אובמה לקדאפי: עזוב עכשיו, הלגיטימציה אבדה
בעוד שבמועצת הביטחון עדיין משתהים, הבהיר הנשיא האמריקני לעריץ לוב כי עליו להיענות לקריאות עמו ולפרוש. גם באיחוד האירופי מחריפים את הטונים, ושר המשפטים לשעבר כבר הכריז כי יפעל להקמת ממשלה חלופית בבנגאזי
סוף השבוע הסוער שפקד את לוב מסתיים הרחק משם, במטה האו"ם בניו-יורק, באווירה של חוסר ודאות באשר לעוצמת הסנקציות שתטיל מועצת הביטחון על מועמר קדאפי. בעוד הדיונים בבניין האו"ם נמשכים, הועבר אמש (שבת) מוושינגטון מסר ברור - נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, אמר כי קדאפי "איבד כל לגיטימציה להמשיך ולאחוז בשלטון", וכי "עליו לעזוב את תפקידו לאלתר".
העולם נגד קדאפי ולהפך - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- מועצת הביטחון: ברזיל והודו נגד שפיטת קדאפי
- קדאפי העביר נשק לאזרחים - ומיליארדים לחו"ל
- טיוטת הסנקציות: 23 בכירים לובים על הכוונת
- ארה"ב בצעדי ענישה: "קדאפי יישא באחריות"
- עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
קריאתו של אובמה נמסרה בהודעה מטעם הבית הלבן בשעה שחברות מועצת הביטחון של האו"ם ממשיכות בדיונים לקראת קבלת החלטה על הסנקציות שיוטלו על לוב. ברזיל, הודו ופורטוגל התנגדו לקריאה לשפוט את העריץ הלובי בבית הדין הבינלאומי בהאג, כשבינתיים נמשכת התפוררות שלטונו, לצד הדיווחים על מעשי טבח של נאמניו במתנגדים.
השר המתפטר: אקים ממשלה זמנית
מהלך שנראה ככרסום משמעותי נוסף בשלטונו של קדאפי הוא הכרזתו של שר המשפטים המתפטר של לוב, מוסטפה מוחמד עבד אג'לייל, על כך שיפעל להרכיב ממשלה זמנית שתתפוס את מקומו של שלטון הרודנות הנוכחי.
לפי הדיווח בעיתון המקומי "קוריאנה", אמורה הממשלה העתידית לפעול מהעיר בנגאזי, שנתונה כבר כמה ימים לשליטת האופוזיציה. עבד אג'לייל ניצל את ההזדמנות, ובהודעה שפרסם הבהיר כי קדאפי הוא היחיד שנושא באחריות "לפשעים שהתחוללו במדינה".
חיילים לוביים שערקו לשורות האופוזיציה. התפוררות מהירה (צילום: AFP)
לא רק בבית מתחזקת העוינות לקדאפי ומשטרו. אחרי קנדה ובריטניה, הודיעה במהלך השבת גם צרפת על החלטתה לנקוט צעד דומה ולהשעות את פעילות אנשיה בשגרירות בטריפולי הבירה. עובדי השגרירות הצרפתית כבר פונו חזרה למולדתם, כשברחובות העיר מחריפים מעשי האלימות כלפי מתנגדיו של קדאפי.
גם בברלין נקעה נפש השלטונות מהעריץ הלובי ובמעשיו. שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, ביקר בחריפות את עמיתיו באיחוד האירופי, ומחה על כך שהיוזמה להטיל עיצומים חריפים וממשיים נגד קדאפי ותומכיו באה באיחור ניכר.
"במדינה הזאת שולטת משפחה אחת שמנהלת מלחמה אכזרית ביותר נגד בני העם. התקופה הזאת הסתיימה, והרודנים לא יכולים להישאר. האיחוד האירופי נקט תחילה גישה מהוססת מדי".
מדינות האיחוד הסכימו ביום שישי על שורת צעדים שנועדו להצר את דרכו של קדאפי, אולם היא תאושר רק בתחילת השבוע. בין היתר, הוחלט על הטלת איסור מכירת נשק, הקפאת נכסים של העריץ וקרוביו ואיסור על נסיעות ללוב.
באופן לא כל כך מפתיע, מי שבחר להתייצב דווקא לימינו של קדאפי הוא ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. הוא טען כי כל מהלכי הקהילה הבינלאומית אל מול המתרחש בלוב נובעים מדאגתה לעתודות הנפט המצויות במדינה, ולא מתוך דאגה כנה לחיי האזרחים שם.
"אנחנו קוראים למדינות העולם לפעול מתוך שיקולים של מצפון, צדק וערכים ובהתאם לחוק הבינלאומי. זה לא צריך לבוא מתוך חשש לגורל עתודות הנפט", אמר ראש ממשלת טורקיה.
הבן לא מאבד תקווה
למרות הלחץ הבילאומי, מנסה לשדר בנו של שליט לוב, סייף אל-איסלאם קדאפי, אווירה של עסקים כרגיל. הוא העניק ראיון לרשת "אל-ערביה" ואמר כי המהומות במדינה "פותחות לפני השלטון את היכולת לנקוט כל אמצעי שיוכל לדכא אותן". הוא האשים כי "ישנם סימנים להתערבות זרה בענייניה של לוב, שנועדה להביא את המצב לכדי מלחמת אזרחים".
על המצב בחלקה המזרחי של ארצו, שמוחזק רובו ככולו בידי כוחות האופוזיציה, הזהיר בנו של העריץ כי "אם לא יושג בקרוב הסכם וההתפרעויות של 'הטרוריסטים' (כוחות האופוזיציה) יימשכו, לא יהיה לאזרחי לוב עתיד והם עלולים להגיע למצב כמו בסומליה".
סייף אל-איסלאם. "התקשורת העוינת" אשמה בכל (צילום: AFP)
קדאפי הצעיר הציע לכונן חוקה חדשה שתשפר את מצבו של העם בלוב, והכחיש את הטענות כאילו שכירי חרב, בשליחות אביו, מבצעים מעשי טבח במפגינים. "כל הדיווחים האלה הם שקרים שמפיצה התקשורת העוינת. אנחנו צוחקים מהשטויות האלה, ולעיתונאים אגיד שכדאי שיראיינו מאות ואולי אלפי מפגינים כדי לדעת מהי האמת".
הוא טען כי תמונת המצב האמיתית במדינה שונה מתכלית מכפי שהיא מצטיירת בדיווחים בתקשורת. "הבעיה הכי גדולה שלנו היא העיתונות, שרוצה להראות שלוב בוערת ושמתחוללת כאן מהפכה גדולה. זו טעות, והאמת היא שאנחנו מאוחדים. השלום ישוב במהרה לארצנו".
Read this article in English