שתף קטע נבחר

צפירה מלחיצה: ירדו למקלטים, ברחו מבית הספר

האזעקה העולה ויורדת גרמה לפאניקה כלל-ארצית. בבתי-ספר בבת-ים הורו לתלמידים לרדת למקלטים, תושב העיר שאשתו בחודש תשיעי נלחץ: "פחדתי שהיא תלד". ילד בכיתה ה' בשרון נבהל וברח: "השומר לא נתן לי לצאת, אז טיפסתי על הגדר"

מאות אלפי ישראלים נלחצו היום (יום ד') כששמעו אזעקה עולה ויורדת, ללא התרעה מוקדמת. כמה מהם לא רק נכנסו לפאניקה, אלא גם נכנסו למקלטים. בבת-ים ירדו מאות תלמידים למקלטים ושהו בהם במשך מספר דקות, באזור השרון כמה תלמידים מבוהלים ברחו מבית הספר. אבל כנראה שאף אחד לא היה מבוהל כמו הבעל ששמע קריאות לתפוס מחסה, בזמן שאשתו ההרה נמצאת בחודש התשיעי.

 

"ישבתי פה בעבודה ופתאום התחילו כל האזעקות", סיפר יוסי בן-מרגי מבת-ים על הסירנות שהחלו ב-11:55 בצפון ובמרכז, עקב תקלה במערכת התקשורת של מערכת הצופרים. "התקשרתי לאשתי שהיתה בבית, והיא אמרה לי 'אני בלחץ אטומי'. פחדנו שהיא תלד, אז אמרתי לה 'אל תקחי צ'אנס, רדי למקלט. כולם פה יצאו לעבר המקלטים ואז שמענו אנשים שעברו עם רמקולים וקראו לבית הספר הקרוב - 'כולם להיכנס למקלטים, להיכנס למקלטים'. התחילה אז המולה לא קטנה".

 

בן-מרגי סיפר כי חשש מאזעקת אמת, בייחוד אחרי שיגור רקטת הגראד לבאר-שבע בשבוע שעבר: "אלה היו רגעים לא נעימים, כל המוקדים של המשטרה נפלו ולא היה עם מי לדבר. זה מלחיץ מאוד, במיוחד אחרי הנפילה באר שבע. זקנים כאן עדיין לא נרגעו, הם יכלו לקבל התקף לב". למרות הכל, בן-מרגי שיבח את ההוראה לרדת למקלטים: "בבית ספר עדיף לעשות 500 טעויות במקום להיות שאננים".

 

בית הספר הסמוך למקום עבודתו של בן-מרגי לא היה היחיד שתלמידיו ירדו למקלטים. במערכת החינוך בבת-ים לא לקחו סיכונים ולפחות בעוד בית ספר אחד מיהרו צוותי ההוראה וההנהלה להוריד למקלטים מאות תלמידים. הם שהו במקלטים במשך מספר דקות, עד שהתקבלה ההודעה ממחלקת הביטחון העירונית כי ניתן לחזור לשגרה, לאחר שהוברר שתקלה גרמה להפעלת הצפירה.

 

קשישה כועסת: "חוסר אחריות מזעזע"

בחולון יצאו תושבים רבים מביתם בבהלה בניסיון לברר את פשר האזעקה. קשישה, שישבה לצד גמלאים נוספים בגן ציבורי בשדרות קוגל בכניסה לעיר, אמרה ל-ynet: "אני לא מבינה את חוסר האחריות המזעזע הזה. פתאום משום מקום שמענו אזעקה וחשבתי כבר שהולכים ליפול טילים. זה היה מאוד מפחיד וגם אחרי שהתקרבנו לכיוון המקלטים לא הבנו במה מדובר".

 

עומר להט מחולון שהה בביתו עם בנו החולה, בזמן שהסירנה החלה לפעול. "בדיוק נתתי לו אקמול, והשכבתי אותו לישון כשנשמעה האזעקה. לא נלחצתי כי חשבתי שזה ניסוי, אבל אז ראיתי חדשות באינטרנט ונמסר שם שלצה"ל לא ידוע על ניסוי. התקשרתי למשטרה לברר ואמרו לי שזה לא ניסוי וצריך לרדת מיד למקלט".

 

להט בחר לא לקחת סיכון, הרים את בנו ורץ למקלט: "אחרי כמה דקות חייגתי שוב למשטרה ואמרו שלי שזו תקלה. זה מלחיץ שהמשטרה אומרת לך שזו אזעקת אמת, אני עם הילד אני לא לוקח צ'אנסים. לפחות גילתי שאין אור במקלט, הוא עמוס ויש צורך בטיפול שם. אז היה גם דבר חיובי לאזעקה הזו".

 

"תלמידים בכו, אני ברחתי הביתה"

הצפירה העולה ויורדת גרמה לפאניקה רבה גם בקרב תלמידים באחד מבתי הספר היסודיים באזור השרון. התלמיד, מכיתה ה', מספר כי האזעקה התרחשה בזמן ההפסקה. "אני נשארתי בכיתה ואז שמעתי את האזעקה העולה ויורדת. נבהלתי, וגם שאר התלמידים נבהלו. לא ידענו מה לעשות. אף אחד לא הזהיר אותנו שהולכת להיות אזעקה. במהלך האזעקה ואחריה המורים החלו להכניס את התלמידים לחדר המורים ולמקלט".

 

"הרבה תלמידים התחילו לבכות", סיפר התלמיד, שהחליט לקחת יוזמה ולנוס מהמקום, יחד עם כמה מחבריו. "הלכתי לשער, רציתי לברוח הביתה, אבל השומר לא נתן לי לצאת. לא ויתרתי, טיפסתי על הגדר והלכתי הביתה".

 

דקות ספורות אחר-כך הוא כבר הגיע לביתו, וסיפר על אחד הימים המבהילים בחייו הצעירים לאמו. "פתאום שמעתי את הבן שלי קורא 'אמא, אמא, את בבית?'", תיארה האם. "לא הבנתי מה הוא עושה בבית לפני תום הלימודים. הוא היה מבוהל וסיפר שברח בגלל האזעקה והבהלה. הוא סיפר שעוד חברים שלו ניסו לברוח, אך הוא לא ידע אם הם הצליחו. השארתי אותו בבית, הרגעתי אותו והסברתי לו שלא קרה כלום ואין נפילות טילים".

 

האזעקה, שבעקבותיה נשלחו למערכת ynet מאות מיילים אדומים, נשמעה כמעט בכל יישובי גוש דן והסביבה - תל-אביב, חולון, בת-ים, ראשון-לציון, רמת-גן, קריית-אונו, הוד השרון, פתח-תקווה, אור יהודה, רמת השרון, יהוד והרצליה. גם בכפר-סבא, נתניה, שוהם, כפר יונה, חדרה ורעננה שבשרון התושבים נכנסו לפאניקה בעקבות הסירנה. וכך גם בנתב"ג, ובעכו ונהריה הצפוניות.

 

במשטרת תל-אביב אמרו בתחילה כי מדובר ככל הנראה בניסוי צופרים, אבל מדובר צה"ל הבהירו לאחר מכן: הסיבה לאותן אזעקות היא תקלה במערכות התקשורת של מערכת הצופרים. בצה"ל אמרו כי פיקוד העורף החל בבדיקת הנושא.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביאל מגנזי, יואב זיתון ורענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לפחות גיליתי שהמקלט זקוק לטיפול" (ארכיון)
צילום: דורון גולן
מערכת האזעקה ממלחמת המפרץ הראשונה. מה נשתנה?
באדיבות פיקוד העורף
מומלצים