שתף קטע נבחר

 

תמיר ומסתורי: התעלומה של בניית מגדל יריחו

המגדל של תל יריחו הוא מבנה הציבור הראשון שנבנה בהיסטוריה האנושית. כעת מציעים ארכיאולוגים מאוניברסיטת ת"א כי הוא נבנה לפי מאפיינים קוסמים כמו השמש השוקעת וצללי ההרים, במטרה לנצל את פחדיהם הקמאיים של התושבים המקומיים ולרתום אותם לפרויקט הבנייה הגרנדיוזי

מגדל עצום הנישא לגובה שמונה וחצי מטרים, אשר נבנה לפני 11 אלף שנים ביריחו הקדומה, ממשיך לרתק את הארכיאולוגים: מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת ת"א, ד"ר רן ברקאי והדוקטורנט רועי לירן מהחוג לארכיאולוגיה, שופך אור על תעלומת ייעודו של המגדל המסתורי.

 

מדובר בחידה ארכיאולוגית מסעירה שמאז גילויה לפני 50 שנה בידי הארכיאולוגית קתלין קניון, ממשיכה להצית ויכוח ער בעולם. החוקרת המוערכת גילתה אז ישוב ניאוליתי (בן כ-11 אלף שנה) ובו מגדל אבנים גבוה בקוטר של שמונה מטרים וחומה.

 

בניין שכזה לא הוקם קודם לכן בהיסטוריה של המין האנושי, ועבור רבים הוא מייצג את המעבר מחברת לקטים-ציידים שנעה ונדה לחברה היושבת בישובי קבע. תהליך זה נקרא "המעבר לחקלאות" ובמסגרתו החלו בני האדם לייצר את מזונם בעצמם ולהתגורר במקום קבוע. הוא התרחש במספר מקומות בעולם וביניהם ביריחו, שבשל המגדל המרשים שנחשף בה זכתה לתואר "העיר הקדומה ביותר בעולם".

 

"זוהי בנייה מונומנטלית", מסביר החוקר ד"ר רן ברקאי מאוניברסיטת ת"א, "גורד השחקים של אותה התקופה. לפני כן איש לא עשה שום דבר בסדר הגודל הזה, והבניין נראה כאילו הגיע משום מקום. כאילו הוא לא שייך לנוף".

 

קניון הציעה כי המגדל שימש לביצור ולמגננה, אך חוקרים אחרים חלקו עליה והציעו הסברים אחרים: למשל מניעת הצפה של העיר בזמן של גשמים וסחף. הסבר זה נחשב בעייתי, משום שהמבנים נבנו בשולי הכפר וחוקרים אחרים הראו כי בצד זה לא היו שטפונות.

 

עם הפנים לשמש

פרשנות אחרת גורסת כי למגדל היו שימושים טכסיים וסמליים. גישה דומה הציגו החוקרים מאוניברסיטת ת"א לפני מספר שנים: המגדל והחומה סימלו את החיבור של התושבים עם הנוף שסביבם ועם הקוסמוס. 

 

פרשנות זו הוצעה לאחר שהחוקרים גילו כי גרם המדרגות במגדל אינו פונקציונלי, וכי יש לו ציר ברור מאוד שפונה באופן מובהק לפסגה הגבוהה ביותר ברכס ההרים שמשקיף על יריחו ממערב – דהיינו, להר הקרנטל.


אור השמש חודר מבעד לגרם המדרגות של מגדל יריחו 

 

עוד התגלה, כי השמש שוקעת ביום הארוך ביותר בשנה מאחורי ההר, בדיוק בזווית של גרם המדרגות של המגדל. כלומר, ישנו קו מובהק המחבר בין השמש השוקעת, ההר הגבוה ביותר באזור והמגדל, שנבנה כדי להדגיש את החיבור לנוף וליקום.

 

כעת, מציעים החוקרים כיוון חקירה הפוך: "ניסינו לבדוק מדוע בנו את המגדל דווקא בקצה הישוב, כשאפשר היה לבנות אותו באמצע הכפר ולא בשוליו, ועדיין לשמור על הזווית בין ההר למגדל", אומר ד"ר ברקאי.

 

"בדקנו מה מתחולל כאשר השמש שוקעת מאחורי הר הקרנטל, והדמייה ממוחשבת גילתה לנו שכשהשמש שוקעת ביום הארוך בשנה, הצל של ההר מתחיל לכסות את הכפר של יריחו באופן הדרגתי, בדיוק במקום בו נבנה המגדל".

 

לגייס את ההמון

לדעת החוקרים, המגדל נבנה במיקום מיוחד זה בכוונה תחילה, על מנת לשרת את גורמי הכוח החדשים שהחלו לצמוח עם המעבר לחברה חקלאית: "כשבני אדם עוברים לישיבת קבע מתפתחים יחסים היררכים, וצריך לשכנע את ההמונים להתגייס למען מטרות ציבוריות שמשרתות את שליטי התקופה", מסביר ברקאי.


המגדל, פסגת הקרנטל והשמש השוקעת ביום הארוך בשנה (אילוסטרציה: רועי לירן)

 

"קודם לכן חיו האנשים כציידים-לקטים ולכן לא היו מחוייבים לאיש, אולם כעת צריך היה לשכנע אותם לעבוד עבור מישהו אחר ולעזוב את אורח החיים המסורתי שלהם. הפיתרון במקרה זה הוא הפעלה של שיטות הפחדה ופנייה לרגשות קמאיים.

 

השימוש בבנייה מונומנטלית כדי לשלוט בציבור אינו זר לאדם שחי בעולם המודרני ורגיל לסימנים של כוח ושליטה. אנחנו מציעים שביריחו, בפעם הראשונה, ניסו השליטים לשלוט בקבוצה גדולה ובקהל רב בעזרת הפחדה וכוח. מישהו עשה שימוש בעובדה שהצל התחיל לכסות את יריחו בנקודה מסויימת, ונעזר בפחד כדי להביא את האנשים להתגייס למען מלאכה ציבורית בסדר גודל כזה", מסכם ברקאי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים