שתף קטע נבחר
 

"אם המהומות יסלימו נחזור לרכוב על סוסים"

המהפיכות במזרח התיכון הגיעו למדינות הנפט - לוב, בחריין ואיראן, ומחירי הנפט מזנקים ומעלים את כל המחירים בשוק. האם עליית משטרים איסלאמיים קיצוניים תעלה עוד את המחירים? ומה יקרה אם הכיוון יהיה דווקא לדמוקרטיה?

האזור הסובב אותנו הוא ספק האנרגיה של העולם: 7 מ-12 יצואניות הנפט המובילות בעולם נמצאות במזרח התיכון ובצפון אפריקה. אך טבעי הוא, שכל סערה פוליטית באזור משפיעה על מחירי הנפט - וכך קורה גם בחודשיים האחרונים.

 

 

מאז שהחלו המהומות בתוניס נסקו מחירי הזהב השחור ביותר מ-10%: מחיר חבית נפט בבורסת הסחורות בניו-יורק עלה מסביבות ה-80 דולר לכ-87 דולר ומחיר חבית נפט מסוג "ברנט הים הצפוני" עלה מ-90 ל-100 דולר, ואתמול, לאחר שהתברר שהמורדים השתלטו על אזורים נרחבים בלוב ושיבשו את אספקת הנפט, הוא זינק ל-104 דולר. 

 

מחירי הנפט משפיעים על כל סל הקניות שלנו, ואחראים, במידה רבה, לגל ההתייקרויות בארץ ובעולם. מחירי הבנזין בארץ נקבעים לפי מחירו בחו"ל, וזה מושפעים ישירות ממחיר הנפט.

 

הפלסטיק הוא מוצר לוואי של נפט, והתייקרות הנפט מייקרת את כל מוצרי הפלסטיק, מצעצועים למסכי מחשב. הסולר, שגם הוא מיוצר מנפט, מניע את קווי הייצור במפעלים ואת המשאיות המסיעות את התוצרת, וכשהוא מתייקר, מתייקרים כל המוצרים, מהמכוניות ועד תחליפי החלב והלחם.

 

"פגיעה בצינורות תקפיץ את המחירים בטירוף"

שביתות והפגנות של העובדים באחד משדות הנפט בלוב כבר משבשות את האספקה, וענקיות הנפט העולמיות, כמו של ובריטיש פטרוליום, עזבו את לוב ומאיימות לעזוב את בחריין. בנו של שליט לוב, סייף אל-איסלאם, הכריז היום כי "אם העימותים יימשכו הנפט הלובי יישרף". האם המחירים עומדים להמשיך לעלות?

 

"המשקיעים בשוקי הנפט עצבניים בשל החשש שהמהומות ישבשו את אספקת הנפט מלוב, מאיראן וחצי האי ערב", אומר ל-ynet עמית מור, מומחה לאנרגיה ומנכ"ל חברת אקו-אנרג'י, "עצם קיומם של החששות כבר גרם למחירים לזנק, אבל אם הם יתממשו הם עלולים לעלות עוד יותר".

 

לא כל המומחים חוששים מתסריט כזה. "המחירים עלו וירדו ועלו וירדו, ואני לא בטוח שהם דווקא ימשיכו לעלות, גם אם המהומות יימשכו", אומר יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה, עמיר מקוב, "אין לנו 'אבן חכמים' שמנבאת את המחירים בשווקים, ותחזיות רבות מתגלות כמוטעות. האינטואיציה שלי אומרת שאם הצינורות לא ייפגעו פיסית, לא נראה עליות מחירים חריגות".

 

"המחירים כבר הגיעו לכ-100 דולר לחבית וירדו לאזור ה-90. הייתה חרדה גדולה שהמהומות יובילו את האזור לתוהו ובוהו מוחלט, וכאשר המשקיעים ראו שזה לא קורה, הם נרגעו והמחירים ירדו. כמובן שאין לי מושג כמה מתקני נפט ייפגעו - כבר ראינו פגיעה כזאת בחצר האחורית שלנו, בצינור הגז המצרי לירדן - אבל אני בספק אם זה יקרה בקנה מידה גדול". 

 

"השווקים מתמחרים ביקוש, היצע ואת הוודאות של ההיצע", אומר גם יו"ר איגוד תעשיות הגז והנפט בישראל, אורי אלדובי, "מהומות באיראן, בחריין ולוב פוגעות בוודאות ההיצע. הן עלולות לשתק את האספקה. אבל אני נוטה לחשוב שהמחירים, שכבר עלו בטירוף, מגלמים את החששות ולכן גם אם הם ימשיכו לעלות בטווח הקצר, זאת לא תהיה עלייה חדה".

 

"כל משטר ירצה להמשיך למכור"

מה יקרה בטווח הרחוק יותר? מה יקרה לנפט אם המזרח התיכון יגלוש לאנארכיה נוסח עיראק, או שהמוסלמים הקיצונים ישתלטו על מדינות ערב כפי שעשו באיראן ב-1979? "אם העולם הערבי ייפול לידי משטרים בעייתיים, שינסו לפגוע במערב, יעשו 'דווקא' ויסגרו שדות נפט, המחירים יעלו", אומר היו"ר לשעבר של בתי הזיקוק לנפט, אוהד מראני.

 

דורון פסקין, מנכ"ל חברת המידע אינפופרוד העוסקת בחקר כלכלת העולם הערבי, סבור שהסכנות ששוק הנפט העולמי ידע עד כה הן כסף קטן לעומת מה שצפוי להן כעת.

 

"המהומות של השיעים בבחריין מעודדות מהומות של המיעוט השיעי בכל חצי האי ערב", אומר פסקין, "8% מתושבי ערב הסעודית הם שיעים, והם ממורמרים. אם המשטר הסעודי יקרוס, אם חצי האי ערב ייפול לידיים של ארגונים שיעים קיצוניים או, כתגובת נגד, לידיים של אל-קעידה, אנחנו נחזור לרכוב על סוסים".

 

גם בעניין הזה, לא כל המומחים מסכימים: חלקם סבורים שגם משטרים קיצוניים יבינו שאי אפשר להעלות את המחירים יותר מדיי. "הסכנה הכי גדולה לשוק הנפט היא המהומות עצמם", אומר מור, "כל משטר שיתפוס את השלטון, אפילו משטר איסלאמי קיצוני, יצטרך לשמור על מחירים שפויים כדי להמשיך ולמכור את הנפט, שהוא מקור התקציב העיקרי שלו. גם המשטר האיראני מוכר נפט למערב כי זה האינטרס שלו".

 

האיראנים מנסים להעלות את מחירי הנפט והסעודים מנסים להוריד אותם. אם המשטר הסעודי יקרוס ובמקומו יבוא משטר אנטי-מערבי, הוא לא עלול להפסיק לבלום את המחירים?

 

"לסעודים יש עתודות נפט עצומות, וכל משטר שם ינסה למכור כמה שיותר מהן, כך שהחשש הזה אינו ריאלי".

 

גם אלדובי אינו בטוח שאיסלאמיזציה תעלה את מחירי הנפט: "בטווח הבינוני, עליית מחירים תעודד את העולם לעבור לשימוש בתחליפי נפט - גז טבעי ואנרגיות מתחדשות, וזאת תוביל לירידת מחירים. כך שאם יקומו משטרים אנטי-מערביים במזרח התיכון, הם יכולים להעלות את המחירים רק בטווח הקצר.

 

"תהליך כזה הוא מצויין לישראל, שיש לה גז ושמש ואין לה נפט, וזקוקה להשתחרר מהתלות בנפט כמה שיותר מהר ולהגיע לעצמאות אנרגטית. בטווח הארוך, הנפט ילך ויתייקר בלאו הכי, כי בסופו של דבר, עתודות הנפט בעולם ייגמרו, אבל אני מקווה שעד אז העולם ממילא ישתחרר ממנו".

 

ומה יקרה אם דווקא תפרוץ כאן דמוקרטיה?

התעלומה הגדולה ביותר היא מה יקרה לנפט דווקא בתסריט האופטימי, שבישראל למודת החרדה נוטים להתעלם ממנו: שהמשטרים במזרח התיכון ישנו את פניהם לטובה ויתחילו להתקרב לדמוקרטיה בנוסח המערב - כפי שקרה באזורים אחרים בעולם. "משטר דמוקרטי אמיתי ינסה לשמור על יציבות כלכלית ולא יעלה את המחירים", אומר מראני.

 

חלק מהפרשנים חושבים ההיפך. "אני פסימי לגבי כל תסריט", אומר פסקין, "המוסלמים הקיצונים יהפכו לגורם חשוב בכל מדינה שבה יהיו בחירות דמוקרטיות. גם אם הם לא יעלו לשלטון, ההשפעה שלהם תגדל והשלטון יצטרך לרצות אותם. המשמעות היא עליה במחירי הנפט".

 

"השאלה, מה יקרה אם קרטל יצרניות הנפט אופ"ק, שקובע כיום את מחירי הנפט, יהפוך לארגון של מדינות דמוקרטיות, היא שאלה מרתקת", אומר מקוב, "המשטר האוטוקרטי הקיים כיום בערב הסעודית דוחף למחירים נמוכים כדי לרצות את האמריקנים שמגינים עליו, אבל האיראנים, והוגו צ'אבז שגם הוא דיקטטור, דוחפים את המחירים למעלה מסיבות הפוכות.

 

"מצד אחד, משטרים דמוקרטיים צריכים יותר כסף לרווחה, לחינוך ולצרכי הציבור, ולשם כך יהיה עליהם לחץ שלא להוריד את מחירי הנפט. מצד שני, דמוקרטיות נוטות לפתיחות כלכלית ולחשיבה רציונלית וירצו למשוך משקיעים ולשמור על קשר טוב עם מרכז הדמוקרטיה העולמית, אירופה וארה"ב, ולכן הם לא יעלו מחירים".

 

אז המסקנה היא שבתסריט כזה, מחירי הנפט יפסיקו להתנדנד ויהיו יותר יציבים?

 

"קשה מאוד לדעת, אבל אני משער שכן. אבל אם זה יקרה, זה ייקח הרבה זמן. ובינתיים, רכבת ההרים של המחירים תמשיך לעלות ולרדת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות בבחריין: "מאיימות גם על ערב הסעודית"
צילום: AFP
מהפיכה במצרים: "הקיצונים יתחזקו בכל מקרה"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הפגנות באיראן: "משטר דמורקטי ירצה קשר למערב"
צילום: רויטרס
ערב הסעודית: "אם אל קעידה תשתלט, שדות הנפט יהיו בצרה"
צילום: AP
מומלצים