שתף קטע נבחר

"המצב רע, עובדי הרווחה הם הנשמה של ביה"ח"

בבית החולים איכילוב מתקשים לטפל במאושפזים בלי עזרתם של העובדים הסוציאליים השובתים. "יש בלגן, הבוקר היו כבר עשרה מקרים שהייתי צריך התערבות", סיפר ל-ynet ראש מחלקה. מנהל חדר המיון: "לא יכולים להסתדר בלעדיהם"

שביתת העובדים הסוציאליים פוגעת גם בעבודה השוטפת בבתי החולים: "אנחנו לא יכולים להסתדר בלעדיהם", אמר הבוקר (יום א') בשיחה עם ynet מנהל חדר המיון בבית החולים איכילוב בתל אביב, ד"ר פיני הלפרין. מנהל המחלקה הנוירולוגית, פרופסור דב גלעדי, ציין כי השביתה כבר החלה לתת את אותותיה ו"המצב רע מאוד".

 

שביתת העו"סים - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

ד"ר הלפרין הסביר כי העובדים הסוציאליים מסייעים לצוות הרפואי לטפל במקרי טראומה, בחסרי בית ובקורבנות תקיפה מינית. השביתה, לדבריו, תיאלץ את הצוות הרפואי להפנות חלק מהמשאבים המצומצמים ממילא לעבודה הסוציאלית, על אף שאינו מוכשר לכך.

 

"כשחושדים באלימות במשפחה, אנו, יחד עם העובדים הסוציאליים, הם אלה שמרימים את הדגל האדום", הסביר ד"ר הלפרין, "ואז העובד הסוציאלי הוא בעצם הפסיכולוג הראשון אותו פוגשת האשה, והוא צריך לרכוש את אמונה ולגרום לה להיפתח ולחשוף את המקרה. ככה, אין לנו יכולת לא לחקור ולא לוודא שהאלימות כלפיה תופסק. אם הדבר יתמשך, אני חושש לגורלן של נשים אלו".

 

לדברי פרופסור גלעדי, כבר הבוקר שורר בלגן במחלקה הנוירולוגית. "יש כאן הרבה מאוד חולים שזקוקים להתערבויות סוציאליות, הן בזמן האשפוז והן לקראת שחרור. העובד הסוציאלי הוא עובד מאוד משמעותי במחלקה. רק הבוקר כבר יש עשרה מקרים שהייתי צריך התערבות".


בית החולים איכילוב. "מקווים שהשביתה תיגמר בהקדם" (צילום: ירון ברנר)

 

"זה יכול להיות בחורה צעירה עם סכנת אובדנות, אנשים לאחר שבץ מוחי או שיתוק, ואלו רק מקרים שזרמו בשעתיים הראשונות של הבוקר", סיפר פרופסור גלעדי, "אני חושב שהעובדים הסוציאליים הם הנשמה של בית החולים. התרומה שלהם עצומה והתגמול שהם מקבלים, בהתחשב במאמץ ובשעות שבהם הם מטפלים במקרים הכי מורכבים וכואבים, הוא לא סביר. אני מאוד מודאג ממה שהולך לקרות".

 

מסירות שאינה מוטלת בספק 

איילה ליאור, האחות האחראית על חדרי המיון באיכילוב, חיזקה את דבריו. "התפקיד של עובד סוציאלי במיון עוסק בדיני נפשות", אמרה, "עם זאת, משהו צריך להיעשות כדי שתנאיהם של העובדים הסוציאליים ישתפרו, שכן מסירותם אינה מוטלת בספק".

 

"אני לא יודעת איך נתמודד", הוסיפה ליאור, "אני לא רואה אותנו עובדים ללא עובדים סוציאליים. מעולם לא היינו צריכים להתמודד עם סיטואציה שבה הייינו ללא עובדים סוציאליים במקרים אקוטיים כמו אלה שמגיעים לכאן יום יום. זו פעם ראשונה שהם שובתים. אנחנו מאוד מאוד מקווים שהשביתה תיגמר בהקדם ויהיה אפשר לתת שוב מענה טוב למי שמגיע לכאן".

 

גם בבית החולים לילדים באיכילוב, דנה, עובדים בצמוד עם העובדים הסוציאליים. "הם מאפשרים לנו לבדוק מיידית על-ידי קישור לפקידות סעד ולמשטרה אם ילד כבר היה בעבר במסגרת של בירור או סיטואציה חשודה, ולאפשר מעקב אם הועלה חשד", הסבירה איילת רימון, מנהלת חדר המיון בבית החולים. "אנו מאבדים כלי מאוד חשוב כשהם לא נמצאים, אחד הכלים החשובים שיש

לנו".

 

בעקבות המשך השביתה והחשש מהשלכותיה החמורות, פרופסור יצחק יניב, מנהל המערך להמטולוגיה ואונקולוגיה ילדים בבית החולים שניידר בפתח-תקווה, פנה לוועדת החריגים של העובדים הסוציאליים וביקש לאפשר לפחות לעובד סוציאלי אחד להמשיך לעבוד. "איני צריך להסביר את משמעות עבודתם של העובדים הסוציאליים במקום רגיש זה", כתב פרופ' יניב, "ילדים נוספים מאובחנים כחולי סרטן ואיני רואה כיצד הם ובני משפחותיהם יתמודדו עם הבשורה הקשה לפחות בשלבים הראשונים".

 

בשיחה עם ynet הסביר פרופ' יניב: "לצערי החולים לא שובתים, חוץ ממצבים שבהם יש סיכון חיים פיזי, פה מדובר בסיכון החיים הנפשיים. ישנן משפחות שבהן הבעיות קיימות עוד לפני פרוץ המחלה ובהן העובדת הסוציאלית למעשה מחזיקה את המשפחה מעל פני המים".

 

בינתיים, היום לא התקיימו מגעים בין נציגי העובדים לבין משרד האוצר, ונמשכו בעיקר העקיצות ההדדיות בתקשורת, לנוכח הפערים הגדולים בין הצדדים. פגישת מו"מ ראשונה מאז יום שישי נקבעה למחר בבוקר.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חושש לגורל הנשים המוכות. ד"ר הלפרין
צילום: דודו אזולאי
העו"סים מפגינים. דורשים שיפור בשכר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים