שתף קטע נבחר
 

אכן מזרח תיכון חדש

תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה נטו לאמץ עמדה פוליטית, המקובלת על גורם כוח ערבי בעל השפעה. עכשיו, אחרי שהספונסר נעלם, אולי הם יפתחו במו"מ ישיר וישיגו את יעדם

אין צורך להיות בימים אלו "מומחה לענייני ערבים" כדי לפרש את מה שקורה במזרח התיכון "החדש". די להביט בתמונות הלוויין כדי ל"צוד" כמה תובנות שבימים כתיקונם ייתכן שהיו נעלמות מעינינו. המשבר במצרים, למשל, עשוי להשפיע דווקא באופן חיובי, כי אולי אחרי נפילת מובארק, יתחילו סוף סוף הפלסטינים לקבל החלטות בעצמם.

 

  • הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet

 

צריך לזכור שהיעדר אוטונומיות בקביעת הגורל המדיני, היה והיינו אחד ממאפייניו הבולטים של הציבור הערבי בגדה המערבית וברצועת עזה. ציבור זה נטה מסורתית לאמץ לו עמדה פוליטית כזו או אחרת המקובלת על גורם כוח ערבי חיצוני בעל השפעה, מצרי בעיקר, והתושבים המקומיים נמנעו מלהוות גורם מכריע בהגדרת עתידם הפוליטי.

 

מאמציהם של הפלסטינים להיאבק בכוחות עצמם להגשמת מטרותיהם הלאומיות נכשלו עד היום. כישלונות אלו עודדו את נטייתו של ציבור זה להישען יותר ויותר על גורמי כוח ערביים חיצוניים, עד כדי ויתור מלא לטובתם על מנת לקבוע את גורלו הפוליטי. אולי כמאמר הילד "אשרי, יתום אני" יבינו אבו מאזן ואנשיו כי רק במו"מ ישיר ופתוח, ללא הספונסר, יצליחו אולי להשיג את יעדיהם. זו תהיה עצמאותם האמיתית.

 

ולא רק מצרים הפתיעה. "מומחים לענייני ערבים" וסתם פרשנים נוהגים מזה חצי יובל שנים להלך עלינו אימים באומרם שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא מוקד רעידת האדמה הצפויה במזרח התיכון. "חלון ההזדמנויות ההולך ונסגר" הפך לצרוף מילים נרדף, מאיים ומזהיר, שיש למהר ולחתום על הסכם שלום עם אבו מאזן, שכן המזרח התיכון רוחש ומבעבע ואנו עלולים לעמוד מול חזית ערבית רחבה ומאיימת.

 

העולם הערבי בוער

והנה, בחודש האחרון, לנגד עינינו התממש תרחיש הקיצון: מצרים, איראן, תימן, תוניסיה, בחריין, כווית, מרוקו ולוב "בוערות", אבל לא בגלל הסכסוך הבלתי פתיר עם הפלסטינים. לנגד עינינו מתפתח "מזרח תיכון חדש" בו מפרים זכויות אדם בסיסיות, משסים שכירי חרב בהמון מתקומם, חוסמים קווי אינטרנט ושידורי טלוויזיה, ולבסוף פותחים סכר של נהרות דם, אבל הירגעו....כל זה לא בגללנו. מה שמתרחש בכמה מדינות סביבנו מחזק את התחושה של היותנו ישראל וילה בג'ונגל, בו הפלסטינים מעניינים את דיירי הוילה - הרבה יותר מאשר את דיירי ה"ג'ונגל".

 

מי שהביט בתמיהה על השימוש של מובארק "בבלטג'יה", אותם פרשים ורוכבי גמלים שפרעו במפגיני כיכר תחריר, ומי שהתבונן בטבח המזעזע בחוצות בנגזי ובטריפולי שבלוב, ומי שחזה בתופעת שכירי החרב ה"קוצרים" במפגינים בירי ממסוקים, ושמדכאים בברוטאליות "לוחמי חופש" במנאמה, בצנעא, ובטהרן - לא יכול היה שלא לשאול עצמו, האם ומתי יתפנה השופט גולדסטון לחקור את "הפרות זכויות האדם" בעוד מקומות במזה"ת, מלבד ברצועת עזה?

 

האם למשל, יש סיכוי שייאסר על קציני צבא איראן, בחריין או לוב לנחות בעתיד בבריטניה? האם יוגשו נגד הטובחים האכזריים "במזה"ת החדש" כתבי אישום ע"י עמותות נאורות בבלגיה, בצרפת ובספרד? התשובה ברורה: לא! "טבח" הראוי לחקירה, על פי הקריטריונים של האו"ם, הוא כאשר מגינים על תושבי שדרות מפני ירי קסאמים. מה שאירע בימים האחרונים ברחבי המזה"ת הוא לכל היותר אירוע על רקע של "חילול כבוד המשפחה" שאין חובה לחוקרו.

 

"מנזר השתקנים"

כן, קבוצה גדולה של "מנזר השתקנים" צריכה ל"היתלות" בימים אלו על עמוד הקלון, כדי שמי שנותר בו עוד קמצוץ של יושרה, יוכל להישיר אליהם מבט של בוז. ראשונים הם כל אותם פעילי זכויות אדם, הממהרים לצאת חוצץ נגד כל פעולה של צה"ל והשב"כ ב"שטחים" באשמה של הפרת זכויות אדם. מאז תחילת המהומות במזה"ת לא שמענו את קולם, הייתכן שהם עשו זאת בהיחבא?

 

היכן הם כל "הרופאים לזכויות אדם" "בצלם", "מחסום watch", "שוברים שתיקה"? אולי שייצאו לאיזו גיחה לחזית הלובית או התימנית? אחריהם, יש לקרוא לסדר את הנהגת ערביי ישראל. אלה, שלא פוסחים על שום הזדמנות ל"הכניס" לצה"ל, לשב"כ ולמשטרת ישראל, "על שימוש בכוח לא סביר" נאלמו דום כשמדובר במשטרת קהיר, מנאמה או טריפולי. טריפולי? נשמע מוכר, לא? נו בטח, רק לפני מספר חודשים ביקרה משלחת של הנהגת ערביי

 ישראל שכללה בין השאר את חברי הכנסת אחמד טיבי, מוחמד ברכה, ג'מאל זחאלקה, עפו אגבריה, טאלב א-סנע וחנין זועבי אצל המנהיג הדגול מועמר קדאפי והתפלשה בעפר רגליו, והרעיפה על "מלך המלכים" מחמאות חנופה מבישים מלוא החופן. כעת... הם מבקרים אותו על "הפרת זכויות אדם"...

 

מי אמר שהנהגת ערביי ישראל אינה מושפעת מברק אובמה? גם אובמה התחבק עם מובארק בנאום החנופה לעולם הערבי, ב"פיוס ההיסטורי" של יוני 2009, והיום הוא מעודד את יריביו של אותו מובארק, למהר לבצע הפיכה בקהיר. באמת, מזרח תיכון חדש.

 

משה אלעד הוא מרצה ללימודי ביטחון לאומי במכללה האקדמית גליל מערבי ושירת בעבר במספר תפקידים בכירים ב"שטחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מובארק ואבו-מאזן. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים