"ישראל מונעת מטורקיה ייצור לוויין ריגול"
דיווח מצרי מזכיר שישראל ממשיכה לעכב מכירת ציוד ללוויין "ג'וק-טורק 1", בגלל התנאי - לא מצלמים אותנו. גורם במערכת הביטחון העריך בשיחה עם ynet שהסיבה היא ההרעה ביחסים
המאבק בין ישראל לטורקיה נמשך גם הרבה מעל העננים: בסוכנות הידיעות המצרית דווח אתמול (יום ג') בהתבסס על מקורות טורקיים, על "משבר חדש" בין ירושלים לאנקרה, על רקע סירובה של ישראל למכור רכיבים לחברה איטלקית המייצרת את לוויין הריגול הטורקי "ג'וק-טורק 1". ישראל מתנה את אספקת הרכיבים בכך שתינתן לה ערובה שהלוויין לא יאסוף מידע על ישראל.
היום ציטט את הדיווח גם העיתון המצרי "אל-יום א-סאבע". לפי הפרסום, טורקיה סיכמה עם חברה איטלקית שזכתה במכרז, כי זו תייצר את לווין הריגול המבוקש. בייצור משתתפת גם חברה ישראלית "הקשורה לתעשיה האווירית",
שהפסידה במכרז עצמו לאחר שהתנתה זאת בכך שהלווין לא יצלם את שטח ישראל.
החברה האיטלקית החלה לייצר את הלוויין, אולם נאלצה לפנות לישראל, כמי שמובילה בתחום האלקטרואופטיקה בעולם. בישראל הסכימו למכור את הרכיבים שהוגדרו "אסטרטגיים" בתנאי אחד - שהלוויין לא יחוג מעל המדינה. התנאי העמיד את החברה האיטלקית במצב רגיש במיוחד וגרם לזעם אצל הטורקים.
לפי אותם המקורות, כעת מתקיימים מגעים כדי להתגבר על המשבר שנוצר, אולם בכל מקרה מועד ייצור הלוויין יידחה. הוא אמור היה להיות מושלם בשנת 2013, אולם אפשר שיושעה אם ישראל תתמיד בסירובה.
עוד על פי הדיווח, מטרת הלוויין הטורקי "ג'וק-טורק 1", הנבנה בעלות של 270 מיליון דולרים, היא לאסוף מידע מודיעיני ותמונות בעלת איכות גבוהה מאירופה, המזרח התיכון וגם הקווקז, כדי "לחזק את יכולותיה של טורקיה להתמודד עם המחתרת הכורדית, להגביר את שליטתה באזורים המיוערים, לאתר מראש סיכונים לאסונות טבע ולעדכן מפות גיאוגרפיות בהיבטים אזרחיים שונים". העיתון הטורקי "Haber" דיווח גם כן על הפרשה וציין שבישראל "החברות הטובות בעולם בתחום".
"הטורקים סירבו להתחייב לא לצלם את ישראל"
מקור ישראלי במערכת הביטחון, המצוי בפרטי הנושא, העריך בשיחה עם ynet כי ככל הנראה מדובר בהמשך לסירובה של ישראל למכור בשנים האחרונות לוויין ריגול לטורקיה. "כל תעשייה ישראלית שמייצרת רכיבים הקשורים למוצרים ביטחוניים כאלה ואחרים, חייבת לקבל אישור מאגף פיקוח יצור של מערכת הביטחון לפני כל עסקה ועסקה, כמו גם לפני הצגה ראשונית של מערכת בפני לקוח זר, סיכומי משא ומתן ועוד", אמר.
המקור הזכיר שלפני כשנתיים נדחתה בקשת התעשייה האווירית למכור לווייני ריגול לטורקיה, "לאחר שמערכת הביטחון דרשה מטורקיה במהלך המשא ומתן שהלוויין לא יצלם מעל ישראל, והטורקים סרבו לתת את ההתחייבות הזו".
לאחר שהעסקה לא יצאה לפועל, פנתה טורקיה ליצרנים אחרים כדי לבדוק את האפשרות לרכוש אצלם את הלווין. אך גם החברה האיטלקית הייתה זקוקה לרכיב הישראלי, המצלמה, אותה ייצרה לדברי הגורם הישראלי אלביט גם בלווין המקורי שישראל סירבה למכור.
"להערכתי מערכת הביטחון דחתה עכשיו גם את בקשת אלביט למכור רק את הרכיב לחברה האיטלקית, מאחר שיעדו הסופי של הלוויין הוא טורקיה".
המקור הסביר כי סירובה של ישראל נובע ככל הנראה מההרעה ביחסים המדיינים הביטחוניים והאסטרטגיים בין המדינות והבנתה שטורקיה כבר אינה פרטנר לשיתופי פעולה רגישים. "אצל מערכת הביטחון זה מדליק נורה אדומה, במיוחד שמדובר במערכת מאוד אסטרטגית, כמו לווין מודיעין".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי הוא "אינו מפרט את שיקוליו בכל הקשור למכירת ציוד ביטחוני ללקוחות בחו"ל".