שתף קטע נבחר

אפגניסטן: ניתן לשחזר פסלי הבודהא שפוצצו

חוקרים גרמנים שבדקו מאות שברים של שני פסלי בודהא שהחריב הטאליבן ב-2001, משוכנעים שניתן לשחזרם. כעת מחכים להחלטת הממשלה האפגנית

בודהא (בסנסקיט - "זה שהתעורר") עומד להתעורר שוב: מדענים גרמנים אמרו אתמול (ב'), כי ייתכן ויהיה ניתן לשחזר את אחד משני פסלי הבודהא הענקיים, בני 1,500 שנה, שהופצצו על ידי הטאליבן באפגניסטן לפי כעשר שנים - מקרה שעורר זעקה עולמית והשאיר רק שאריות מהצוק המתנשא שבו נחצבו הפסלים.

 

חוקרים בדקו כמה מאות שברים וחתיכות מפסלי החול, שבעבר התנשאו עד לגובה של 55 מטר בפרובינציית במיאן (Bamiyan), וגילו שבעבר היו צבועים באדום, כחול ולבן, כך אמר ארווין המרלינג מהטכניון של מינכן.

 

הפרופסור למדעי השחזור והשימור, שביקר באתר המורשת העולמי שבאפגניסטן כבר 15 פעמים מ-2007, אמר שהמחקר מעלה כי אחד מצמד הפסלים, הקטן יותר (38 מטר), יכול להיות משוחזר אף על פי שיש "מכשולים פוליטיים ומעשיים" שיש להתגבר עליהם.

 

"שימור החלקים ושאריות הפסלים ידרוש הקמת מפעל קטן בעמק במיאן, אחרת כ-1,400 סלעים, שכל אחד מהם שוקל עד שני טונות, ייאלצו להישלח לגרמניה", נמסר בהודעה שפרסם הטכניון.

 

המרלינג מתכוון להציג את הממצאים בכנס אונסק"ו שיעסוק בעתיד פסלי הבודהא ביום רביעי בפריז. ממשלת אפגניסטן, שנציגיה ישתתפו בכנס אף הם, יהיו אלה שיחליטו בסופו של דבר על גורל הפסלים.

 

החוקרים מתארכים את הפסלים למאה ה-6 לספירה

הטאליבן הרס את פסלי הבודהא בעמק במיאן במרס 2001, פחות משנה לפני שכוחות בינלאומיים הפילו את משטרם באפגניסטן. עמק במיאן, ששוכן כ-260 ק"מ צפונית לקאבול הבירה, בגובה של 2,440 מטר, שימש בעבר כאחת הדרכים שהשתייכו לדרך המשי ותרמה להפצת הבודהיזם מהודו לאזור.

  

צוות המחקר של המרלינג אומר, שבדיקות רבות הביאו אותם לשער את גיל הפסלים. חומר אורגני שנבדק בשכבות החלקים שנותרו מתארכים את פסל הבודהא הקטן לשנים 595-544 לספירה ואת הבודהא הגדול לשנים 644 ל-591 לספירה.

 

חלקיהם השבריריים של פסלי הבודהא ששרדו לאחר הפיצוץ, מכוסים כיום באתר עצמו ואחרים מאופסנים במחסן בבמיאן. כעת ממתינים להחלטת הממשלה באפגניסטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסל הבודהא האפגני טרם הפצצתו
צילום: רויטרס
מומלצים