שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ארה"ב שלחה ספינות ללוב: "אין סמכות לפעולה"

הבית הלבן הודיע כי שלוש ספינות עושות דרכן בתעלת סואץ לעבר חופי לוב. "לא הסרנו אף אופציה מהשולחן", אמר הדובר, אך הדגיש שכוונות הממשל הן הכנה לפעולה הומניטרית בלבד. שר ההגנה והרמטכ"ל הביעו הסתייגות מהתערבות צבאית

הממשל האמריקני אישר הערב (ג') כי שלוש ספינות אמריקניות עושות דרכן מתעלת סואץ לחופי לוב, אך הדגיש כי אין כל כוונה למתקפה מהירה. למעשה, בכירי המערכת הביטחונית האמריקנית הבהירו שאינם נלהבים לפתוח חזית שלישית בלוב, אחרי עיראק ואפגניסטן.

 

משטר קדאפי מתנדנד - עדכונים שוטפים ב-ynet:

 

שר ההגנה רוברט גייטס אמר במסיבת עיתונאים בפנטגון ש"החלטת מועצת הביטחון אינה מעניקה סמכות לפעולה צבאית".

ראש המטות המשולבים, אדמירל מייק מאלן, הבהיר שאין החלטה בנושא אכיפה של איזור האסור לטיס בשמי לוב. מאלן הבהיר שאכיפה כזו אינה קלה. "זהו מבצע מורכב המחייב הרבה מאוד כוח אדם ליישומו".


הפגנה נגד קדאפי בוושינגטון. לא ממהרים לפעול (צילום: AP)

 

מוקדם יותר אמר דובר הבית הלבן ג'יי קרני, שהפעילות מתמקדת בהכנות לפעולה בתחום ההומניטרי, אבל חזר והבהיר: "לא הסרנו אף אופציה מהשולחן". הוא יעץ לאנשי המעגל הקרוב של שליט לוב מועמר קדאפי לשוב ולשקול את תמיכתם הבלתי מעורערת בו. 

 

"על המקורבים לקדאפי לחשוב פעמיים", הזהיר הדובר שקרא לאנשים שנותרו נאמנים לרודן לקבל החלטה מהירה על עתידם האישי לנוכח האחיזה הנחלשת שלו. שגרירת ארצות הברית באו"ם, סוזן רייס, אמרה מוקדם יותר כי הממשל האמריקני ימשיך להפעיל לחץ כלכלי ופוליטי על שליט לוב, מועמר קדאפי, עד שיעזוב את השלטון. בראיון לרשת הטלוויזיה ABC הוסיפה רייס כי מוקדם לדבר על העברת סיוע למורדים הלובים, כיוון שזהות האופוזיציה עדיין אינה ברורה לחלוטין.

 

מדברים עם האופוזיציה

הממשל האמריקני מנהל שיחות מאחורי הקלעים עם אנשי אופוזיציה ואנשי עסקים בלוב, אך מקורות בוושינגטון מבהירים שבינתים לא ברור לבית הלבן מיהו הגורם האופוזיציוני בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להחליף את קדאפי.

 

"יש לנו ערוצי הידברות עם אנשים באופוזיציה ואלה תומכים ברעיון של דמוקרטיזציה", אמר קרני, "מדובר בדיפלומטים, אנשי עסקים וארגונים שלא למטרות רווח. הנשיא מרוצה מהעבודה שעושים בנושא אנשי מחלקת המדינה והמודיעין".

 

הבית הלבן הגיב בגיחוך על הטענות שהשמיע נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח לפיהן ישראל וארה"ב מכוונות את הפעילות נגד המשטרים הערבים. "תירוצים אינם התשובה האמינה שאזרחי תימן מצפים לה. גם לא תושבי המדינות האחרות באיזור", אמר הדובר בתגובה.

 

"העמדה שלנו היא שההתמקדות צריכה להיות בפתיחות של החברה, ויש לעבוד בשיתוף האזרחים בתהליך פוליטי של דמוקרטיזציה. הם צריכים להתמקד ברפורמות פוליטיות", סיכם קרני.

 

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון אמרה מוקדם יותר בשימוע בפני ועדת החוץ של בית הנבחרים, כי על ארה"ב להוביל את התגובה הבינלאומית למשבר בלוב.

"בשנים הבאות, לוב עשויה להפוך לדמוקרטיה שלווה, או להתמודד עם מלחמת אזרחים ממושכת", אמרה קלינטון, "הסיכון גבוה".

 

לדבריה, על הקהילה הבינלאומית להרחיב את הסנקציות על קדאפי, משפחתו ומקורביו ואף לבחון אפשרות לסגור את לוב לתנועה אווירית. אולם ראש הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב, הגנרל ג'יימס מתיס הזהיר היום כי כדי לסגור את המרחב האווירי יש להפציץ קודם לכן את מערכות ההגנה האווירית של המדינה. "יהיה זה מבצע צבאי", אמר הגנרל בוועדת הביטחון של הסנאט. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורדים מתכוננים לעימות
צילום: רויטרס
למרות הכל, נאמן לקדאפי
צילום: AP
מומלצים