הגנים של רמת הנדיב: טיול על חשבון הברון
סיור במקום קבורתו של הברון רוטשילד ברמת הנדיב, הוא הזדמנות לפגוש חווה חקלאית עתיקה, לטייל בגנים בניחוח אירופי וגם ללמוד משהו על "הנדיב הידוע". הכניסה חופשית
רמת הנדיב, בדרומו של הכרמל, היא פינת טבע שמורה שמתמלאת עכשיו בפריחה עשירה. הברון רוטשילד בחר להיקבר דווקא כאן והוא בהחלט עשה בחירה מצוינת. המסלול המסומן בעמודי עץ אדומים יוביל אתכם לקצה חוטמו של הכרמל, ואל נקודת תצפית יפה על רצועת החוף והים.
תוכלו לבקר בחווה חקלאית עתיקה, ליהנות מהבוסתנים ולחלוט תה מצמחי התבלין שמסביב. לאורך המסלול יש פריחה נפלאה של רקפות, כלניות, עיריות, אירוסים קטנים ואפילו כמה סחלבים פרפרניים.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 4 (תל אביב - חיפה הישן). בצומת בנימינה פונים מזרחה, לכביש 653. לאחר כ-5 ק"מ פונים שמאלה לכביש 652, לכיוון זכרון יעקב, ועוקבים אחר השילוט לרמת הנדיב המפנה שמאלה לכביש הגישה. במחסום השני ממשיכים לנסוע ישר עד החנייה המערבית.
מפת הטיול ברמת הנדיב
גני הנדיב: שפע של טבע
כבר בערוגות התוחמות את החניה תוכלו להתבשם בריחם של צמחי התבלין, אפשר לקחת לתה של אמצע המסלול. מכאן ניתן ישר להתחיל במסלול בשטח או לבקר תחילה במרכז המבקרים ובגני הנדיב. המעוניינים בסיור המקדים ילכו מהחנייה (1) למרכז המבקרים, שם אפשר לראות סרט הסבר על הפארק המציג כל חצי שעה. אפשר לבקר גם בגלריה המציגה דילמות איתן מתמודדים מדי יום שומרי הטבע והסביבה בפארק.
הולכים עם השילוט לגן הזיכרון (2) הגן עוצב כאתר הנצחה לברון ולמשפחתו. שער כניסה עשוי ברזל מקדם את פני המבקרים, ומעליו מתנוסס סימלה של משפחת רוטשילד. ממבוא הגן מוליך גרם מדרגות רחב אל שדרת עצי חרוב. במעלה המדרגות מגיעים אל גן המפלים המשקיף לכיוון מערב. בראש הגן נקבעה מפת אבן גדולה ובה מסומנות מושבות הברון והאדמות שגאל. פונים ימינה ונכנסים אל רחבת הקבר. מימין לפתח המערה קבוע בקיר מן מזרקה בשם ספל הדמעות המטפטפת מים אל הבריכה שמתחת. דלתות אבן כבדות מובילות אל מנהרה אפלולית המתעקלת לעבר הקבר. על המצבה חקוקים שמותיהם של הברון ורעייתו וכן כינוייו של הברון: "אבי היישוב" ו"הנדיב הידוע".
ביציאה מחלקת הקבר פונים ימינה אל גן הוורדים, שבקצהו הצפוני פסל אישה החובקת לוח שעון שמש. ממשיכים בשביל ומגיעים לגן הריחות, שהוקם למען מבקרים כבדי ראייה. בערוגה המקיפה את הגן גדלים צמחי תבלין וריח לצד צמחים המגרים את חוש המישוש. מעקה הנחייה משובץ תוויות הסבר בכתב ברייל. השביל ההיקפי ממשיך לצד עצי פיקוס וחוזר אל שער הכניסה לגן.
כל חצי שעה מוקרן סרט. מרכז המבקרים (צילום: באדיבות אתר מפה)
תחילת המסלול - אל חורבת עקב
חוזרים לחנייה (1) והולכים לפינה הימנית רחוקה שלו, פינתו הדרום מערבית, משם יוצאת דרך כורכר המגיעה לצומת השבילים, ממנו מתחילים כל מסלולי ההליכה בפארק. עוקבים אחרי המסלול המסומן בעמודים צבועים באדום. הולכים בתוך צמחייה נמוכה ובמהרה נפתח מבט אל הים מבין קירות נחל תמסח שעוד נגיע אליו בהמשך.
עוברים בתוך חורשת אורנים, בהמשך מתאחדים עם שביל ישראל ונכנסים לתוך חורשת ברושים (3). ממשיכים אל יער אורנים שמתמלא ברקפות בחורף. לא לפספס את החץ המפנה שמאלה בנקודה בה פורש השביל האדום משביל ישראל לכיוון הנקודה הגבוהה ביותר ברמת הנדיב שגובהה 141 מטרים מעל פני הים והיא חורבת עקב (4).
141 מטרים מעל פני הים. החווה העתיקה בחורבת עקב (צילום: יעל צור)
מנצור אל-עקיבא: חורבת הסלע עטור הניצחון
החורבה היא שריד לבית אחוזה מתקופת בית שני. המקום ידוע גם בשם ח'ירבת מנצור אל-עקב (חורבת הסלע עטור הניצחון). בית האחוזה התקיים עד המרד ברומאים (66-70 לספירה). היה זה מבנה גדול בצורת האות ר', מוקף חומה, שהשתרע על פני 2,800 מ"ר. נראה שבעל האחוזה היה אדם רם מעלה. לרשותו עמדו מנהל חווה, עובדים ומשרתים.
סמוך לשער הכניסה נמצא בור מים גדול שאגר את מי הגשמים לשימושם של יושבי הבית ושל בעלי החיים שבמתחם. מקווה טהרה ששכן באגף המגורים הראשי מעיד על החיים היהודיים במקום. בצידו המערבי של המתחם, המשקיף על מישור חוף הכרמל, התגלו מתקני חקלאות מימי בית שני. בתקופה הביזנטית נבנתה במקום וילה בסגנון כפרי ונראה ששימשה למגורים, לעבודה ולאחסון גם יחד. אף שהחצר גדולה וטרחו לרצף אותה, היא שימשה בעיקר לטיפול בבעלי החיים. בתחומי החורבה פזורים גורן, גת אורוות.
עץ החרוב הגדול שליד החומה מציין את מקומו המשוער של קבר השיח' מנצור אל-עקב. עד שנות הארבעים של המאה הקודמת היו ערביי המקום עולים לכאן לרגל. על פי המסורת נקבר במקום רבי עקיבא, שהוצא להורג על ידי הרומאים בקיסריה הסמוכה. משמו של רבי עקיבא נגזר שם המקום - חורבת עקב. ליד העץ נחפרה גת עגולה מהתקופה הביזנטית עם פסיפס ברצפתה. סחיטת הענבים היתה כאן בתנועה סיבובית ממש כמו בבית בד.
גת עתיקה ועץ חרוב ברקע חוף הכרמל בחורבת עקב (צילום: יאיר זיידנר)
תצפית לחוף כרמל
בשטח מסביב לחורבה שוחזר בוסתן חקלאי קדום - עצי זית, תאנה, גפן וצמחי תבלין. ממרפסת התצפית אפשר להשקיף על מישור החוף מחוף דור ועד קיסריה. זכרון יעקב נראית על ההר עם מבט ימינה מעבר לכתף. מאז ניקוז ביצות שוני וכבארה, למרגלות הכרמל, בשנות ה-30 של המאה ה-,20 תופסים את מקומן שדות, מטעים ובריכות דגים. הקרקע האפורה מציינת את מיקומה של ביצת כבארה, וערוץ נחל תנינים נראה כפס ירוק החוצה את העמק.
השביל עם החיצים האדומים ועם שביל ישראל ממשיך צפונה, לאורך המתלול המערבי של רמת הנדיב, עובר בלב החורש ויורד בתלילות בשטח טרשי לעבר נחל תמסח. חוצים את הערוץ, מגיעים למיסעף שבילים ופונים ימינה, מזרחה, (5), עם הסימון האדום. לאחר עלייה מתונה של כ-600 מ' בתוך יער האורנים פוגשים שוב בדרך עפר רחבה. פונים ימינה וכעבור דקות ספורות מגיעים אל גן משחקים ולידו החניון (1).
כדאי לדעת
שעות הפתיחה של גני הנדיב:
הפארק פתוח בימים א-ה 16:00-08:00 שישי וערבי חג 14:00-08:00 שבתות וחגים 16:00-08:00. הכניסה חופשית. טל': 04-6298111 .גן הזיכרון ומרכז המבקרים נגישים ומותאמים לנכים על כסאות גלגלים.
מבוסס על טיול מאת עומר יגאל שהופיע בספר "60 שנים וטיולים" בהוצאת מפה
- לטיולים מומלצים
נוספים היכנסו לאתר מפה