טייסים מלוב ערקו למלטה: 'סירבו להפציץ מפגינים'
הכאוס בלוב שובר שיאים: גל התפטרויות של דיפלומטים, דיווחים על 160 הרוגים בהפצצה אווירית של מפגינים, פינוי של אזרחי ארה"ב מהמדינה ואפילו טייסי קרב שנחתו במפתיע במלטה וביקשו מקלט מדיני. איפה קדאפי? איש לא יודע
המהומות בלוב מחריפות, וסימני ההתפוררות של משטר קדאפי ברורים יותר ויותר. שני מטוסי מיראז' של חיל האוויר הלובי נחתו הערב (יום ב') בנמל התעופה הבינלאומי של מלטה. גורם ששוחח עם רשת AP מסר כי שני קצינים לוביים בדרגת קולונל הגיעו לאי במטוסי הקרב, והם דורשים מקלט מדיני בטענה שסירבו פקודה כשהוטל עליהם להפציץ מהאוויר מפגינים בבירה טריפולי. בינתיים, טענו בבריטניה כי השליט, מועמר קדאפי, נמלט מארצו ושוהה בוונצואלה.
טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים ב-ynet:
- שר המשפטים של לוב התפטר במחאה על האלימות
- נציג לוב בליגה הערבית: "מצטרף למהפכה"
- הרוגים גם בהפגנות במרוקו: 5 גופות התגלו בבנק
- לוב: "200 נהרגו בבנגזי", אש חיה על מסע הלוויה
- המזרח התיכון בוער - מדברים על זה גם בפייסבוק
לפי דיווחים בערוצי הטלוויזיה הערביים, עומד מניין ההרוגים מקרב המפגינים בטריפולי על 160 בני אדם. גורם בצבא לוב, שהתייחס בראיון לטלוויזיה הממלכתית במדינה על המצב, אמר כי אנשיו תוקפים "מקומות מסתור של גורמים עוינים וטרוריסטים". הוא אישר כי יש הרוגים באותה פעולה.
מטוסי הקרב הלוביים במלטה. הקצינים ביקשו מקלט מדיני (צילום: AP)
באשר לגורלו של שליט לוב, מועמר קדאפי, אמר הערב שר החוץ הבריטי, ויליאם הייג, כי יש בידיו מידע מפורש שלפיו עושה קדאפי את דרכו לוונצואלה. עם זאת, הכחיש גורם בכיר בממשלה בקראקס את הטענות.
מי שדווקא הפגין נוכחות הוא בנו של קדאפי, סייף אל-איסלאם, שבהודעה מטעמו בטלוויזיה הממלכתית של לוב נמסר כי הוא "החליט על הקמת ועדת חקירה בראשות בית משפט לבדיקת הנסיבות שהובילו לגל האלימות במדינה". בהודעה נמסר גם כי הוועדה תפעל "למען ארגוני זכויות האדם מלוב ומחוצה לה שספגו אבידות".
אחד הטייסים הלובים יוצא מהמטוס במלטה (צילום: רויטרס)
זמן קצר אחרי נחיתת מטוסי הקרב במלטה, ערכו כ-250 לובים גולים הפגנת תמיכה בשני הטייסים, וצעקו קריאות בעד התפטרותו של קדאפי. חלק מהם נשאו עמם את דגל לוב שהיה בשימוש טרם ההפיכה שבה השתלט קדאפי על המדינה, מימי משטר המלוכה. הם דרשו להכריז עליו שוב כעל דגלה הרשמי של לוב.
השליחים באו"ם קראו לקדאפי להתפטר
עדות נוספת לקריסת משטרו של קדאפי באה לידי ביטוי, כשהערב קראו בסגל הדיפלומטי הלובי לאו"ם לשליט להתפטר מתפקידו. סגן השגריר, אברהים דבאשי, אמר כי אם קדאפי לא יעשה זאת בעצמו, "יצטרך העם הלובי להיפטר ממנו בכוחות עצמו".
סגן השגריר קרא לקהילה הבינלאומית להכריז על שטחה האווירי של לוב כאזור אסור לטיסה, כדי "למנוע את הגעתם של שכירי חרב, כלי נשק ואמצעים נוספים לידי אנשי שלומו של קדאפי". הוא אף קרא לבין הדין הבינלאומי בהאג "לחקור חשדות לפשעים נגד האנושות שביצעו קדאפי ואנשיו נגד העם הלובי בניסיונות לדכא את ההפגנות".
ההפגנה נגד קדאפי במלטה, אחרי נחיתת הטייסים (צילום: רויטרס)
בשל ההידרדרות, הורתה ארצות-הברית לסגל הדיפלומטי שלה בלוב ולבני משפחות העובדים לעזוב באופן מיידי את המדינה. בהודעת מחלקת המדינה נמסר כי "יש חשש מהתפשטות ההפגנות, האלימות ומעשי הביזה בימים הקרובים.
במקביל לכל ההתרחשויות, הודיעו שלושה עובדי שגרירות לוב בשבדיה על התפטרותם, במחאה על הדיכוי האלים של ההפגנות. הם יצאו נגד "רצח העם הלובי" ועודדו דיפלומטים נוספים לפעול כמותם. "יהיה זה צבוע מצדנו לסייע לממשלת לוב בעוד היא תוקפת אזרחים ברחובות", ציין אחד מהם.
האו"ם: באן שוחח עם קדאפי
על-רקע הדיווחים שלפיהם נמלט קדאפי מלוב,
פירסמה לשכתו של מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, על "שיחת טלפון ממושכת" שנערכה היום בינו לבין קדאפי. בהודעה לא נמסר האם השליט הלובי שוהה בארצו או לא, אך במטה האו"ם הגדירו את השיחה כ"מקיפה" וציינו כי היא עסקה "בהידרדרות המצב במדינה".
לפי ההודעה, הביע באן דאגה מהסלמת המצב בלוב ודרש מקדאפי "להפסיק מיד את האלימות ולכבד את הזכות הבסיסית לחופש ואת זכויות האדם, שמעגנות גם את חופש המידע וחופש ההתאגדות". נמסר כי בשיחה ניסה קדאפי להסביר את הצורך שלו להגן על ביטחון המדינה בפעילות נגד האופוזיציה האלימה, אך באן הבהיר לו כי הוא מחויב לספק "הגנה על האוכלוסייה האזרחית באשר היא".
Read this article in English