שתף קטע נבחר
 

פלא על ארבע: הזאב שנדרס ישוב לטבע בקרוב

לפני כחודשיים נדרס זאב באזור מצוקי דרגות. הוא נפגע קשה בראשו והגיע מחוסר הכרה לטיפול בביה"ח לחיות בר. הרופאים הצילו את חייו ולאחר תהליך שיקום ממושך, שכלל גם טיפולים אלטרנטיביים, הוא שוב עומד על רגליו. לאחרונה הועבר הזאב לביתו הזמני בחי-בר יטבתה, לקראת השבתו לטבע

לפני כחודשיים נדרס זאב באזור מצוקי דרגות. הוא נפגע קשה בראשו והגיע מחוסר הכרה לטיפול בביה"ח לחיות בר. הרופאים הצילו את חייו ולאחר תהליך שיקום ממושך, שכלל גם טיפולים אלטרנטיביים, הוא שוב עומד על רגליו. לאחרונה הועבר הזאב לביתו הזמני בחי-בר יטבתה, לקראת השבתו לטבע

 


 

סוף טוב לזאב שנדרס. זאב ארצישראלי נפגע ממכונית באזור מצוקי דרגות לפני כחודשיים ושרד את הדריסה בקושי רב. שי קבסה, מנהל חי-בר יטבתה ברשות הטבע והגנים, שהיה בדרכו לבילוי עם משפחתו מאזור הערבה, נתקל בחיה הפצועה במקרה.

 

כשהגיעו לאזור מצוקי דרגות, הבחין בנו, אריאל, בטורף המוטל על הכביש. "הוא צעק בהתרגשות שזה זאב וצדק. עצרתי בשולי הדרך והבחנתי שליד החיה ששכבה על הכביש, עמד אדם שצילם אותה. המטרה שלי היתה לפנות את הפגר כדי למנוע פגיעות נוספות בחיות שעלולות להתקרב לזאב, אבל כשהתקרבתי, הבחור בישר לי בצעקות שהזאב עדיין בחיים", סיפר אז קבסה ל-ynet.

 

קבסה הרים את הזאב, שהיה פצוע קשה, בעזרת מכשיר הרמה מיוחד, הכניס אותו לתוך שק יוטה ואיבטח אותו כדי שלא יפול מהרכב במהלך הנסיעה. "שמתי אותו בארגז האחורי של הרכב יחד עם עגלת התינוק והמשכתי בנסיעה צפונה. הזאב היה זקוק לטיפול רפואי דחוף", אמר.

 

כתב: ארז ארליכמן, צילום: רועי תורג'מן, רועי גזית, שגית הורוביץ, ספארי ר"ג ושי קבסה, רשות הטבע והגנים, עריכה: תמר אברהם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שכב על הצד ולא הראה סימני חיים

פקח הרשות אורי לין, חבר לקבסה באזור ירושלים והביא את החיה לטיפול בגן החיות התנ"כי בירושלים, שם הוא זכה לטיפול ראשוני על ידי וטרינרית הגן, ד"ר נילי אבני-מגן והצוות הרפואי. לאחר שיוצב מצבו, הוא הובהל להמשך טיפול בבית החולים לחיות בר בספארי ברמת-גן.

 

בשעות הראשונות עם הגיעו לטיפול בבית החולים, הוא זכה לטיפול מד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים, שהחלה ביחד עם צוות המרפאה בסדרת בדיקות ומתן נוזלים לחיה הפצועה.

 

"הזאב כמעט שלא הגיב, רק שכב על הצד ולא הראה סימני חיים מלבד דופק ונשימות", היא מספרת, "הוא הזיז קצת את הראש והרגליים, אבל אין ספק שהוא ספג מכה קשה בראש. הוא היה במצב של תרדמת".

 

לאחר שהזאב עבר סדרה ארוכה של צילומי רנטגן כדי לנסות לזהות את חומרת הפגיעה. הרופאים העריכו כי הוא סובל מפגיעה נוירולוגית וגילו גם פגיעות פנימיות בחלל הבטן. הטורף הפצוע הועבר גם לבדיקת סי.טי ראש בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, שם בדקו ד"ר אורי ביברין ד"ר מירב שמיר. "הדימומים בבטן פסקו מעצמם, אבל גילינו שיש לו בצקת בראש וכתוצאה מהדריסה, הוא מתקשה לראות או להתמצא בסביבתו", מספרת אנגליסטר.

 

לאחר מספר ימים של אישפוז, החל הזאב לגלות סימני התאוששות. הוא הצליח לעמוד על רגליו בכוחות עצמו ולהסתובב מעט בתא האישפוז המבודד. בתחילה הוא הואכל באופן ידני על ידי המטפלים מאחר שלא היה מסוגל לאכול בכוחות עצמו. בחלוף הימים, הצליח הזאב לקבל מזון ומים בקערה בהשגחה צמודה ולאחרונה, אף החל להזיז את רגלו השמאלית, דבר שמסייע לו לעמוד וללכת.

 

צילום: אריאל טלייב

 

 

טיפולים אלטרנטיביים לטורף ובית זמני בחי-בר ביטבתה

במסגרת הניסיונות לשפר את מצבו, זכה הזאב גם לטיפול אלטרנטיבי בשמנים ודיקור מנעמי דוד, מטפלת ברפואה סינית. בשבועות הראשונים הבהירו בבית החולים כי הזאב עדיין אינו כשיר לשוב לטבע. "צריך לתת את הזמן להחלמה מפגיעות ראש. כבר היו לנו מקרים של חיות בר שנפגעו באופן דומה והצליחו להחלים אחרי מספר חודשים", היא בישרה. בשבועות האחרונים חל שיפור ממשי במצבו של הזאב, שהחל להתהלך בכוחות עצמו ואף לאכול לבד.
 
לפני כשבועיים הגיע קבסה אל הספארי בר"ג במטרה להעביר את הזאב, שזכה לשם החיבה "אריאל", אל ביתו הזמני בחי-בר ביטבתה. "הוא קיבל שטח מבודד ופרטי משלו, שאינו נגיש לקהל הרחב", מספר קבסה. "הוא נמצא בסמוך לצבועים המפוספסים ומהרגע שיצא מהארגז הוא החל לבדוק את השטח החדש שלו".

 

בימים הראשונים ליווה את הזאב מעבר לגדר מטפל שתיעד את כל מעשי החיה. "היה חשוב לנו לבדוק איך הזאב שותה מים והזזנו לו את כלי השתיה והמזון כל פעם כדי לראות איך הוא מסתגל לשינויים", מציין קבסה ומדגיש כי עיקר המשימה היא לבדוק את השיפור במצב הראייה של הזאב, יכולת קריטית שבלעדיה לא יוכל לשרוד בכוחות עצמו בטבע.

 

"אנחנו עורכים לו מבחני פתע ביום ובלילה ובכל הקשור למזון, הוא מקבל בשר חיות שנדרסו באזור ואם פעם הוא היה מסתובב במעגלים קטנים בשטח המחייה שלו, היום הוא כבר מטייל במעגלים גדולים, רץ ומראה סימנים טובים של שיקום", הוא מסכם.

 

בחי-בר יטבתה מחכים לאור ירוק מרופאי בית החולים ומומחי רשות הטבע והגנים, לקראת שיחרורו הקרוב לטבע. "אין ספק שמדובר בזאב יפה ומרשים, שהצליח לשרוד כנגד כל הסיכויים. הרבה אנשים נרתמו כדי להצילו ולעזור לו לחזור לעצמו", מציין קבסה ומגלה כי בתום תהליך השיקום, יושב הזאב אל האזור בו נמצא פצוע. "נשחרר אותו במקום גבוה, הרחק מהכביש כדי שיתחיל את חייו החדשים בטבע".

 


 

 

  • מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* רוצים להתנדב למען החיות? צרו קשר בדוא"ל

 


פורסם לראשונה 07/03/2011 00:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזאב המשוקם בביתו הזמני בחי-בר יטבתה
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
זכה למזון מידי המטפלים בשבועות הראשונים בביה"ח לחיות בר בספארי בר"ג
צילום: רועי גזית
הרופאים נלחמו על חייו. ינואר 2011
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים