שתף קטע נבחר

 

ה-CIA: קשה לומר ש"האחים המוסלמים" קיצונים

בכירים בגופי המודיעין בארה"ב התייצבו לשימוע בסנאט, שבו התברר בעיקר כמה הם אינם יודעים מה קורה במצרים. ראש המודיעין הלאומי נשאל עד כמה "האחים המוסלמים" יהיו מחויבים להסכם השלום, והשיב: "זו שאלה שקשה לענות עליה". ראש ה-CIA: קשה מאוד לעקוב אחר רשתות חברתיות

"זו שאלה קשה", אמר ראש המודיעין האמריקני, ג'יימס קלאפר, על עמדת "האחים המוסלמים" לגבי הסכם השלום עם ישראל, והשיב ב"לא יודע" על שאלה בנושא לעצירת זליגת נשק לחמאס בעזה. "קשה מאוד לומר שהם קיצונים", הוסיף ראש ה-CIA, ליאון פאנטה, ביחס ל"אחים המוסלמים". ניכר היה שראשי המודיעין האמריקני לא ממש יודעים מה קורה במצרים, ולאן מנשבות הרוחות. בשימוע שנערך בסנאט האמריקני אמש (יום ד'), הודו הבכירים שאין להם מידע ממשי על הקיצונים האיסלאמיים במצרים, והבטיחו לעקוב בפייסבוק ובטוויטר.

 

 

ראש ה-CIA, ליאון פאנטה, חזר על הקו האמריקני הלא בהיר ביחס ל"אחים המוסלמים": "ברור שבתוך 'האחים המוסלמים' יש אלמנטים קיצוניים שאנחנו צריכים לשים לב אליהם וזה דבר שאנחנו עוקבים אחריו מקרוב, כדי להבטיח שהם לא יפעילו את השפעתם על הכיוון של ממשלות באזור". עם זאת, אמר ש"זה לא ארגון שעשוי מקשה אחת. זה ארגון שונה ממדינה למדינה ויש גרסה שונה של אחים מוסלמים. יש להם מאפיינים שונים וגישה שונה. יש קבוצות של קיצונים, יש עורכי דין ומקצוענים שהם חלק מ'האחים המוסלמים' במצרים".  


לא ידעתי. לא שמעתי. לא ראיתי. מבוכה בסנאט (צילום: AFP)

 

ג'יימס קלאפר הוא ראש המודיעין הלאומי, ארגון הגג שהוקם בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001 כדי לתאם בין 16 סוכניויות הביון והחקירה של ארה"ב. בשימוע בבית הנבחרים בשבוע שעבר אמר ש"האחים המוסלמים" הם ארגון שברובו חילוני. אחרי שעורר מבוכה רבתי, תיקן דוברו ואמר שהדברים לא הובנו כהלכה.

 

טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים ב-ynet:

  • המחאה התפשטה ללוב: עשרות פצועים
  • מפגינים באיראן: "עדיף למות מאשר לחיות בסבל"

    דמוקרטיה במזרח התיכון? מדברים על זה בפייסבוק של ynet

     

    רבים מראשי הסוכנויות הללו ישבו בשימוע אמש, וגם להם לא היו תשובות והערכות לגבי עתידה

     של מצרים וההשפעה של ההתרחשויות בה על הסכם השלום עם ישראל. יצוין כי בדרך כלל בשימועים מהסוג הזה מבקשים ראשי זרועות המודיעין לדווח על מידע סודי בדלתיים סגורות. הפעם לא ביקשו.

     

    יו"ר ועדת המודיעין, הסנאטורית דיאן פיינסטיין, לחצה על קלאפר. לשאלתה על מחויבות "האחים המוסלמים" להסכם השלום עם ישראל, השיב: "זו שאלה שקשה לענות עליה בגלל המרכיבים שהצגתי לגבי ההטרוגניות של 'האחים המוסלמים'. אני מעריך שהם קרוב לוודאי לא בעד ההסכם. אבל זה יהיה קול אחד באווירה הפוליטית במצרים". הוא הבטיח ששירותי המודיעין יגבירו את המעקב אחרי "האחים המוסלמים".

     

    ומה בנוגע לעמדת "האחים המוסלמים" על עצירת הברחת נשק לחמאס בעזה. על כך השיב ראש המודיעין האמריקני: "אני לא יודע שיש עמדה מוצהרת של 'האחים המוסלמים' בנושא הזה. קשה בשלב זה להעריך את האג'נדה שלהם כגוף". על השאלה מה עמדת התנועה לגבי איראן, השיב ראש המודיעין קלאפר: "גם את זה צריך לחכות ולראות. נעקוב אחר זה".

      

    יותר תשומת לב לפייסבוק

    כוחן של הרשתות החברתיות הפתיע את ראשי המודיעין. ראש ה-CIA התמודד עם הקושי של סוכנויות המודיעין לעקוב אחר הרשתות החברתיות ולהפיק מהן מידע מודיעיני מוקדם על הפגנות מהסוג שהתרחש במצרים: "אנחנו עוקבים אחר הרשתות החברתיות מ-2007 ומה שקורה שם. זו אחריות עצומה כי זו התפתחות עצומה של מידע. יש 600 מיליון חברים רשומים בפייסבוק ו-190 מיליון בטוויטר. האתגר האמיתי הוא איך אפשר - דרך השפות המגוונות, דרך האתרים השונים - להגיע לאתרים הרלוונטיים ולהיות מסוגלים להסיק מהם סוג של מידע שיעזור לנו", אמר.

     

    גם קלאפר התייחס לעניין זה: "עובדה שלתנועת המחאה במצרים אין מנהיג או מנהיגים מוגדרים. זה היה דבר ספונטני של הרשת החברתית. זו תופעה חדשה ובכנות - אנחנו צריכים לשפר את תשומת הלב שלנו לזה. היבט מעניין אחר הוא האופן שבו ממשלות מאפשרות גישה לאינטרנט או השתתפות בפייסבוק. עבדנו על כך רבות, אבל הופתעתי כשנשיא תוניסיה קיבל החלטה מפתיעה ועזב". קלאפר טוען שתוניסיה לא היתה על הרדאר של סוכנויות הביון האמריקניות ומה שקרה במפתיע בתוניסיה, גלש למצרים.  

     

    גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הטיל אמש ספק ביכולתה של ארצות

    הברית לחזות את כיוון ההתפתחויות במזרח התיכון ובמצרים בפרט. "איש לא יודע מה יביא העתיד במצרים. אנשים בוושינגטון לא יודעים, וגם בטהרן לא. אולי יהיה לכם קשה להאמין, גם הניו-יורק טיימס לא", אמר נתניהו בוועידת הנשיאים בירושלים, בעקיצה כלפי הפרשן הבכיר תומס פרידמן, שתקף באחרונה בחריפות את נתניהו, על רקע המהומות במצרים.

     

    אתמול התייחסה גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, לנעשה במזרח התיכון. בנאום בפני ארגוני זכויות אזרח, מחנכים וסטודנטים, הודיעה כי ארצות הברית תגביר את תמיכתה בקרן חירום אמריקנית המסייעת לפעילי זכויות אדם העצורים במדינות זרות: קלינטון הבהירה כי ארה"ב תומכת בשינוי הדמוקרטי, "זה עולה בקנה אחד עם הערכים שלנו ועם האינטרסים שלנו. אנחנו תומכים באזרחים הפועלים כדי שממשלותיהם יהיו פתוחות יותר, שקופות יותר ואחראיות יותר". 


  •  

    Read this article in English

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    נעקוב בטוויטר. פאנטה מבטיח
    צילום: AFP
    הופתע מתוניסיה. קלאפר
    צילום: AFP
    מומלצים