מופז עיכב התוספת לביטחון – אך אין לו סמכות
חבר הכנסת מקדימה המשמש יו"ר ועדת החוץ והביטחון עיכב העברה של 700 מיליון שקל למערכת הביטחון, ודרש לדעת מדוע התוספת לא מופיעה בספר התקציב. אולם, מתברר כי הגוף היחיד שמוסמך לכך הוא ועדת הכספים, אשר שאישרה התוספת
יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ שאול מופז (קדימה) עיכב אתמול (ג') ללא סמכות העברה של 700 מיליון שקל למערכת הביטחון, אשר אושרה בשבוע שעבר בוועדת הכספים. מופז עומד גם בראש הוועדה לתקציב הביטחון המשותפת לוועדות הכספים וחוץ וביטחון, אבל הסמכות לאשר כל תקציב למערכת הביטחון היא רק בידי ועדת הכספים.
נוהל זה, לפי חוק יסודות התקציב, נקבע לפני שנים בידי היועצת המשפטית של הכנסת דאז, עו"ד אנה שניידר. הוועדה המשותפת מוסמכת רק לאשר את חלוקת התקציב ליעדיו השונים. אם מופז מעכב אישור זה, מערכת הביטחון שקבלה את התקציב, יכולה לפחות להשתמש בו בחלוקה יחסית לפי הסעיפים המחייבים את התוספת שאושרה.
בעבר הרחוק היה אישור התקציב בסמכות הוועדה המשותפת. הנוהל שקבע את הסמכות הבלעדית של ועדת הכספים נקבע לאחר מקרה שבו מ"מ יו"ר הוועדה המשותפת ניסה לעכב העברה תקציבית מסוימת. נימוקי עיכוב העברת תוספת התקציב האחרונה, כפי שנמסרו מלשכת מופז, באשר למקורות המימון, הם בעלי רקע פוליטי שאינם לעניין.
לוועדת הכספים נמסר בשבוע שעבר כי התוספת ממומנת מעודפי תקציב 2010, וכי פירוט היעדים והסכומים לפיהם היא תחולק – יימסרו לוועדה המשותפת שדיוניה חסויים. לא נאמר שנדרש אישור נוסף. להעברת התקציב התנגד רק ח"כ חיים אורון (מרצ) מהנימוק העקרוני שבדרך הזאת האוצר מגדיל את תקציב הביטחון בדלת האחורית.
הוועדה מוסמכת לאשר בדיעבד
לפי תקנון הכנסת בראש הוועדה המשותפת צריך לעמוד יו"ר ועדת הכספים ולא יו"ר ועדת חוץ וביטחון. התפקיד עבר לאחרון לאחר תקופה שבה ראשי ועדות הכספים (יעקב ליצמן ואברהם הירשזון) לא גילו עניין בתפקיד והוא עבר ליו"ר ועדת חוץ וביטחון כברירת מחדל. ראשי ועדת הכספים הבאים לא שינו את המצב משיקולים פוליטיים.בכנסת הנוכחית עמד לראשונה בראש הוועדה המשותפת יו"ר שהוא מהאופוזיציה – הח"כ לשעבר צחי הנגבי (קדימה). זאת בהסכמת ראש הממשלה נתניהו בגלל אילוצים בחלוקת ראשי הוועדות בין הליכוד לקדימה ובתוך הליכוד. מופז ירש אותו והוא עדיין חדש בשני התפקידים גם של ועדת התקציב. מהודעת הלשכה אתמול עלה כאילו לא מדובר בוועדה משותפת אלא בוועדת משנה של ועדת חוץ וביטחון.
בכל הכרוך באישור תקציבי למערכת הביטחון, סמכות הוועדה המשותפת מוגבלת היום למתן אישורים בדיעבד להעברות סכומים בין סעיפי התקציב. זאת לאחר שמערכת הביטחון קיבלה בעבר סמכות תמוהה להעביר סכומים עד 50 מיליון שקל מסעיף לסעיף ללא אישור מראש אלא לאחר מעשה. כל המשרדים האחרים חייבים באישור מראש של ועדת הכספים.
עד לפני כ-16 שנה היה הפורום המשותף לשתי הוועדות מתכנס לרוב אחת לשנה כדי לאשר את תקציב הביטחון השנתי כולו, ללא פירוט, וגם זה לאחר דיון קצר יחסית של מספר שעות. בין תקציב לתקציב הפורום התכנס לעתים נדירות. הוועדה המשותפת הוקמה לאחר שלוועדת הכספים הצטרף ח"כ ערבי ומערכת הביטחון לא הרגישה אתו בנוח.
או אז הוחלט על הקמת ועדה משותפת שחברים בה 4 ח"כים מכל ועדה לפי בחירת ראשי הוועדות. מאז הוגבלו סמכויותיה אבל הביקורת עליה שהיא בעצם חותמת גומי, אם אפילו העברות ענק של עשרות מיליוני שקלים היא יכולה לאשר בדיעבד, לא עזרה לשינוי המצב. מופז רוצה לשנות את המצב, אבל בהיותו יו"ר בחסדי הקואליציה ספק את יצליח.
- לדף הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות