דו"ח: במישור החוף יישארו רק 50 קמ"ר של חולות
בדיקה שבוצעה בחברה להגנת הטבע מגלה כי כ-70% מהחולות כבר נכחדו וכמחצית מהשטחים הטבעיים והמקוטעים שנותרו - עלולים להפוך לנדל"ן. בין האיומים הבולטים על החולות: כפר נופש בניצנים ומרינה חדשה בנתניה
תוכניות הפיתוח המיועדות למישור החוף יותירו בעתיד רק כ-50 קמ"ר של חולות טבעיים. כך עולה מדו"ח חדש של החברה להגנת הטבע, אשר ממצאיו מתפרסמים כאן לראשונה.
הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק
הדו"ח קובע, שכ-70% מהחולות שהיו קיימים בשנות ה-40 כבר נכחדו ושעל כמחצית מהשטחים הטבעיים שנותרו - מאיימת סכנת פיתוח. בין האיומים על שמירת חולות החוף ניתן כיום למנות תוכנית פיתוח קיימות באזור אשדוד, חולון, ראשון לציון, קיסריה וגם התוכנית להקמת מרינה חדשה בנתניה, שפרטיה פורסמו לראשונה ב-ynet.
עוד עולה, כי אחד האיומים המרכזיים על החולות הוא תוכנית כפר הנופש בניצנים, שמתעתד להיבנות בלב שמורת חולות ניצנים - שטח החולות הגדול ביותר ששרד ברצועת החוף של ישראל. הדו"ח מציין שמדובר באזור המהווה מסדרון אקולוגי בין צפון השמורה לדרום השמורה, ואם התכנית תתממש -היא עלולה לקטוע את השמורה לשני חלקים נפרדים, תוך סיכון עתיד אוכלוסיות הצומח והחי בשמורה בטווח הארוך.
בקרוב כפר נופש? החולות בניצנים (צילום: בועז שחם)
חולות נודדים: מתוכניות בנייה ועד גנבים
רכז המגוון הביולוגי בחברה, אלון רוטשילד, שחיבר את הדו"ח במשותף עם ד"ר עודד כהן ובועז שחם, מציין כי "שטחי החולות הם נכס סביבתי אך גם חינוכי, מורשתי ותיירותי. הם תורמים למשק המים של ישראל וגדלים בהם בעלי חיים וצמחים ייחודיים לאזור".
בדו"ח צויין, שרק כ- 50 קמ"ר של שטחי חולות זוכים כיום להגנה על פי מעמד של שמורות טבע, פארקים או גנים לאומיים. אך בלי קשר ליכולת להגן על השטחים הללו, המחברים מציינים שרוב שטחי החולות במישור החוף מקוטעים כבר היום בשל כבישים, שטחים חקלאיים, מפעלים, מתקני התפלה, מתקנים צבאיים, תחנות כוח ושטחים עירוניים.
עוד מזהירים המומחים, כי החולות של אזור מישור החוף סובלים מפלישת מיני צמחים שאינם מקומיים ושמפריעים למערכת האקולוגית ולצמחיה המקומית. בנוסף מצוין, כי באזור זה סובלים בעלי החיים ממה שמכונה "זיהום אור", בעיקר בשל התפתחות הערים הסמוכות. "זיהום אור עירוני, או מבסיסי צבא וכבישים, מאיר את החולות לאין שיעור יותר מאשר מאורו של הירח, ולפיכך צפויה פגיעה משמעותית בפעילות המכרסמים", נכתב.
אחת הבעיות הנוספות של חולות מישור החוף, הוא העובדה כי מדובר במשאב בעל ערך שסובל מפעילות בלתי חוקית: "עבריינים מנצלים את אוזלת ידה של המדינה בהגנה על המשאב הציבורי, מנכסים את המשאבים לעצמם, וגוזלים אותם מהציבור הרחב בפעולות בלתי חוקיות של כריית חול, עבודות פיתוח, הטמנה וציד".