שתף קטע נבחר

 

אובמה משנה כיוון: רפורמות במקום מהפכות

"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי אחרי שבועות של התקוממויות במזרח התיכון, ותחת לחץ ערבי כבד, ארה"ב גיבשה מדיניות חדשה: תמיכה במדינות בנות-בריתה המוכנות לקדם רפורמות, במקום התייצבות לצד המפגינים הדורשים דמוקרטיה מלאה

אחרי שבועות של דיונים פנימיים בעקבות ההתקוממויות הרבות בעולם הערבי, ממשל אובמה גיבש אסטרטגיה חדשה למזרח התיכון - כך דיווח הבוקר (שבת) העיתון "וול סטריט ג'ורנל". לפי הדיווח, וושינגטון החליטה לעמוד מאחורי בני בריתה הוותיקים אשר מוכנים לבצע רפורמות, גם אם האזרחים הדורשים דמוקרטיה מלאה ייאלצו לחכות.

 

 

במקום לקרוא להחלפה מיידית של המנהיגים, כפי שעשתה במצרים וכעת בלב, ארה"ב קוראת למפגינים מבחריין ועד מרוקו לעבוד עם המנהיגים הנוכחיים על מה שפקידי ממשל ודיפלומטים מכנים כעת "תיקון המשטר".

 

האסטרטגיה המדוברת גובשה בעקבות קמפיין של ממשלות ערביות, שהופתעו מהכתף הקרה שהפנה הנשיא ברק אובמה לחוסני מובארק בעקבות ההפגנות במצרים. הם חששו שאם ארה"ב תעשה אותו דבר גם למלך בחריין, שנאבק גם הוא במפגינים, הדבר יסלול את הדרך לשורת התקוממויות שעלולות לסלק אותם מהשלטון וגם לפגוע ביציבות האזור.


טנקים בבירת בחריין. אובמה נזף ואחר כך גיבה (צילום: AP)

 

המדיניות החדשה באה גם על רקע ביקורת פנימית בארה"ב, על כך שהממשל שלח מסרים

 סותרים למצרים - תחילה גיבה את מובארק ולאחר מכן החליט להעביר את תמיכתו למפגינים שדרשו את הדחת הנשיא. גם בבחריין, החלטת וושינגטון לעמוד מאחורי משפחת המלוכה, הגיעה אחרי ביקורת חריפה על התנהלותה.

 

פקידי ממשל בארה"ב טוענים שהיו עקביים לאורך כל הדרך והפצירו במנהיגים להימנע מאלימות ולנקוט ברפורמות דמוקרטיות שיענו על דרישות האזרחים. עם זאת, גורם בכיר בממשל הכיר בכך שהחודש האחרונים היה תהליך למידה עבור קובעי המדיניות. לדבריו, "מה שאמרנו לאורך כל הדרך זה שיש צורך ברפורמות פוליטיות, כלכליות וחברתיות - אבל הגישה המדויקת תהיה לפי המדינה עצמה".

 

חשש מפלישה סעודית 

רגע מכריע היה בסוף פברואר, לאחר שהנשיא אובמה גער במלך בחריין על האלימות נגד מפגיני האופוזיציה בבירה. שליחים מטעם המלך ובני בריתו הערבים הגיעו לפנטגון, למחלקת המדינה ולבית הלבן עם מסר מתואם - הם הזהירו שאם ארה"ב לא תשנה כיוון ותעמוד מאחורי המלך, ממשלת בחריין תיפול, האמריקנים יאבדו בת ברית חשובה וייתכן שאף יסייעו לקרב אותה לאיראן.

 

מה שהוסיף לכך היה תסריט שממנו חששו סוכנויות המודיעין האמריקנית - האפשרות שסעודיה תפלוש לשכנתה הזעירה כדי להשתיק את המפגינים השיעיים, מה שעלול ליצור תהפוכה פוליטית וכלכלית באזור. "אנחנו צריכים את התמיכה המלאה של ארה"ב, הבהיר דיפלומט בחרייני בכיר לאמריקנים.


המפגינים במצרים. גם ישראל הביעה דאגה (צילום: AFP)

 

דיפלומטים ערבים מאמינים שהקמפיין הזה עבד. שר הההגנה רוברט גייטס ומזכירת

המדינה הילרי קלינטון היו התומכים הקולניים שלו בממשל, והם התעקשו על כך שארה"ב תתמוך במלך הבחרייני, לצד הקריאה לרפורמה.

 

גם ישראל הייתה מעורבת מאחורי הקלעים. לפי הדיווח, גורמים ישראלים ביקשו מוושינגטון לפעול בזהירות כדי לוודא שבני בריתה במזרח התיכון לא יחששו שהיא נוטשת אותם. מנהיגים ישראלים הבהירו לאמריקנים גם כי הם חוששים שגורמים קיצוניים ינסו לנצל את החירויות החדשות וינסו לפגוע בביטחון ישראל.

 

אבל המדיניות החדשה לא תחול על לוב, כמובן. התגובה הראשונית של אובמה למהומות שם הייתה חלושה, אבל בהמשך הוא מתח ביקורת על האלימות שנקט מועמר קדאפי כלפי האזרחים וקראו לו להתפטר. עם זאת, יש מי שטוען כי התגובה הייתה איטית מדי וכי על הצבא האמריקני להתערב בעימות האלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא ברק אובמה. שינוי כיוון
צילום: AP
מומלצים