטיות, משום שמדינות דמוקרטיות לא נוהגות להילחם זו בז", אמר. "המהפכות באזור הן לאו דווקא נגד ישראל, לא ראיתי סנטימנט אנטי-ישראלי ברחובות קהיר ובכיכר תחריר. זאת הייתה מהפיכה סוציאלית מתוך עניינים פנימיים של מצרים.
"אני מקווה שבסוף היום תקום מצרים דמוקרטית. היא אולי לא תהיה דמוקרטיה מושלמת אבל אני לא מכיר אף דמוקרטיה מושלמת בעולם", ציין ידלין, והוסיף כי "אם הרוח תגיע למדינות כמו סוריה ואיראן, זו תהיה התפתחות דרמטית. אנחנו נזהרים מאוד כשאנחנו מנסים לחזות את עתידן של המהפכות. אין לנו חיישנים במסגדים ובאוניברסיטאות, וקשה לחזות מתי באיראן תהיה מסה קריטית שתספיק בשביל לשנות את השלטון".