נערכים ל"יום זעם" בלוב: ארבעה מפגינים נהרגו
רשת "אל-ג'זירה" מדווחת כי לפחות ארבעה בני אדם נהרגו בהפגנות האלימות בעיר אל-ביידא שבמזרח המדינה. אך האזרחים ממשיכים לגייס מפגינים בפייסבוק לקראת "יום הזעם" המתוכנן להיום, לציון הרג המפגינים בלוב ב-2006
על רקע הקריאות הגוברות בלוב ל"יום זעם" בהשראת תוניסיה ומצרים, נרשמת הסלמה גם ברחובות: לפחות ארבעה בני אדם נהרגו אמש (יום ד') בהתנגשויות בין מפגינים לכוחות הביטחון בעיר אל-ביידא שבצפון-מזרח המדינה. כך מדווחת רשת "אל-ג'זירה", שלא פירטה את נסיבות מותם, אך פרסמה את שמותיהם של שניים מההרוגים: חאלד אל-נאג'י קאנפר ואחמד שושניה. "כל תושבי אל-ביידא נמצאים ברחוב", סיפר לרשת אחד המפגינים בעיר.
טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים ב-ynet:
- ה-CIA: קשה לומר ש"האחים המוסלמים" קיצונים
- קלינטון: אנחנו תומכים בשינוי הדמוקרטי
- לאחר 19 שנה, מצב החירום באלג'יריה יוסר
- הסלמה גם בתימן: שני מפגינים נהרגו
דמוקרטיה במזרח התיכון? מדברים על זה בפייסבוק של ynet
במקביל, בעיר זנטן הממוקמת דרומית לבירה טריפולי, נרשמה הפגנה בהשתתפות מאות בני אדם, שהציתו את מפקדת כוחות הביטחון בעיר וכן את תחנת המשטרה המקומית. המפגינים קראו: "העם רוצה לשים קץ למשטר", "אין אלוהים מלבד אללה" ותקפו את שליט לוב, מועמר קדאפי, בטענה כי "מועמר הוא אויבו של אללה".
לצד התגברות המהומות ברחוב, גוברת גם המחאה ברשתות החברתיות. בימים האחרונים נרשמו בפייסבוק ובטוויטר עוד ועוד קריאות להצטרף להפגנות, לקראת "יום הזעם" המתוכנן היום - יום השנה למהומות בבנגאזי ב-2006, אז הרגו כוחות הביטחון מספר מפגינים שהקיפו את שגרירות איטליה בעיר.
"מפגינים מכל כיכר בארצנו האהובה צריכים להתכנס יחדיו, בכיכר אחת בעיר אחת, כדי לעורר פחד בקרב השלטון ותומכיו, ולהכריח אותם לנוס על נפשם, משום שהם פחדנים", כתב מוסטפה באתר המזוהה עם האופוזיציה בלוב. בפייסבוק אף הוקם עמוד מיוחד, שקורא לאזרחים "להפוך את היום ליום של זעם בלוב".
עם זאת, פעילי זכויות אדם חוששים מתגובה חמורה של כוחות הביטחון בלוב למחאה רחבת היקף. "הרשויות חייבות לאפשר מחאה שקטה ולא לנסות לדכא את המפגינים", קרא ארגון אמנסטי.
גם ארצות הברית קראה לשלטונו של קדאפי להתחשב ברצון המפגינים. "מדינות האזור עומדות בפני אתגרים דומים הנוגעים לדמוגרפיה, רצונות העם והצורך ברפורמה", אמר דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי. "אנו מעודדים מדינות אלו לנקוט בצעדים ספציפיים כדי להתחשב בדרישות, בצרכים ובשאיפות של אזרחיהן. לוב ללא ספק נכללת בקטגוריה זו".