המחירים עולים? כך תשמרו על הכיס
כשברקע עליות מחירים, זה הזמן לאמץ עקרונות של צרכנות נבונה והתנהלות פיננסית חסכנית, ולהילחם בהרגלים המגונים שלנו. קחו 44 טיפים שיחסכו לכם בהוצאות השוטפות
מה עושים? זה הזמן לאמץ את עקרונות הצרכנות הנבונה ולהילחם בהרגל שלנו לקנייה אימפולסיבית ולא מחושבת.
תרבות השפע שבה אנו חיים גורמת לנו לצרוך מוצרים שאנחנו ממש לא צריכים, אך אנו בכל זאת מגהצים את כרטיסי האשראי או מוציאים את המזומנים מהארנק כדי להרגיש טוב עם עצמנו. היום יותר מתמיד, בעקבות התייקרות המחירים, חשוב עוד יותר לרענן את עקרונות הצרכנות הנבונה.
עשו סדר בתקציב לפי כל סעיף- כמה אפשר לבזבז, מה באמת נחוץ ומה עומד בראש סדר העדיפויות. בדקו מה ניתן לצמצם ועל מה אפשר לוותר על מנת להישאר במסגרת התקציב שהגדרתם.
השוו בין הצעות מחיר של ספקים שונים, אל תוותרו על שלב המיקוח והישארו תמיד עם יד על הדופק מבחינת החשבונות שאתם מקבלים.
על מנת להקל על הכיס, קחו 44 טיפים, בתחומים שונים, שיעזרו לכם לחסוך כסף רב:
קניות בסופר
1. כל משפחה יכולה לחסוך 20%-25% בסעיף ההוצאה על מזון שמשמעותה חיסכון של 750 שקל, על ידי הגדרה של גבולות וקנייה ברשתות מוזלות.
2. אל תחזיקו בבית מלאי של מוצרי מכולת (אוכל, שימורים, חומרי ניקוי). כמות המצרכים בבית צריכה להספיק עד הקנייה הבאה.
3. ההבדלים בסכום הקנייה החודשי בין סופר אחד למשנהו, עשויים להגיע למאות שקלים בחודש. לכן, השוו מחירים וקנו בסופרמרקט זול בלבד. שימו לב, שישנם הבדלי מחירים, גם בין סניפים של אותה הרשת.
4. הכינו רשימה חכמה בה מתוכננות הארוחות לשבוע הקרוב ומתוכה מוגדרת רשימת הקניות לשבוע זה.
5. אף פעם אל תלכו לקניות כשאתם רעבים, כיוון שרעב גורם לנו לקנות יותר. הקפידו לאכול לפני שאתם יוצאים לקניות.
6. עגלת הקניות בסופרים גדולה מדי לקנייה שבועית והיא תרגיל שיווקי שנועד לגרום לנו לקנות יותר. אל תבחנו את היקף הקניה ביחס לגודל העגלה.
7. מומלץ ללכת לסופר ללא ילדים או בן זוג, אך עם רשימה בכדי לצמצם את הסיכוי להתפתות למלכודות השיווקיות המגדילות את הקנייה.
8. למדו את הכמויות שלכם - ספרו כמה עגבניות אתם צורכים בשבוע, וכך לגבי כל ירק וכל פרי בעונה, בכדי למנוע בזבוז.
9. חוק סימון מוצרים מאפשר להשוות בקלות יותר בין מוצרים דומים. התעלמו ממבצעים ובדקו את השורה התחתונה – מה משתלם לכם יותר.
10. פעמים רבות תגלו שמותג הבית והמותג החביב עליכם מיוצרים אצל אותו יצרן. שווה לבדוק זאת ולגלות אילו תחליפי מותגים יכולים להוזיל את הקנייה שלכם מבלי לפגוע בהעדפות הטעם שלכם.
11. הקופה היא אחת המלכודות השיווקיות הגדולות בסופר – החליטו שברגע שנעמדים בתור הקנייה הסתיימה סופית.
רכב, דלק וביטוח
12. ההוצאה על דלק לבעלי רכב בנזין בנפח מנוע 1.6 הנוסע כ-1,000 ק"מ בחודש, מסתכמת ב-600-650 שקל בחודש. אפשר לחסוך כך 4%-5% בכמה צעדים פשוטים. בנהיגה אגרסיבית (עם האצות עזות ובלימות חזקות) כמות הדלק הנצרכת כפולה מזו הנצרכת בנהיגה מתונה. על כן, כדאי לתכנן כל מהלך ולשנות את מהירות הנסיעה בהדרגה. נהיגה מתונה ובטוחה גם תאריך את חיי המכונית.
13. רוקנו את תא המטען מפריטים לא נחוצים - מכונית כבדה שותה יותר דלק.
14. תזמנו את התדלוק. תדלקו בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב המאוחרות, כשהטמפרטורה בחוץ קרירה והדלק דחוס יותר. תדלקו בימי חול. השתדלו לא לתדלק בשבתות ובחגים. במרבית תחנות הדלק של החברות הגדולות גובים דמי שירות של 2-2.5 שקלים לתדלוק בשבת ובימי חג.
15. חפשו את התחנות הזולות. יותר מ-60 תחנות דלק בישראל מציעות הנחה מהמחיר המרבי של 25-35 אגורות לליטר בנזין במשאבות לתדלוק עצמי. רשימה מעודכנת של תחנות אלה ניתן מלצוא באתרי אינטרנט בחיפוש לפי מילות המפתח "תחנות דלק זולות". תחנות אלה נדירות בגוש דן וממוקמות בעיקר צפונית לנתניה ודרומה לרחובות-אשדוד. תדלוק בתחנות של חברות דלק קטנות כמעט תמיד יעלה פחות.
16. הקפידו על מילוי אויר בצמיגים - גם חוסך הרבה דלק וגם בטיחותי יותר.
17. באתר משרד האוצר קיימת אפשרות להשוות מחירים בין חברות הביטוח המציעות ביטוחי חובה. השתמשו בו לפני שתחליטו היכן לחדש ביטוח.
18. קיימות הנחות על ביטוח הנגזרות מעבר נקי על הכביש, שמירת שבת ועוד – ציינו פרטים אלו כאשר אתם מבקשים הצעה.
בנקים, אוברדרפט וכרטיסי אשראי
19. לא תמיד חכם "לכסות" אוברדרפט מחיסכון גם אם זה יפחית לנו בריבית החובה.
20. אוברדרפט שנסגר כתוצאה מעבודה על שמירת תקציב, נשמר הרבה יותר זמן מאוברדרפט המכוסה על ידי חיסכון.
21. כדי לצאת מאוברדרפט עליכם למפות את ההוצאות הממוצעות של 3 החודשים האחרונים, להשוותם להכנסות ולגלות האם אתם חיים ברמת חיים גבוהה מדי ביחס להכנסות שלכם.
הכינו תקציב חדש העומד במסגרת ההכנסות וכולל קיצוץ במספר תחומים שניתן לוותר עליהם.
22. פריסה לתשלומים בקנייה שוטפת יוצרת אשליה של חיסכון, אבל אינה מועילה כלל, משום שסך כל ההחזר על התשלומים שלכם יהיה שווה לסך הקניה.
23. כרטיסי אשראי המאפשרים לדחות את התשלום לחודש הבא מתנהלים כמו הלוואה בריבית גבוהה הנלקחת מדי חודש.
24. כדאי להימנע מריבוי כרטיסי אשראי בכדי להקל על המעקב אחר ההוצאות השוטפות.
25. הכי טוב, זול ונכון לנהל חשבון משותף.
26. נהלו משא ומתן עם הבנק על גובה העמלות, הריביות וסוג החשבון. חשוב לבחור גם את המסלול הנכון. הבנק מחייב אתכם בעמלת ניהול קבועה, עמלה בגין פעולות ועמלת רישום פעולה. ניתן לחסוך עשרות שקלים בחודש ע"י שימוש מושכל בחשבון: צמצום כמות השורות בחשבון (ע"י שימוש בכרטיסי אשראי ומזומן), בדיקת מצב החשבון באינטרנט.
27. החליפו פעולות יקרות כגון העברה בנקאית בפעולות זולות יותר כגון צ'ק.
28. אל תפקידו צ'ק דחוי לפני מועד פירעונו. על הפקדת צ'ק דחוי משלמים עמלה של למעלה מ-10 שקל.
29. בימים בהם אין מסחר, קניית מט"ח בבנק תלווה בעמלה הגבוהה פי 10 מעמלה ביום בו יש מסחר.
30. אתם באוברדרפט? אל תחליפו בנק בכדי לא להחריף את הבעיה, אלא השתמשו בבנקאי שלכם לעזרה והכוונה ליציאה מסחרור הלוואות.
דירה והלוואת המשכנתא
31. בבחירת מסלול משכנתא יש לקחת בחשבון את הסיכונים וחישבו בצורה פסימית: אל תבנו על העלאות שכר וקידום בעבודה. זה הזמן להיות זהירים ולחשוב בצורה ריאלית ואפילו על התסריט הגרוע מכל של פיטורים ועליית ריבית.
32. נסו להשיג הנחות על הריבית בעת לקיחת משכנתא – אפילו הנחה של עשירית האחוז תשפיע על ההחזר למשך שנים ארוכות.
33. רצוי לקחת משכנתא שיש בה נקודות יציאה, כיוון שהיא מאפשרת לכם גמישות במידה ונפל לידכם סכום כסף.
34. בדקו האם שווה לכם למחזר את המשכנתא. כך תוכלו להקטין את ההחזר החודשי או לקצר את תקופת המשכנתא.
חשמל והוצאות בית אחרות
35. ניתן להתקשר למוקד 103 ולבקש ייעוץ להורדת צריכת החשמל אצלכם בבית.
36. כיבוי המחשב כשהוא אינו בשימוש יכול לחסוך 880 שקל בשנה.
37. לאוהבי המים המינראליים- יותר משתלם לקנות בקבוקים מאשר בר עם כדי מים. בחישוב לטווח ארוך, ההפרש במחיר לליטר עשוי להגיע למאות אחוזים.
38. המקרר מוסיף לחשבון החשמל בין 40 ל- 190 שקל ביחס ישיר לגודלו ומספר שנותיו. מומלץ לשמור על מרחק של 15-20 ס"מ בין המקרר לקיר ולוודא את תקניות גומיות האיטום בדלת המקרר.
39. מזגן הוא אמצעי החימום היעיל והזול ביותר כאשר מכוונים אותו לטמפרטורה של 20 מעלות בחורף ו-25 מעלות בקיץ. כל מעלה יותר או פחות מגדילה את צריכת החשמל בכ-5%. נקו את הפילטר של המזגן וסגרו חלונות ודלתות בעת הפעלתו בכדי לחסוך בחשמל ולהשיג את האפקט המרבי. כדאי לדעת כי ההוצאה על חשמל בחורף עולה ב-33% אחוזים שהם כ-1,500 שקל לעונה למשפחה.
40. דוד חשמלי, מכונת ומייבש כביסה, תנור אפיה, מדיח כלים ותנור חימום הם צרכני החשמל הגדולים בבית. הפעלתם למשך שעה ביום תוסיף לחשבון הדו חודשי בין 50 ל-80 שקל.
41. מומלץ לנקות את קולטי השמש של דוד השמש בכדי להפחית את הצורך בשימוש בדוד חשמל, וכן לנקות מדי שנה עד שנתיים את הצטברות האבנית מגוף החימום של הדוד. זה נכון גם לגבי מדיח כלים ומכונת כביסה.
42. השתמשו בטיימר למזגן, לדוד החשמל ולתנור החימום בכדי למנוע הפעלה מיותרת שתעלה לכם הרבה מאד כסף בחשבון החשמל.
43. הקומקום החשמלי הוא מכשיר זולל חשמל. מלאו בו בדיוק את כמות המים שתזדקקו לה ולא קומקום מלא ותחסכו בחשמל, והקפידו לנקות את גוף החימום מאבנית.
בריאות
44. יש הבדלים משמעותיים בין מחירה של תרופה על המדף ברשת הפארם, מאחורי דלפק הרוקח באותה הרשת, ובבית המרקחת של הקופה. יש אפשרות זולה אף יותר: לרכוש אותן תרופות בדיוק בבית המרקחת של קופת החולים שלכם: המחירים שם נמוכים בכ-70% בממוצע מאשר ברשתות.
תרופות מרשם לא נמכרות אמנם על המדפים ברשתות אלא בבתי המרקחת, אך לא כולם מודעים לכך שאם רוכשים אותן בבית המרקחת של הקופה (או בכזה שיש לו הסכם עם הקופה), נדרשים לשלם רק את סכום ההשתתפות העצמית.
הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים" (מקבוצת "מבטח-סיימון") המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים