אובמה דרש, אבו-מאזן יחזור מגינוי ישראל באו"ם?
בעקבות ההתעקשות הפלסטינית להביא להצבעה מחר הצעת גינוי לישראל במועצת הביטחון על רקע הבנייה בהתנחלויות, נרתם הנשיא האמריקני למאמצים ובשיחה עם אבו-מאזן דרש ממנו להורידה מסדר היום. הנהגת אש"ף תכונס לישיבה דחופה
אחרי שהשגרירה האמריקנית באו"ם לא הצליחה לשכנע את הפלסטינים להימנע מהעלאת הגינוי לישראל במועצת הביטחון של האו"ם, נרתם הערב (יום ה') גם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, בעצמו למאמצים לבטל את המהלך. אובמה שוחח במשך כ-50 דקות עם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, והוא ייכנס מחר דיון נוסף בנושא. עדיין לא ברור אם הצעת הגינוי תעלה לדיון כמתוכנן, ואם כן - האם יחליטו בוושינגטון להטיל וטו עליה ולמנוע את קבלתה.
ההצעה הפלסטינית שתובא מחר להצבעה במועצת הביטחון מבקשת לגנות את ישראל על הבנייה בהתנחלויות. ארצות-הברית, שמתנגדת למעורבות מועצת הביטחון בסכסוך הישראלי-פלסטיני, מצאה עצמה כך במצב כמעט בלתי אפשרי מבחינה דיפלומטית. בוושינגטון ייאלצו להכריע בין החלטה להימנע מהצבעה ולגרור זעם בישראל, או להפעיל את זכות הווטו כדי לסכל את אישור הגינוי וכך להכעיס את העולם הערבי, שבין כה וכה נתון בתקופה האחרונה לטלטלה קשה.
מועצת הביטחון של האו"ם. איזו החלטה תתקבל מחר? (ארכיון: רויטרס)
דוברו של אבו-מאזן, נביל אבו רודינה, אישר כי הנשיא הפלסטיני שוחח עם עמיתו האמריקני בטלפון ודן עמו גם בנושא הגינוי, לצד ההפיכות במצרים ובתוניסיה. הוא מסר כי בעקבות השיחה, ייכנס מחר אבו-מאזן ישיבה דחופה של הוועד הפועל באש"ף במוקטעה שברמאללה, לדיון ב"חילוקי הדעות בין אובמה לנשיא הפלסטיני, וכן בנוגע להתפתחויות האחרונות במזרח התיכון".
גורמים בפתח מסרו כי בשיחה בין השניים, הציע אובמה לאבו-מאזן מתווה לפשרה, שלפיו ישונה נוסח ההצעה כך שמועצת הביטחון תגנה את ההתנחלויות במקום שדרוש לעצור את הבנייה בה. נוסף על כך, הם אמרו כי הנשיא האמריקני העלה את האפשרות לקרוא למועצה לאשר קריאה למשא-ומתן על גבולות 1967, במקום הנוסח הנוכחי המבקש להקים מדינה פלסטינית באותם שטחים.
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הדגישה גם היא הערב את התנגדותה לרוח ההצעה הפלסטינית ואמרה כי "אנחנו עושים את המירב כדי לקדם מגעים בין הצדדים שיסייעו למימוש פתרון שתי המדינות. מועצת הביטחון אינה הכלי המתאים לכך", היא אמרה לכתבים בוושינגטון. על המאמצים הדיפלומטיים לסכל את היוזמה אמרה כי "יש הרבה שמועות, ואני לא מתכוונת להיכנס לתוכנן בשעה זו". היא גם סירבה להתייחס לפרטי שיחתו של אובמה עם אבו-מאזן.
למרות קביעת הממשל האמריקני שלפיה "הבנייה בהתנחלויות אינה חוקית", סירב דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, למסור האם תטיל ארצות-הברית וטו על הצעת הגינוי. "לא הונחה הצעת החלטה ואני לא רוצה לומר כיצד נפעל. אני לא אגיב על דיונים דיפלומטיים. אנחנו לא מקבלים את החוקיות של ההתנחלויות והן מזיקות לתהליך השלום וליישום פתרון שתי המדינות. ארצות-הברית מאמינה ששיחות ישירות הן הדרך הטובה ביותר להתקדם לשלום".
הרפובליקנים תוקפים: "נוטשים בת-ברית"
בינתיים, עוררה התנהלות ממשל אובמה זעם רב גם מבית, בקרב גורמי האופוזיציה הרפובליקנים. יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים, אליאנה רוס-ליטנאן, גינתה את מהלכי הממשל, שנועדו להגיע לפשרה עם הפלסטינים במועצת הביטחון. רוס-ליטנאן הרפובליקנית קראה לאובמה ולאנשיו "לשנות כיוון, לעמוד בצורה חד-משמעית לצד ישראל ולהתחייב באופן פומבי למנוע כל החלטה נגדה במועצת הביטחון".
"תמיכה בהצהרה היא ויתור גדול לאויבי המדינה היהודית ולדמוקרטיות החופשיות האחרות בעולם", אמרה רוס-ליטנאן בהודעה מטעמה. "המסר שארצות-הברית מעבירה הוא שהיא נוטשת בנות ברית דמוקרטיות ועקרונות אמריקנים בסיסיים. ההצעה למתוח ביקורת על שותפתנו הקרובה האו"ם היא מהלך שמשקף חוסר מנהיגות ואינו מקובל".