הערכה: המשכנתא תתייקר במאות שקלים השנה
מאוגוסט 2009 עלתה ריבית הפריים ב-77% לרמה של 4%. התוספת בהחזר החודשי של משכנתא במסלול הפריים מאז היא יותר מ-500 שקלים. עלייה זו תימשך, בהנחה שעד סוף השנה תעלה הריבית בעוד אחוז. מכה נוספת: גם הריבית על המינוס תתייקר
כצפוי, בנק ישראל ממשיך בהעלאות הריבית ומחיר המשכנתא מתייקר. בעקבות השינוי, ריבית הפריים (אחוז וחצי מעל ריבית בנק ישראל), תעמוד כעת על 4%. למעשה מאז אוגוסט 2009 ריבית הפריים עלתה במצטבר ב-77% מרמה של 2.25%.
במערכת הפיננסית קיימת תמימות דעים כי בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות ריבית בחודשים הקרובים ועד סוף שנה צפויה הריבית לעלות בעוד כאחוז נוסף.
לדברי איל ליבוביץ' ויוסי שמואלי, מנכ"לים משותפים בחברת T-I-M המתמחה בייעוץ לנוטלי משכנתאות, מי שנטל הלוואה בגובה 500 אלף שקל שנלקחה כולה בריבית פריים, החל מאוגוסט 2009 שהחזרה נפרס ל- 25 שנה צמודה לפריים, שילם אז ריבית העומדת על כ-937.5 שקל בחודש. כיום, לאור שינויי הריבית, יעמוד מרכיב הריבית על 1666.67. כלומר תוספת של יותר מ-700 שקל.
"בנק ישראל מתערב באופן בוטה בשוק החופשי באצטלה של אחריות ולמעשה פוגע במימוש חלומם של עשרות אלפי זוגות צעירים שכל שנותר להם לעשות הוא להמשיך ולגור בשכירות", אומר ליבוביץ.
מומחי המשכנתאות: לעבור לריבית הקבועה
מומחי המשכנתאות ממליצים לנוטלי המשכנתאות להיערך כבר כעת, ולחשב את ההחזר שיצטרכו לשלם בתוספת של כמה מאות שקלים בחודש. "מבחינת נוטלי המשכנתאות מדובר על עלייה של עוד כ-300 שקל בתקופה הקרובה", אומר ליאור איילון מנכל מתן החברה לייעוץ משכנתאות. "מי שנטל הלוואה ל-25 שנה בהיקף של 600 אלף שקל , החזיר מדי חודש 2,528 שקל בינואר 2010, בעקבות עליית הריבית עומד ההחזר על 2,908 שקל. בהנחה שעד סוף השנה תעלה הריבית באחוז נוסף יעמוד ההחזר החודשי על 3,150 שקל.
אני ממליץ לאוכלוסייה הלוקחת משכנתאות בימים אלו להבין כי הריבית תעלה ל-5% ועל כן להתייחס אליה ככזו, כלומר להוסיף עוד כ-500 שקל שקל לתשלום החודשי אומר איילון".
ומה לגבי היקף נטילת המשכנתאות? גורם בכיר במערכת הבנקאית אמר ל-ynet כי צפויה מגמת ירידה משמעותית בהיקף הלוואות המשכנתא. "בנוסף לתחרות האגרסיבית בשוק המשכנתאות, הבנקים עשו מאמצי שיווק גדולים לקראת סוף השנה כדי לשפר את הדו"חות, לכן ראינו בחודשיים אלו (נובמבר - דצמבר) דווקא עליה. אנחנו צפויים לראות בחודש ינואר ירידה מול חודש דצמבר. לי אין ספק שאנחנו במגמת ירידה בביצועים".
כיצד כדאי לנהוג למי שנטל משכנתא ובתמהיל שלו יש רכיב פריים משמעותי?
"על הלווים לבחון כעת את המסוגלות שלהם להתמודד עם השינויים הצפויים בהחזר החודשי", אומרים בחברת T-I-M. "ככל שהם צופים כי ההתייקרות תעיב על אפשרותם לנהל באופן תקין את כלכלת התא המשפחתי, עליהם לשקול בכובד ראש את האפשרות למחזר את המשכנתא כך שזו תכלול גם מרכיב של ריבית קבועה לא צמודה. אמנם, מדובר בריבית שגבוהה ממסלול הפריים ועומדת על כ-6.2%, אולם היא מספקת שקט נפשי והגנה מפני תרחישים שונים".
מה באמת המסלול הכי אטרקטיבי היום ?
בתנאי אי הוודאות השוררים כיום, ממליצים מומחי חברת T-I-M לנוטלי משכנתא לשלב, כאמור, מרכיב של ריבית קבועה שאינה צמודה. "למי מבין הלווים שמחזיק בנכסים פיננסיים שעתידים להפוך לנזילים בעוד מספר שנים, מומלץ לשקול בכובד ראש ליטול משכנתא הכוללת מסלול צמוד עם ריבית משתנה, שתאפשר בתחנת השינוי לבצע סילוק".
גם בוידר משכנתאות ממליצים על הריבית הקבועה: "החלופה הטובה ביותר כיום היא הריבית הקבועה הלא צמודה אשר שומרת על החזר חודשי יציב וקבוע לאורך כל התקופה ללא שינוי של מדד או עלייה של ריבית".
ב-AMG משכנתאות ממליצים כלקחת עד 50% בפריים והשאר בריביות צמודות מדד משתנות לתקופות הארוכות או קבועות לתקופות הקצרות, וכן לשלב רכיב מט"חי של 10% עד 15% מההלוואה.
מכה נוספת לכיס צפויה מכיוון חשבון העו"ש. האוברדראפט יתייקר גם הוא בהתאם לריבית הפריים. כבר הערב הזדרזו הבנקים להודיע על שינוי בשיעורי הריבית שייכנס לתוקפו בסוף השבוע הנוכחי.