שתף קטע נבחר
 

איך מפנים ב-90 יום דייר שהפסיק לשלם חשבונות

אם הדייר ששוכר את דירתכם הפסיק לשלם חשבונות עומדות בפניכם שתי אפשרויות - לבקש יפה ולקוות לטוב, או לפתוח בהליך משפטי. בעבר, מי שבחר באפשרות ב' נקלע למאבק משפטי אינסופי, אך כיום המצב שונה והתהליך הפך ליעיל

מאז שדני פוטר, לפני 5 חודשים, משפחת כהן מתפללת שהוא ימצא עבודה חדשה. ולא, למשפחת כהן אין שום קשר משפחתי עם דני, הם אפילו לא ממש אוהבים אותו. הסיבה היחידה שהם כה דאוגים, היא העובדה שדני הוא השוכר של דירתם הקטנה בחולון, ושמאז שהוא הפסיק לעבוד, הוא גם הפסיק לשלם דמי שכירות, ארנונה, מים וחשמל. החובות הולכים ותופחים.

 

משפחת כהן יודעת שאם הם יפנו לבית המשפט ויגישו תביעה נגד דני, הדיון ייקבע לעוד שנה. דני, מצדו, יכעס מאוד, ואפילו אם ישוב לעבוד, לא יסכים לשלם. הם ייתקעו עם שוכר שלא משלם לעוד הרבה מאד זמן, ומה ייצא להם מזה? אז הם החליטו לשמור על פרופיל נמוך, ולעזור לו לחפש עבודה. תחזיקו להם אצבעות?

 

המסלול המהיר

משפחת כהן היקרה, התכנסנו כאן היום כדי לבשר לכם, שאתם ממש לא מעודכנים! הימים בהם משכירים חששו משוכריהם והיו נתונים לחסדיהם – הסתיימו להם מזמן. כיום מוקנית לכם האפשרות לפנות את דני בהליך יעיל, מזורז ונקודתי, ללא חשש מהליכים מתמשכים ויקרים בבית המשפט.

 

אם בעבר המשכיר היה צריך לנהל מול השוכר הליך אזרחי ארוך ומתיש, הצופן בחובו גם תביעה לפינוי מהדירה, וגם ויכוח מר על גובה החוב שהשאיר אחריו השוכר, הרי שכיום ניתן לפצל את ההליך כנגד הדייר ל-2 חלקים: (1) תביעת פינוי ו-(2) תביעה כספית.

 

את הוויכוח הכספי מול הדייר, שיושב בנכס בחינם, ומאריך את הדיונים עד אין קץ ניתן להשאיר בצד לבינתיים, ולפעול לפינוי בלבד. כך, בתוך 90 יום מהגשת תביעת הפינוי, תוכלו לקבל פסק דין לפינוי השוכר הסורר. אפשרות זו של פיצול התביעות מקצרת משמעותית את הליך הפינוי, אך רבים אינם מודעים לה: בואו ונלמד ביחד כיצד עושים את זה נכון.

 

"תביעה לפינוי מושכר"

אז איך מגישים תביעה נקודתית לפינוי המושכר, ומה כולל ההליך?

1. בשלב ראשון, משפחת כהן צריכה להגיש לבית המשפט "תביעה לפינוי מושכר", בהתאם לפרק ט"ז לתקנות סדר הדין האזרחי.

 

2. לתביעה יש לצרף את טיעוני המשכיר, תצהירי עדות ראשית מטעם המשכיר, חוות דעת מומחה (באם יש צורך), אסמכתאות משפטיות ואת כל המסמכים הנוגעים לתביעת הפינוי (חוזה שכירות, הודעות בכתב שנשלחו).

 

3.בשלב השני, יצטרך דני להגיש כתב הגנה, וזאת בתום 30 יום בלבד, בצירוף המסמכים מטעמו. מאחר והתיקון לחוק נועד למנוע את התמשכות ההליכים הארוכים, כאמור, נמנעה מדני האפשרות למתוח את החבל. הוא אינו יכול במקרה זה להגיש כנגד משפחת כהן תביעה שכנגד, למשל, והוא גם לא יכול להוציא הודעה לצד שלישי (ועד הבית?). הליך הפינוי אמור להיות פשוט ותמציתי, משכיר מול שוכר, וביניהם הסכם שכירות שהופר. סה טו.

 

4. בתוך 30 יום בלבד מהמועד האחרון להגשת כתב הגנה יתקיים דיון. אם דני לא הגיש כתב הגנה, אך משפחת כהן תוכל להוכיח כי המציאה לו את התביעה כדין, הדיון יתקיים בהיעדרו.

 

5. בתוך 30 יום נוספים בלבד יתקבל פסק דין לפינוי (90 יום בלבד מהרגע בו נפתח התיק). פסק הדין יורה לדני לסלק את ידו מהנכס של משפחת כהן, ולמסור אותו לידיה כשהוא נקי ופנוי מכל אדם וחפץ (מיידית, או עד ליום מסוים), תלוי במקרה הספציפי. כמו כן, יכול בית המשפט לפסוק לתובעים הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.

 

ומה עם הכספים שדני חייב למשפחת כהן?

אז פסק דין לפינוי יש, אבל מה עם הכספים שדני חייב למשפחת כהן? כאמור, החוק מאפשר למשפחת כהן להגיש כנגד דני גם תביעה כספית, בנפרד. משפחת כהן תסיים בינתיים לאמוד את הנזקים שנגרמו לה: שכר דירה שלא שולם, חשבונות שנצברו, נזקים שנגרמו למושכר, והכל עד לפינויו של דני מהדירה בפועל.

 

לאחר שתוגש התביעה הכספית, יוכל דני להתגונן בפניה, ואף להגיש תביעה שכנגד נגד המשכירים, אם יחפוץ בכך. שימוש נכון בתביעה לפינוי יכול לקצר את התקופה הקשה, במהלכה דני או דיירים שכמותו ממשיכים להתגורר בנכס של המשכיר. המשכיר אינו יכול להשכיר את דירתו לשוכר אחר, שישלם, והחובות לרשויות השונות תופחים.

 

יש לזכור כי בקבלת צו פינוי בלבד אין די, ויש גם לבצע את פסק הדין בפועל: במידה והשוכר לא מבין לבד את הרמז ומתפנה, תיאלצו לגשת עם פסק הדין ללשכת ההוצאה לפועל, ושם לפתוח תיק פינוי.

 

סוף מעשה במחשבה תחילה

גם היום, לאחר תיקון החוק, לא קל לפנות שוכר סרבן. אז איך נמנעים מסיטואציה כזו מראש? להלן נראה כי קיימות פעולות פשוטות ביותר, שמשכיר יכול לנקוט בהן, ולהבטיח כי הפינוי יהיה פחות מסובך:

 

1. בטוחות, בטוחות, בטוחות. חבל שמשפחת כהן לא דאגה מראש לקבל מדני בטוחות הולמות. משפחת כהן יכלה לדרוש מדני, בהתאם למצב הדירה ולערכה, ערבות בנקאית, שטר חוב, או אפילו כסף מזומן להבטחת התחייבויותיו.

 

כמו כן, היתה צריכה משפחת כהן להחתים שני ערבים טובים, לפחות, על ההסכם, ולדרוש שיערבו לקיום מלוא התחייבויותיו של דני בהסכם. כך, כאשר דני היה מפר את החוזה, משפחת כהן הייתה יכולה לעשות שימוש בבטוחות (רק בהתאם להוראות החוזה, שיש לנסחן בקפידה), וגם לפנות לערבים, ולדרוש מהם את תשלום החוב.

 

במקרים מסוימים, עצם הפנייה לערבים יביא לתשלום, ובאחרים הערבים מוצאים עצמם נתבעים בבית המשפט לתשלום חובות השוכר הסורר. בכל מקרה, היטב מיהם הערבים, האם יש להם יכולת לפרוע את חובות השוכר, וקחו מהם פרטים מלאים ככל הניתן, לשעת הצורך.

 

2. העברת חשבונות על שם השוכר. אין שום סיבה שמשפחת כהן תחויב בתשלומי הארנונה או החשמל של דני! על המשכיר לדרוש כי כל הוצאות אחזקת הדירה ישולמו על ידי השוכר, לאורך כל התקופה ועד פינוי בפועל. כמו כן, יש לדרוש חוזית כי כלל החשבונות יועברו על שם השוכר, מייד בתחילת השכירות, ולוודא שהדבר בוצע בפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדלת אל הנכס תיפתח מחדש
צילום: גבי מנשה
מומלצים