שתף קטע נבחר
 

מהן הטבות המס המגיעות לנו בחיסכון לפנסיה?

שכיר או עצמאי? על ההפקדות לחיסכון הפנסיוני שלכם אתם זכאים להטבות מס וכדאי לנצל אותן. באילו סכומים מדובר וכיצד זה נעשה? מדריך שיעשה לכם סדר בכל השאלות

החיסכון שלנו לפנסיה, כשכירים או כעצמאים, מקבל עידוד מהמדינה באמצעות הטבות מס.

 

 

על מנת ליהנות מהטבות המס הללו אנחנו חייבים, דבר ראשון, להרוויח מספיק כסף כדי שנגיע לרמה בה חייבים בתשלום מס הכנסה כי כמובן, מי שלא משלם מס, לא נהנה מהטבות מס.

 

לגברים, מדובר בהכנסה חודשית מינימלית של 4,800 שקל ולנשים 5,600 שקל. כמובן שמי שזכאי לזיכויים נוספים בגין ילדים, תואר אקדמי וכו', עבורו ההכנסה המינימלית להטבות תהיה גבוהה יותר.

 

במידה ואנחנו שכירים החוסכים לפנסיה באופן פרטי, בנוסף להפרשות דרך המשכורות, עלינו להגיש דו"ח למס הכנסה על מנת לקבל את החזרי המס המגיעים לנו. ללא דיווח אין החזר. שכירים שאינם חוסכים באופן פרטי מקבלים את הטבות המס דרך תלוש השכר ואילו עצמאים מחויבים כך או כך בהגשת דו"ח שנתי.

 

מהן אותן הטבות מס?

ההטבות ניתנות בשתי צורות, הטבת זיכוי והטבת ניכוי:

 

זיכוי – הקטנת תשלום המס בגובה הזיכוי שמגיע לנו. הדבר דומה לרכישת מוצרים בחנות שיש לכם שובר זיכוי. בעת התשלום, אחרי שחישבו את עלות כל המוצרים, מורידים מהסך הכולל את שווי הזיכוי ואתם משלמים רק את החשבון המופחת. אותו דבר בהטבות המס. אחרי שחישבו כמה מס אתם צריכים לשלם, מקטינים את גובה התשלום בסכום הזיכוי המגיע לכם.

 

ניכוי – הקטנת ההכנסה עליה תשלמו מס. נניח כי הכנסתכם היא 10,000 שקל בחודש ובזכות החיסכון לפנסיה מגיע לכם ניכוי של 500 שקל. במקרה זה תשלמו מס על הכנסה בגובה 9,500 שקל בלבד.

 

מה הן הטבות המס לשכירים החוסכים מהמשכורת בשיתוף המעסיק?

 

שכיר מקבל זיכוי בגובה 35% מההפקדה שלו בפועל אך לא יותר מ- 201 שקל. לדוגמה, שכיר שמשכורתו 8,000 שקל ומפקיד 5% ממנה לפנסיה. בגין הפקדה של 400 שקל יקבל מהמדינה החזר בגובה 140 שקל. שכיר שמשכורתו 20 אלף שקל והפקיד 1,000 שקל לפנסיה, יקבל החזר של 201 שקל.

 

את ההחזר לא תיראו בצורה מפורשת כי חישוב מס ההכנסה אצלכם בתלוש כבר לקח בחשבון את הזיכוי הזה.

 

מה הן הטבות המס לעצמאים?

 

עצמאי נהנה הן מזיכוי והן מניכוי. על הפקדות בגובה 5% מהכנסתו ייהנה מהטבת הזיכוי ועל הפקדות בגובה 11% ייהנה מהטבת הניכוי. בכל מקרה, ההכנסה המקסימלית ממנה יוכל להפקיד וליהנות מהטבות עומדת השנה על 16,400 שקל לחודש. אם כך, המקסימום להפקדות של עצמאים לצורך הטבות עומד על 2,624 שקל. 820 שקל מתוכם למטרת זיכוי ולכן ההחזר יהיה של 287 שקל, ו- 1,804 שקל מתוכם למטרת ניכוי וההחזר יהיה בגובה המס השולי של העצמאי מוכפל בסכום זה. ( בדוגמה שהבאנו המס השולי עומד על 23% ולכן ההחזר שווה 415 שקל).

 

שכירים שחלק מהכנסתם לא מבוטחת לפנסיה עם המעסיק, ואפילו זקיפת השווי של הרכב נחשבת לצורך העניין, יכולים להפקיד באופן עצמאי בגין אותה הכנסה וליהנות מהטבות מס כמו העצמאים. כמה בדיוק ניתן להפקיד מחייב חישוב אישי ותלוי ברמת השכר הכוללת וברמת השכר המבוטחת.

 

בימים אלו מתנהל מהלך במשרד האוצר וברשות המיסים לשנות את כל מערך הטבות המס שיש לחוסכים לפנסיה מתוך כוונה לפשט אותו. עד שהשינוי לא יבוצע נמשיך לפעול על פי ההטבות הנוכחיות וננסה לנצל אותן ככל האפשר.

 

הכותב הוא יועץ פנסיוני מורשה, הבעלים של "ניר וילף – ייעוץ פנסיוני" ועוסק במתן שירותי יעוץ לחוסכים, לפורשים ולחברות.  

פורסם לראשונה 08/03/2011 21:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים