מנכ"ל רשות המים: אין לנו כוונה לבצע הפרטה
במהלך דיון של ועדת הכלכלה בסוגיית תאגידי המים אמר אורי שני כי צריך לדאוג שלא תהיה הפרטה. יועץ לענייני מים בשלטון המקומי אמר: "חוק התאגידים חולה. אפשר להוזיל את המים ב-3-2 שקלים לקוב"
ועדת הכלכלה דנה הבוקר בסוגיית לתאגידי המים. יו"ר הוועדה, ח"כ כאמל שאמה-הכהן (הליכוד) אמר בפתח הדיון, כי המעבר למשטר התאגידי העלה ויכוח בציבור - האם התאגידים הביאו לייקור מחירי המים, או שמא הם גרמו להתייעלות ולשיפור תשתיות?
מנכ"ל רשות המים אורי שני אמר שאם תהיה השנה ירידה בצריכת המים, הרשות לא תבקש התייקרות נוספת של תעריפי המים. היא תבקש מהאוצר את תוספת ההכנסות להשקעותיה בתשתיות במקום להעמיס את ההוצאה על התעריפים המים. שני אמר זאת לועדת הכלכלה שהתכנסה לברר אם מחירי המים עלו בגלל העברת משק המים ברשויות המקומיות לניהול תאגידים.
"הציבור מקבל מהביקורת של הרשויות על התאגידים את המסרים שהוא מרגיש רע, והרגשתו בהתאם. בפועל הציבור צריך להיות מרוצה", אמר שני. עוד הוסיף שני ש"אין לנו כוונה להפריט את משק המים ואני גם לא רואה מהלכים של הפרטה. זה יהיה מהלך לא נכון וצריך לדאוג שזה לא יקרה".
הממונה על התאגידים ברשות ישראל עינב אמר לוועדה כי הקמת תאגידי המים איננה הגורם להתייקרות המים. תפעול התאגידים עולה פחות מהפעלה נפרדת של משק המים בידי כל רשות מקומית. התאגידים גם חסכו כמויות גדולות של מים שדלפו קודם מצנרת שהיתה על סף קריסה.
"אין שום הצדקה פרט לשיקולי אגו וכיבודים שכל רשות מקומית בקריות של מפרץ חיפה תנהל מערכת מים נפרדת במקום להצטרף לתאגיד של העיר חיפה בלי להוסיף לו עובד אחד. גם מחלקות המים העירוניות העסיקו עובדים והשכר בתאגידים שמפוקח על ידי נמוך בהשוואה לתפקידים מקבילים בעיריות. המנכ"ל מקבל שכר של מנהל אגף", הוסיף עינב.
אפשר להוזיל את המים ב-2-3 שקלים לקוב
לדבריו, התאגידים אינם הפרטה כי המניות שלהם בידי העיריות. בתשובה לח"כ מירי רגב (ליכוד), שקראה להחליף אותם בחברות עירוניות, הוא ציין כי בחברות חובת הנאמנות של הדירקטורים תהיה לעיריות, בעוד שנאמנות הדירקטורים של התאגידים היא רק לתאגיד. החברות ישמרו את המצב ששרר 50 שנה כשהעיריות השקיעו במה שמעל פני האדמה יותר ממה שקבור מתחת לאדמה ונוצרו פיגורים של מיליארדים בהשקעות בתשתיות".
משה אבנון יועץ לענייני מים במרכז השלטון המקומי אמר כי "חוק התאגידים חולה ולא ישיג את מטרתו. החוק לא מתאים כי הלבישו אותו על מערכת קיימת. פחת המים לא ירד בעשור האחרון כמו שטוענת הרשות. התאגידים לא הפחיתו כלום. הפער בנתוני הרשות נובע מאי גביית חשבונות מים. אפשר להוזיל את המים ב-2-3 שקלים לקוב. ניהול המים בידי הרשויות הוא מן הטובים בעולם המערבי".
גם שאר נציגי השלטון המקומי תקפו את הנתונים שמסרה רשות המים על תרומת התאגידים לצמצום ב-30% של הפחת בכמויות המים שמקבלות הרשויות המקומיות. יוסי נשרי ראש עיריית קריית אונו צעק "הם לא אמת, זו חוצפה, אפשר להוזיל את המים ל-3.5 שקל לקוב. אנחנו נוציא גזר דין מוות על התאגידים".
חברי הוועדה התחרו בחריפות הביקורת שהטיחו ברפורמה. ח"כ רגב חזרה ואמרה שהמים התייקרו בגלל שהתאגידים מנופחים בעובדים מיותרים כמו בהעסקת דוברים. והמחירים שהם גובים יקרים מתעריפי הרשויות המקומיות. היא קראה להחזיר לכנסת את הפיקוח על תעריפי המים. ח"כ אמנון כהן (ש"ס) קרא להגדיל את קצב הקמת מתקני ההתפלה כדי להדביק את הפיגור שנוצר בגלל העיכוב בהקמתם.
ח"כ זאב בילסקי (קדימה), לשעבר ראש עיריית רעננה קרא "להפסיק את הטירוף של הקמת התאגידים, אחרי הכישלון באיחוד רשויות מקומיות. הוא קרא לכנסת לקבל את הצעת החוק הפרטית אותה הניח על שולחנה, שתאפשר הקמת גופים דו-ראשיים לניהול משק המים שיהיו משותפים לתאגיד ולרשות המקומית לפי הפרמטרים של רשות המים.
המועצה לצרכנות טענה כי מספר התלונות שהיא מקבלת מהציבור גדל בעקבות התייקרות התעריפים אבל אין גידול בסוג התלונות. המועצה ברכה על כוונת הממשלה להגדיל את מכסת הצריכה לנפש בתעריף המוזל ל-3.5 קוב.
שני: "התעריף אחיד"
הפרופ' אורי שני אמר בתגובה לביקורת על השוני בתעריפים כי כל היישובים משלמים על המים שהם קונים תעריף אחיד והפערים בסכומים שנגבים מהצרכנים נובע מהתשלומים על שירותי הביוב שהם יקרים יותר ברשויות שמערכת הביוב לא טובה בגלל שלא השקיעו בפיתוח התשתית. הוא דחה את הדרישה לפרק את התאגידים. "יש תהליכים לא הפיכים. החזרה למצב הקודם תיצור התנגשות שתפגע באזרחים".
יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) סיכם שהוועדה לא תוציא מסקנות בסוגיית התאגידים לפני שהוועדה המקצועית אותה הקים ראש הממשלה לעניין זה תסיים את עבודתה. על הפער שהתגלה בדיון בין נתוני פחת המים תחת ניהול הרשויות והתאגידים שמסרו הרשות והשלטון המקומי הוא לגשר בכך שהצדדים יעבירו את הנתונים לבדיקת מרכז המחקר והמידע של הכנסת.
"חברי הכנסת יצאו מבולבלים ורצוי שצד שלישי יבדוק אם אכן הקמת התאגידים חוסכת כל שנה 60 מיליון קוב מים בעלות של 600 מיליון שקל", אמר ח"כ שאמה-הכהן.
בישיבה משתתפים נציגי משרדי הממשלה, רשות המים והביוב, תאגידי מים וביוב, מרכז השלטון המקומי, חברת מקורות, התאחדות התעשיינים, חברות התפלה, ארגוני צרכנים, מרכז המועצות האזוריות.