שתף קטע נבחר

 

לא מצליחים לרזות? 10 מזונות לניקוי רעלים מהגוף

אם אתם משמינים ולא מבינים למה, או מתקשים לשמור על הישגי הדיאטה, ייתכן שאתם צורכים רק מעט קלוריות אבל הגוף שלכם מלא ברעלנים. נסו להוסיף לתפריט מאכלים שיחוללו בו ניקיון יסודי, כמו לימון, כרובית וכורכום - והיזהרו מצומות לניקוי הגוף

רוב האנשים שעולים במשקל מאמינים שהסיבה לכך היא אכילה מוגברת או חוסר פעילות גופנית, ולא מבינים שקיימת סיבה נוספת, לא פחות דומיננטית - כמות הרעלנים המצטברת בגופם. אמנם המודעות לנושא החשיפה לרעלים עלתה לאחרונה, אך רובנו עדיין לא מבינים את חשיבותו ולא מקשרים את ההשלכות הנובעות ממנו על הסימפטומים שאנו חשים, כדוגמת ההשמנה.

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

כדי שהירידה במשקל לא תהיה קשה יותר או אפילו בלתי אפשרית, צמצום החשיפה לרעלים חיצוניים ובניית תפריט הכולל מרכיבי מזון שנלחמים ברעלנים שבגוף חייבים להיות חלק אינטגרלי מהתהליך.

 

מאיפה מגיעים הרעלים?

כל דבר שאנו אוכלים, נוגעים בו או נושמים אותו לאורך היום משפיע על רמת הרעלים בגופנו, והרשימה ארוכה למדי: צריכה עודפת של שומן, מזון המכיל כימיקלים, מים מזוהמים, צבעי מאכל, סוכר מעובד, אלכוהול, אנטיביוטיקה והורמונים, חומרי ניקוי וחיטוי, אוויר מזוהם, עשן סיגריות, מתכות כבדות וקרינה. אפילו מצבי מתח נפשי, חוסר שינה ודיכאון מגבירים את חשיפת הגוף לרעלים.

 

החדשות הטובות הן שבגוף שלנו, כמכונה משוכללת, יש כמה איברים - ובהם המעיים, הכבד, הלבלב והריאות - שתפקידם לנקות את הרעלים המזיקים. אך השינויים שחלו בעולם והקדמה התעשייתית, המספקים אמנם איכות חיים ונוחות, הגבירו באופן משמעותי את החשיפה שלנו לרעלים עד לכדי כך שמערכות הניקוז והניקוי של הגוף קורסות תחת העומס.

 

כשם שאתם טורחים לנקות את הבית באופן שוטף ומחזיקים חומרי ניקוי בארון השירות, כך יש להתייחס לניקיונו הפנימי של הגוף: ברור שעדיף לצמצם ככל האפשר את החשיפה לרעלים חדשים, אך כיוון שיש דברים שהשתרשו כל כך בתפקוד השוטף (מי מוכן לוותר על הטלפון הסלולרי שלו, ללכת ברגל לעבודה או לסרב לארוחת המלכים אצל החמות?), צריך לסייע לגוף במעט תמיכה חיצונית.

 

הקשר בין רעלים והשמנה

כאשר הרעלנים מצטברים בגוף, מנסה הכבד ומערכות נוספות לסנן אותם ולנקות את הגוף מהר ככל האפשר. אך כאשר הכבד עמוס, הגוף מחפש מפלט לרעלנים באמצעות ייצור שומן שיבודד את הרעלנים משאר רקמות הגוף וימנע מהם לגרום נזק.

 

במצב כזה קשה מאוד לרזות, כיוון שקשה להסיר את השומן שנועד להגן על הגוף מהרעלים. בעלי המוטיבציה החזקה שמצליחים בכל זאת לרזות יגלו שהשומן חוזר מהר מאוד למקומו, ואפילו בכמויות גדולות יותר, שכן הגוף ירצה לרפד מיד בשומן את המקומות שבהם הוא מצומצם. ככל שכמות הרעלנים בגוף גדולה יותר, כך נדרש יותר שומן לבידודם ומכאן העלייה במשקל.

 

החשיפה לרעלים פוגעת לא רק ביכולת לרזות, אלא נזקפת לחובתם שרשרת ארוכה של מחלות ותופעות מטרידות: תשישות כרונית, חוסר אנרגיה, עיכול איטי, גזים, צרבת, רעב לא מוסבר, נטייה להידבק במחלות חורף, אלרגיות למזון, כאבי ראש, נדודי שינה, צמא, קשיי נשימה, דלקות, בעיות עור ויובש, עיניים אדומות, נשירת שיער וטחורים. לפעמים המצב אף מידרדר למחלות כרוניות ומסוכנות. זאת רשימה מכובדת מספיק כדי להבין שנדרשת תשומת לב לעניין ושינוי גישה.

 

אולי עדיף בכלל לצום?

אצל מטפלים מסוימים סילוק הרעלים מהגוף זוכה להתייחסות קיצונית יותר ומתבסס על צומות. צום הוא דבר מורכב הדורש פיקוח צמוד ונטילת "פסק זמן" מהתפקוד ומההתנהלות היומיומית שלנו. הצום אינו מתאים לרוב האנשים, יוצר לעתים נזק למערכות אחרות בגוף ויש לו תופעות לוואי רבות. אינני פוסלת כיוון זה, אך לפני שבוחרים בו צריכות להיות הסיבות הנכונות, וחשוב מכך - יש להכיר את התחום ולהיות מוכנים לכל ההשלכות.

 

מי שחושד שרמת החשיפה שלו לרעלים גבוהה במיוחד, רצוי שיטפל בעניין בלוויית איש מקצוע. כל השאר יכולים לבצע שינוי קל בתפריט היומי ולאמץ כמה מרכיבי תזונה שהם "חומרי הניקוי והחיטוי" של הגוף, ויעשו לכם רק טוב:


ברשימת הרעלים: צבעי מאכל, סוכר מעובד (צילום: ShutterStock)

 

חומר ניקוי 1: פירות טריים

במיוחד תפוח, ארטישוק ואננס

התפוח מכיל פקטין, שעוזר להיפטר מהשפעת מתכות כבדות ומנקה את הכבד ואת הכליות.

 

הארטישוק מכיל סינארין המטהר את הכבד ומגן עליו, ומשפר את תפקוד כיס המרה ומגביר את הפרשת מיצי המרה המסייעים לפירוק השומן, בין השאר. בנוסף, הסינארין הוא חומר משתנן ובכך עוזר לניקוי הכליות.

 

אננס טרי מכיל ברומליין, אנזים שמחסל רעלים במעיים ובמערכת העיכול.

 

חומר ניקוי 2: לימון

הלימון ממריץ את שחרור האנזימים שעוזרים להפוך את הרעלנים למסיסים במים כך שהגוף יוכל להיפטר מהם בקלות. פתחו את היום עם כוס מים מהולים במיץ לימון, ותיהנו ממשקה בעל אפקט בסיסי הבריא לגוף ועוזר לסייע את רמת החומציות בו.

 

חומר ניקוי 3: ירקות עליים ירוקים

תרד, שן הארי, עלי סלק, פטרוזיליה וכרוב

הירקות העליים הירוקים נחשבים רכיבי תזונה ויטליים ביותר המכילים מינרלים ופיטוכימיקלים, בהם כלורופיל המסייע לנקות את הרעלים המגיעים לגוף בשל חשיפה למתכות כבדות, לערפיח ולחומרי ניקוי וחיטוי. הירקות העליים הירוקים תורמים לגוף נוגדי חמצון לניקוי הכבד, המעיים, הריאות ומערכת העיכול.

 

לפטרוזיליה גם השפעה משתנת המסייעת לנקות את הכליות, מהאיברים החשובים ביותר, שתפקידן לנקות פסולת מהגוף.

 

חומר ניקוי 4: סלק

הסיבים שבסלק עוזרים להעלות את ייצור האנזימים נוגדי החמצון בכבד, אשר עוזרים לכבד ולכיס המרה לצמצם את רמת הרעלנים בגוף.

 

חומר ניקוי 5: חליטות

תה שן הארי ותה ירוק

צמח שן הארי הוא אחד הצמחים התרופתיים ביותר בטבע. הוא מחזק את הכבד ומערכת העיכול, מטהר דם ומשתן. מחקרים הראו כי הצמח מעודד את זרימת מיצי המרה ומשפר מצבים הקשורים לכבד כמו דלקת דרכי המרה, אבני מרה וצהבת.

 

התה הירוק מכיל קאטכין, פלאבונואיד המגביר את תפקוד הכבד ומגביר את ייצור האנזימים הדואגים לניקוי הגוף.

 

חומר ניקוי 6: ירקות שורש

שום וג'ינג'ר

שום משפיע על כל סוגי הרעלים בגוף, גם אלו הנובעים מלחץ נפשי. פקעת השום מגבירה את הפגוציטוזיס, תהליך שבו הגוף משמיד תאים זרים, וגם הוא מפעיל את האנזימים העוזרים לגוף לסנן את חומרי הפסולת. השום נחשב גם כמנקה את הדם וכאנטיביוטיקה טבעית, ומומלץ במיוחד לבריאות הלב.

 

ג'ינג'ר עוזר לכבד לבנות תגובה אנטי-חמצונית למקרה של פולשים עתידיים, ונלחם ברדיקלים החופשיים שכבר נמצאים בגוף. החומר הפעיל בג'ינג'ר מגיב גם לתאים סרטניים בתחילת דרכם: הוא מחסל אותם ומונע היווצרות של תאים חדשים. מלבד כל אלה, נרשם לזכותו גם סיוע בעיכול ובחיזוק המערכת החיסונית.


פתחו את היום עם כוס מים מהולים במיץ לימון (צילום: ירון ברנר)

 

חומר ניקוי 7: תבלינים

כורכום וגרגר הנחלים

כורכום עוזר להגביר את ייצור מיצי המרה ואת הזרימה שלהם, ולכן הוא אידיאלי לניקוי הכבד. הוא מצליח גם להפיח רוח חיים בתאי הכבד ומשפר את היכולת שלהם לפרק רעלים. הכורכום מרגיע את הקיבה, הוא נוגד חמצון ואנטי-דלקתי.

 

לגרגר הנחלים תכולה גבוהה של גלוקוזינולטים, חומרים המגבירים את פעולת אנזימי הכבד האחראיים על ניקוי הגוף. כמו כן, הוא חומר משתן המסייע לגוף לשטוף החוצה את הפסולת, הוא מטהר את הדם ומעודד ייצור אנזימים, ומקטין את רמת החומציות והדלקתיות בגוף.

 

חומר ניקוי 8: ירקות ממשפחת המצליבים

ברוקולי, נבטים, כרוב וכרובית

ירקות אלה נחשבים נוגדי חמצון. הם מעלים את ריכוז הגלוטטיון, נוגד חמצון בעל עוצמה המסייע לכבד בפירוק רעלנים המגיעים מתהליך חילוף החומרים, מתח, תזונה לקויה וכימיקלים רעילים אקסוגניים.

 

הירקות מצמצמים את נזקי הרדיקלים החופשיים בגוף, ובכך משפרים את מצב המערכת החיסונית, בין הנפגעות העיקריות של החשיפה לרעלים.

 

בנוסף, ירקות ממשפחת המצליבים מכילים תרכובות גופרית. הגופרית היא מינרל המספח אליו רעלים ומסייע לכבד בשלב הדטוקסיפיקציה, שבו הופכים הרעלים למסיסים במים במקום מסיסים בשומן. תהליך הכרחי זה מאפשר לסלק את הרעלים מהגוף.

 

חומר ניקוי 9: אצות ים

מעבר לתכונות הוויטליות המרובות שמייחסים לאצות, הן סופחות רעלנים אנדוגניים ואקסוגניים מתוך המעיים. לאצות ים השפעה חיובית בזמן מחלות דלקתיות בתאים קולטי האור בעין, וכן השפעה אנטי-חומצית על הגוף המסייעת אף היא בניקוי הדלקתיות.

 

חומר ניקוי 10: פעילות גופנית

אמנם זהו לא מאכל, אבל הפעילות הגופנית מהווה מרכיב חשוב ביותר בהשגת המטרה, מעבר לשריפת קלוריות. היא מגבירה את יציאת רעלים מהגוף בכמה אופנים: הפרשת זיעה, המהווה פליטה של חומרי פסולת ורעלים מהגוף;  עידוד פעילותם של איברי ההפרשה וסיוע במניעת עצירות; הפרשת אנדורפינים המורידים את רמות המתח.

  

עם כל חשיבותו של הנושא, אין צורך לנהל אורח חיים סגפני כדי לצמצם את החשיפה לרעלים. המודעות למקורות שלהם תנחה אתכם בצמצום מתון, ומספיק שהמרכיבים האלה ישולבו באופן שוטף בתפריט הארוחות בבית - אין צורך לאכול מכולם בכל יום. 

 

כמו תמיד, הגישה המתונה שמאמצת את ההמלצות באופן הגיוני וללא שיבוש של איכות החיים היא הגישה הטובה ביותר.

 

הכותבת היא מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב. לשאלות ומידע נוסף היכנסו לאתר הבית.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרובית מכילה תרכובת גופרית שמספחת אליה רעלים
צילום: אסף אמברם
ד"ר רק שאלה
מומלצים