גור חדש בבית: מה לתת לו לאכול?
מזל טוב - יש לכם חבר חדש וחמוד בבית, עכשיו צריך להאכיל אותו. אלא שבחירה אקראית בשקית מזון בחנות או מתן שאריות השניצל - עשויים להזיק לו בטווח הארוך, אז על מה חשוב להקפיד כדי להבטיח את בריאותו בעתיד?
מצאתם גור כלבים קטן ברחוב, או נסעתם לאחד ממרכזי האימוץ וחזרתם עם ייצור קטן ומתוק הביתה? מזל טוב. כעת הסוגייה הראשונה שתתמודדו איתה, היא מה לתת לו לאכול? רובנו ניגשים לחנות חיות המחמד הקרובה ובוחרים שקית אוכל באופן אקראי. חלקנו אפילו מזינים את הגור באוכל ביתי ושאריות, אבל חשוב לדעת, שהצרכים התזונתיים של גורי כלבים שונים בתכלית מצרכיהם של כלבים בוגרים ובוודאי מאלה של בני האדם.
לגורים יש רק הזדמנות אחת לגדול, והתזונה שלהם בשלב זה היא קריטית להבטחת בריאותם ואיכות חייהם ככלבים בוגרים. לחברות רבות יש הזנה ממוקדת לכלבים מגזעים בגדלים שונים. כך למשל רמות האנרגיה (קלוריות) והחלבון (בשר), גבוהות משמעותית במזונות של גורים. גם הקפדה על רמות מאוזנות של ויטמינים ומינרלים חשובה להתפתחות השלד ורקמות הגוף, והשפעתה תימשך למשך כל חיי הכלב. אז מה חשוב לדעת?
מימוש הפוטנציאל הגנטי
גורים גדלים במהירות גדולה, במיוחד בששת החודשים הראשונים לחייהם. רק לשם דוגמה - גור מגזע ענק עשוי להכפיל את משקלו פי 100 מלידתו ועד בגרותו, בפחות משנתיים.
גור כזה מגיע למחצית ממשקלו הסופי בבגרותו כבר בגיל חצי שנה. בתקופה קריטית זו ניבנה השלד וסביבו הרקמות הרכות (שרירים). צריכת האנרגיה ומרכיבי מזון חיוניים אחרים, למשל חומצות אמינו החיוניות לבניית החלבונים, נמצאים בשיאם.
מחקרים רבים הוכיחו כי צורכי האנרגיה והחלבון במהלך התפתחות הגור גבוהים בהרבה מכל שלב חיים אחר למעט תקופת ההנקה. לכן חשוב לוודא כי רמת האנרגיה במזון גורים היא לפחות 4,000 קלוריות לק"ג.
חלבון מהחי
בדומה לצריכת קלוריות גבוהה, כך גם צריכת החלבון בגורים גבוהה יחסית לכלבים בוגרים. עם זאת חשוב לדעת גם איזה סוג של חלבון אנו נותנים לגור שלנו, מאחר שאיכותו חשובה לפחות כמו כמותו במזון. חלבון מהחי - בשר עוף, בשר כבש, בשר דג וביצה - הוא המתאים ביותר לצרכיו של הגור המתפתח, מכיוון שהוא מתעכל טוב ויש בו הרכב מאוזן של חומצות אמינו.
טיפ חשוב: נכון שכגור, הכלב צריך כמויות מוגברות של אנרגיה וחלבון. עם זאת, נפח מערכת העיכול שלו עדיין מצומצם וגם הפה והקיבה קטנים ומקשים על צריכת כמויות גדולות של מזון. לכן, שימו לב לכמות המומלצת לצריכה יומית המצוינת על גבי המזון שרכשתם. כמות קטנה יחסית של מנת מזון יומית מעידה על איכות ועיכול גבוהים של הרכיבים התזונתיים.
מניעת בעיות משקל
הזנת יתר של גורים נפוצה מאד במקומותינו וגורמת להשמנה ולעומס יתר על המפרקים. כתוצאה ממשקל יתר ולחץ על המפרקים, מתפתחות בעיות בשלד ועמן כאבים וצליעה.
כמו אצל בני אדם, גם לגורי כלבים בעלי משקל עודף יש נטייה ברורה ומוכחת להפוך לכלבים בוגרים במשקל עודף. במחקר ארוך שנים הוכח, כי תוחלת החיים של כלבים שמנים קצרה בשנתיים מתוחלת חייהם של כלבים במשקל נאות. לפיכך יש לזכור, כי הזנת יתר בגורים מנציחה בעיות משקל בגדילתם ובבגרותם.
ביתי או תעשייתי?
חלק מבעלי כלבים הנוהגים להאכיל את כלביהם במזון ביתי, מאמינים ש"יותר בשר" יהפוך את הכלב ל"יותר גדול" או "יותר בריא". אולם הסכנה בהזנה המבוססת על בשר טמונה במחסור בסידן, שכן רמות הסידן בבשר נמוכות ולא מספקות. בנוסף, הזנת יתר בבשר עתיר שומן תורמת למשקל יתר של הגור.
הגנה על סחוסי המפרק
בעיות פרקים מוכרות לנו בעיקר מעולמם של ההולכים על שניים, אבל לא רק בני אדם סובלים מהן. יש גזעים גדולים במשפחת כלבי הבית בעלי נטייה מולדת לבעיות מפרקים. עם זאת, מקרים מעידים כי הנטייה לבעיות מפרקים נרכשת בשל גודל הכלב, המשקל ורמת הפעילות הגופנית שהוא מבצע.
חברות איכותיות למזון כלבים מעשירות היום את מזונות הגורים לגזעים גדולים בתוספי מזון מסוג גלוקוזמין וכוינדרוטין, המגנים על סחוסי המפרק ומונעים במקרים רבים כאבי צליעה שנובעים מלחץ יתר על המפרקים. אז אם ידוע לכם שהגור שלכם עתיד להפוך לכלב גדול - בדקו שהוא מקבל את תוספי המזון המתאימים להגנה על סחוסי המפרק כבר מגיל צעיר, כדי למנוע צליעה בעתיד.
גלידה. בריא?
זהירות: חיידקים
לאחר שנים רבות בהן נחשבו הסיבים למרכיבי מזון שוליים, הם זוכים כעת להכרה בחשיבותם במזון חיות המחמד. 65% ממערכת החיסון של הכלב מרוכזת במעי, שמהווה את מערכת ההגנה הראשונית של הגוף מפני כל מה שהכלב בולע.
במעי שוכנת אוכלוסיית חיידקים מגוונת, ביניהם חיידקים מועילים או "טובים", שתומכים במערכת החיסון המקומית, וחיידקים מזיקים, או "רעים", המסוגלים לחולל מחלות כאשר מספרם גובר על מספר החיידקים "הטובים".
מעי הגור רגיש יותר ומועד לשילשולים ולהקאות. בנוסף לכך, לגורים יש נטייה לאכול גם את את שאינו ראוי לאכילה. משום כך חשוב להקפיד על אוכל המועשר בסיבים פרה-ביוטיים דוגמת FOS התוססים במעי ומזינים את חיידקי המעיים ה"טובים", ובכך גורמים לעלייה במספרם על חשבון אוכלוסיית החיידקים ה"רעים". סיבים אלה יגנו על הגור מפני מחלות מעי ומזהמים שונים כמו וירוסים, טפילי מעי וחיידקים החודרים לגוף דרך מערכת העיכול.
הכותב הוא וטרינר, מרצה בקורס "תזונת חיות מחמד" במסגרת התכנית לסיעוד רפואי וטרינרי במכון מגיד