אובמה: האלימות בלוב מזעזעת, קלינטון לאירופה
לראשונה מאז החלה ההתקוממות העממית, יצא נשיא ארה"ב אל המצלמות ואמר כי "שפיכות הדמים בלוב שערוריתית, לא מקובלת והיא חייבת להיפסק". הוא גם הזהיר במרומז את קדאפי: "הוא חייב להיות אחראי להמשך האלימות". האו"ם נישל את בתו של קדאפי מתפקידה כשגרירה של רצון טוב
וושינגטון נכנסת לפעולה, מהלך הסנקציות צובר תאוצה: נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר הלילה (יום ה') אכי מרחץ הדמים בלוב "מזעזע" וכי מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, תצא לז'נבה בתחילת השבוע הבא בראש משלחת אמריקנית כדי לדון עם גורמים בינלאומיים בהתפתחויות. אל קלינטון צפוי להתלוות תת מזכירת המדינה וויליאם ברנס.
קדאפי נאחז בכסא - עדכונים שוטפים ב-ynet
- לוב נשטפת בעיתונאים זרים: "הגבול פרוץ"
- רה"מ: מסכים לכניסת 300 פלסטינים מלוב לרשות
- קדאפי לדין? ארה"ב ואירופה בוחנות סנקציות
- "טייסים לובים סירבו להפציץ את בנגזי - ונטשו"
- בואו לדבר על זה בפייסבוק
בהופעה פומבית ראשונה מאז פרצה האלימות במדינה הצפון-אפריקנית, אמר אובמה כי הורה למחלקת המדינה לבחון "מגוון רחב של צעדים" נגד לוב וכן צעדים דרך מועצת הביטחון. אובמה לא פירט, אולם ככל הנראה בין הצעדים הנשקלים: הקפאת נכסי המשטר הלובי ושל מועמר קדאפי עצמו, וקידום החלטה במועצת הביטחון האוסרת על מטוסי חיל האוויר הלובי לטוס במרחב האווירי.
אובמה לא התייחס בדבריו ישירות לקדאפי, אולם רמז אליו: "הוא חייב להיות אחראי להמשך האלימות והפרת זכויות אדם, העולם צופה. אנחנו מגנים בחומרה את השימוש באלימות בלוב. שפיכות הדמים הזו שערוריתית, לא מקובלת והיא חייבת להיפסק. זו הפרה של החוק הבינלאומי ונתאם צעדים עם הקהילה הבינלאומית. ארה"ב תומכת בזכותם של אזרחי לוב לחופש הביטוי וחופש ההתכנסות".
זה לא ארה"ב, אלה מדינות ערב
נשיא ארה"ב הדגיש עוד כי וושינגטון אינה אחראית למתרחש במדינות ערב, אלא תושבי המדינות השונות הם אלה שדורשים את זכויותיהם. "הצוות האמריקני לביטחון לאומי עוקב בימים האחרונים אחר ההתרחשויות מסביב לשעון. אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי להגן על אזרחי ארה"ב הנמצאים בלוב. לא מדובר במהלכים של ארה"ב אלא במהלכים של העם הלובי. מדינות העולם מצוות לדבר בקול אחד נגד דיכוי ובעד זכויות אדם. נדאג שהעולם ידבר בקול אחד", אמר.
בימים האחרונים נמנע הנשיא האמריקני מלהתבטא בנושא הלובי, וזאת על-מנת שלא לפגוע במאמץ ההומניטרי שקיימה ארה"ב מאחורי הקלעים לחילוץ אזרחים אמריקנים שנתקעו בלוב, לרבות את הסגל הדיפלומטי שלה בבירה טריפולי.
במקביל, דיווחה רשת "אל-ערביה" כי לפחות 640 מפגינים נהרגו במהומות בלוב - בהם לפחות 275 בטריפולי ו-230 בבנגאזי. מדובר במניין הרוגים כפול מכפי שדיווחו עד-כה ארגונים בינלאומיים לזכויות אדם. העיתון הירדני "א-ראי" דיווח כי 130 חיילים בצבא לוב "הוצאו להורג בידי קציניהם לאחר שסירבו לפקודות לפתוח באש לעבר ריכוזי מפגינים".
אמש החל המהלך להטלת סנקציות בינלאומיות על לוב לצבור תאוצה, אחרי שהאיחוד האירופי הודיע כי החל לבדוק את האפשרות להטלת אמברגו על מכירת נשק, הקפאת נכסים, איסור הענקת ויזות ואף העמדה לדין של מנהיגים ודיפלומטים לובים. זמן קצר לאחר מכן פרסמה גם מחלקת המדינה הודעה דומה בנושא.
לוב היתה נתונה במשך יותר מעשור תחת סנקציות כבדות, לאחר שסירבה להסגיר את החשודים בפיצוץ המטוס "פאן-אם" בשמי העיירה לוקרבי שבסקוטלנד.
מאז שהודיעה על כוונתה לזנוח את תוכניתה הגרעין, חל שיפור ביחסי לוב עם מדינות המערב ולשחרורו של המחבל מלוקרבי, עבד אל-בסט אל-מגרהי, באוגוסט 2009 כמחווה הומניטרית.
ובתוך כך, הודיע האו"ם כי הוא מנשל את איישה קדאפי, בתו של שליט לוב, מתפקידה כשגרירת רצון טוב של הארגון. דובר האו"ם, מרטין נסירקי, אמר כי ההסכם שנחתם בין סוכנות האו"ם לפיתוח (UNDP) לבין איישה קדאפי הופסק בשל האירועים האחרונים בלוב, בהם הותקפו מפגינים באלימות על ידי נאמניו של השליט.
במסגרת תפקידה כשגרירה של רצון טוב, היתה אמורה איישה אל-קדאפי להקדיש את מרצה למאבק בעוני, למלחמה במחלת האיידס ולסוגיית האלימות נגד נשים – נושאים רגישים ביותר בחברה הלובית. קדאפי הבת היא מרצה למשפטים, ועל פי הדיווחים היא היתה חלק מצוות ההגנה של הרודן העיראקי סדאם חוסיין לאחר נפילת משטרו.