מסקנות ששינסקי אושרו בקריאה ראשונה
הכנסת אישרה את הצעת החוק ברוב של 36 תומכים מהליכוד, קדימה, העבודה, מרצ, עצמאות, יהדות התורה ש"ס וחד"ש. 8 מתנגדים - חברי ישראל ביתנו וח"כ רוני בר-און מקדימה, ונמנע - נסים זאב מש"ס. שטייניץ: בנינו ונכדינו ייהנו ממאות מיליארדים
מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה ראשונה של הצעת החוק המעגנת את המלצות ועדת ששינסקי למיסוי מחפשי הגז והנפט. ההצעה אושרה ברוב של 36 תומכים, 8 מתנגדים ונמנע אחד.
בעד ההצעה הצביעו ח"כים מהליכוד, מקדימה, מהעבודה, ממרצ, מעצמאות, מיהדות התורה מש"ס ומחד"ש. 8 המתנגדים היו 7 ח"כים מישראל ביתנו וח"כ רוני בר-און מקדימה. הח"כ שנמנע היה נסים זאב מש"ס.
שר האוצר, יובל שטייניץ, פתח את הדיון ואמר: "כשנכנסתי לתפקידי כשר אוצר גונב לאוזניי שמערך המסים והתמלוגים על תגליות גז ונפט במדינת ישראל הוא בעייתי. מסתבר שרמת המסים והתמלוגים שהמדינה והאזרחיה מקבלים מאוצרות הטבע שלהם נמוכה ביחס לחלק גדול ממדינות העולם.
"בספטמבר 2009 ביקשתי מהצוות האישי שלי להביא לי נתונים ראשוניים טבלה השוואתית מה מצבה של ישראל ביחס למדינות אחרות וחשכו עיני. התייעצתי לפיכך עם שלושה אנשי אקדמיה מהאוניברסיטה העברית מהחוג לכלכלה וגם המסקנה שלהם לקראת סוף 2009 הייתה מדהימה. שמדינת ישראל נמצאת במקום הכי נמוך בעולם בבחינת חלקה של המדינה ואזרחיה במשאבי הגז והנפט שלה.
"מסתבר שחוץ ממס חברות רגיל כמו שמקבלים בכל חברה המדינה אינה מקבלת דבר נוסף מעצם העובדה שחברות האנרגיה משתמשות במשאב של המדינה. כשחוקק חוק הנפט והגז בשנות ה50 המצב היה טוב בהרבה כי מס החברות בשנות ה50 היה מעל 50%. אבל מס החברות ירד וממשיך לרדת, אבל אף אחד לא העלה תמלוגים ומסים אחרים כדי לשמור על חלקה של המדינה במקורות הגז והנפט שלה.
"אזרחי ישראל דה פקטו מקבלים אפס מאוצרות הטבע של מדינת ישראל מאוצרות הנפט והגז. לכן השאלה של חלקה של המדינה היא שאלה בעלת חשיבות עצומה כלכלית וחברתית ואפילו ערכית ונורמטיבית עצומה".
שטייניץ, ששינסקי ודוב הגריזלי שגנב תיק
שר האוצר התייחס גם לביקורת הקשה שנמתחה על יו"ר הוועדה, איתן ששינסקי, והזכיר סיפור מנעוריו של הפרופסור, המסמל את נחישותו: "ששינסקי אדם אמיץ שעבר את הביקורת הקשה שהיתה מכוונת גם אלי", אמר שטייניץ, "כשפרופסור ששינסקי היה אדם צעיר הוא טייל בפארק יוסמיטי בארה"ב בקליפורניה שעה שישב עם חברו הגיע דוב וסחב את תיקו.
"מה עושה בחור נורמאלי כשדוב גריזלי לוקח את התיק שלו וממשיך ללכת? שמח שהוא הסתפק בתיק. ששינסקי תפס מוט עץ ורץ אחרי הדוב והיכה אותו באחוריו עד שהדוב נבהל וברח. זה אולי מעיד על אופיו של ששינסקי. לא כל אדם מעז לרדוף אחרי דוב גריזלי עם מקל, אז כנראה שהוא היה האדם המתאים למשימה, כי בדיוק כמו שהוא לא נרתע מהדוב הוא גם לא נרתע מהביקורת, ההשמצות וההטרדות, למרות שהיה לו לא קל והשלים את המלאכה".
שר האוצר התייחס לטענות היזמים ואמר: "אנחנו מעודדים שוק פרטי ואין לי כשר אוצר נגד יזמים ומשקיעים. מגיע יישר כוח לאותם חלוצים שהשקיעו בחיפושי הגז. יגעת ומצאת תאמין ותרוויח. מי שנטל סיכונים ירוויח. הוועדה הבטיחה רווח נאה ומכובד מאד לחברות האנרגיה ומשקיעים על פי הנחיה שלי גם כדי שהבאים אחריהם לא יירתעו ממשימות החיפוש אחר מקורות אנרגיה.
"אבל גם תושבי ישראל צריכים ליהנות מרווחי הגז, והוועדה היתה צריכה למצוא את האיזון בין רווחי הציבור לרווחי המשקיעים. האיזון נעשה אחרי התבוננות במעשי הגויים. בסך הכל היא עשתה נורמליזציה במשק הגז בעקבות העולם ובהתאמות למשק הישראלי. כשגילו בעולם שהמסים מקפחים את המדינה - העלו אותם. חלקה הממוצע של המדינה במערב המפותח הוא 60%. אצלנו קצת נמוך ממדינות עם מרבצי גז כמו בריטניה והולנד ואמריקה הצפונית (בין 55% ל-58%).
"בענין התמלוגים החליטה המדינה שלא לגעת בהם, וגם לבטל את ניכוי האזילה של התרוקנות המאגרים. המיסוי מתחיל על רווחים אחרי החזר ההשקעה ועל רווחים עודפים אחרי החזר של 150% מההשקעה.
"אנחנו עושים כאן משהו שעיקר התוצאה לא ייראה כאן בשנתיים-שלוש הקרובות. רק לקראת סוף העשור יתחילו רווחים של מיליארדי שקלים. במשך 40-50 שנה זה יצטבר למאות מיליארדי שקלים. סכומים אדירים שיממנו את הביטחון, הרווחה וכל המפעל הציוני. משהו צודק שייהנו ממנו בנינו ונכדינו, ולא רק המשקיעים".
ח"כ נסים זאב: מאות אלפי משקיעים ייפגעו
ח"כ זאב מש"ס אמר כי ההצעה פוגעת במאות אלפי משקיעים מהציבור "שנתנו את הונם לממשלה שעודדה אותם לחפש גז ונפט בישראל. השקעותיהם של משקיעים אלה הביאו לתגליות בל יתואר, זו לא הממשלה, שמזמן אמרה נואש".
ח"כ חיים אורון (מרצ) שפתח את הדיון כנציג האופוזיציה, הודיע על תמיכתו בחוק ואמר, "מבקרי מסקנות ששינסקי הצליחו לרמות את הציבור בטענה שהמסים גבוהים לאין שיעור מהתמלוגים שבחוק הנפט המקורי ב-1952. בפועל הם היו אז בערך גבוה פי כמה מהמסים שבחוק הזה".
ח"כ דב חנין (חד"ש) גינה את "ברוני הגז" שמנצלים את המהפכה במצרים כדי להפוך את הציבור בישראל לבני ערובה. "מה שלא יקרה באזור, תמיד מגיע להם יותר, אחרת לא יפיקו. לאיומיהם יש להשיב, אם אתם לא רוצים להפיק את הגז ברווחים העצומים שנקבעו לכם, ישראל תפיק את הגז בעצמה".
ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) אמר, שמרבצי הגז הם "מתנה משמיים שקבלנו כתרופה לפני המכה של המהפכות בעולם הערבי שישפיעו על מחירי הנפט". לח"כ שאמר לפני חודש אם הכסף של הגז ילך לחרדים - מוטב שלא יהיה גז, הוא ענה, "אני מקווה שבינתיים הוא חזר בתשובה".
שר האוצר לשעבר, ח"כ בר-און מקדימה, שאל איזה מסר מעבירה הצעת החוק למשקיעים, "שהם קטר הצמיחה של המשק". הוא הוסיף: "דיברו איתנו על 40-50 מיליארד דולרים. זה הבל. שלום עליכם סיפר סיפור, שאתה חולם כל הלילה שאתה אוכל, ובבוקר מתעורר רעב. זה חלום, זה לא יהיה".
בר-און טען כי נתוני שר האוצר על המיסוי בעולם אינם נכונים והוא לא עולה על 40%, לדבריו כיוון שוועדת ששנסקי לא עשתה את ההתאמות בהשוואת התנאים בין המדינות. "אפשר לקחת את המספרים של נורבגיה רק אם לוקחים בחשבון את השתתפות ממשלתה בהוצאות הקידוחים", אמר.
ח"כ איתן כבל (עבודה) אמר שהמלה האחרונה בסוגיית המיסוי טרם נאמרה ועודד את שר האוצר לעמוד נגד המשך הניסיונות לכרסם בהמלצות ששינסקי כך שהחוק יגיע שלם לקו הסיום. "אני לא יודע איפה יהיה ראש הממשלה", אמר ושטייניץ השיב, "אני לא מודאג". כבל: "גם אם אתה לא, אני כן מודאג".
ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) אמרה: "עלתה כאן שאלה עקרונית, מוסרית וציונית למי שייכים אוצרות הטבע, לתושבי המדינה או לקומץ בעלי מזל שיגרפו לעצמם את האוצרות, על פי תפיסתם המעוותת? האוצרות הלא הם שלנו. הרבה ספינים מטופשים יש בוויכוח הזה, כגודל כמות הכסף, שמלאימים משהו של המדינה".
ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) שהתבטא בנושא הגז יותר מכל ח"כ עד כה הסתפק בברכה לוועדת ששינסקי על האומץ שגילתה. "הברכות מגיעות גם לשר האוצר שעבר תקופה לא קשה ועמד נגד בעלי ההון שנעזרו בלוביסטים אבל לא הצליחו לכופף אותו", אמר.
שר האוצר הגיב בהקשר לגז המצרי ואמר: "כמומחה לתורת ההיגיון, איך אפשר לומר דבר והיפוכו - שאם הגז המצרי מגיע על חשבון הגז הישראלי זו סיבה להוריד מסים ואם הוא לא מגיע גם זו סיבה לתת הנחות במסים כדי לפתח את אוצרות הגז. תמיד לוותר על הכנסת המדינה ולוותר על חלקם של תושבי ישראל".
הקרב הבא: בוועדות הכנסת
מוקדם יותר היום, לפני הדיון במליאה, החליטה סיעת הליכוד להצביע בהתאם להחלטת הממשלה ובעד הצעת החוק הממשלתית בנושא המלצות ועדת ששינסקי.
המאבק על הניסוח הסופי של סעיפי החוק יתנהל בשבועות הקרובים סביב שולחן הוועדה שתגבש אותו לאישורו בקריאה השניה (ההצבעות הנפרדות על כל סעיף והסתייגות) ובקריאה השלישית שבה מצביעים במקשה אחת על כל החוק כפי שייכנס לספר החוקים. זהות הוועדה טרם נקבעה ונראה כי היא תוכרע במהלך השבוע בוועדת הכנסת שקובעת את סדרי עבודת הבית.
מקבוצת דלק לא נמסרה תגובה להחלטת הכנסת.