השקל מתחזק על רקע נתוני המשק החיוביים
הפרסומים כי המשק צמח ב-5.4% במחצית השנייה של 2010, בעוד גוש האירו צמח ב-2% ברבעון הרביעי, הזכירו כי הכלכלה הישראלית נהנית מחוסן. למרות צעדי בנק ישראל בנושא, כוחות השוק עושים את שלהם ושומרים על הדולר סביב 3.6 שקלים
אין מנוס, נתוני הבסיס של המשק ממשיכים לתמוך בשקל חזק. רק אמש (ג') התבשרנו על תוצאותיו של מדד המחירים לחודש ינואר, אשר עלה ב-0.2% והביא את שיעור האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים ל-3.6%, מעל יעד המחירים המוצהר של בנק ישראל שנע בין 1% ל-3%.
אם לא היה די בכך, אז הנה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את האומדנים הראשונים למחצית השנייה של 2010, אשר מהם עולה כי ברבע הרביעי של השנה צמח המשק בשיעור שנתי של 7.8%, ואילו במחצית השנייה של השנה, התרחבה הפעילות הכלכלית בשיעור שנתי של 5.4%.
האומדנים הראשונים שפרסמה הלמ"ס מעידים יותר מכל על העמידות והחסינות הכלכלית של המשק המקומי ואכן יש לנו במה להתגאות. רק אמש פרסמה לשכת הסטטיסטיקה האירופית כי לפי האומדנים הראשונים שברשותה, כלכלת גוש האירו צמחה ברבעון הרביעי של 2010 ב-2.0% (לעומת הרבעון הרביעי של 2009) ואילו האיחוד האירופי צמח ב- 2.1%.
במקביל, נציין כי בהשוואה בין אותן תקופות צמחה כלכלת ארה"ב ב-2.8% ואילו כלכלת יפן צמחה ב- 2.6%. אם נחזור לעסוק בנתונים שפרסמה הלמ"ס ביומיים האחרונים, אזי אלו תורמים להערכות שבנק ישראל ייאלץ להעלות את הריבית המקומית בקצב מהיר מהמשוער.
אך כאן נעוצה הדילמה המרכזית של בנק ישראל, העלאת הריבית תיצור לחצים נוספים לייסוף השקל, וכידוע, שקל חזק מקשה על היצואנים המקומיים, שהם למעשה קטר הצמיחה של המשק. אז נכון, בנק ישראל ביצע בחודש שעבר שינויים רגולאטורים (חובת דיווח וחובת נזילות בעסקאות על נגזרי מט"ח) שאמורים למתן את התחזקות השקל, אך הנה כוחות השוק החזירו את הדולר להיסחר סביב 3.60 שקלים.
בסופו של יום, שערו היציג של הדולר ירד ב-1.068% ונקבע על 3.611 שקלים; שערו הציג של האירו נקבע על 4.883 שקלים, ירידה של 1.05%. נכון לכתיבת שורות אלו, בנק ישראל עדיין לא פרסם את הפיחות שחל בסל המטבעות, אך בחישוב גס ובהיסתמך על השערים היציגים שנקבעו בשעה 15:30 אזי סל המטבעות ירד היום בכ-1.1%, לכדי 87.7 נקודות.
סל המטבעות הוא האינדיקאטור המהותי ביותר מבחינת בנק ישראל בהקשר של ייסוף/פיחות השקל. מועד השינויים הרגולאטורים עליהם הכריז בנק ישראל בחודש שעבר, קרי, חובת הדיווח וחובת הנזילות, היה ב-19 וב-20 בינואר, מספר ימים לאחר שמדד סל המטבעות ירד מתחת לרמת ה- 85 נקודות.
ראוי לזכור כי משרד האוצר הכריז לא מכבר כי בכוונתו לפעול לביטול הטבות המס המוענקות לזרים המשקיעים במק"מ ובאג"ח קצרות – באותו היום שהאוצר פרסם את הידיעה הגיב שע"ח במהירות ובעצבנות, ומרבית מטבעות הסחר התחזקו באותו היום בכ- 1.50% מול השקל. נציין כי עד כה האוצר לא עדכן על התפתחויות בהקשר זה, ולכן רצוי לעקוב באדיקות אחר דף ההודעות באתר האינטרנט של משרד האוצר.
מני בן משה, המחלקה הכלכלית ב-IBI