בכרי לחיילי המילואים בעליון: "כלבים משוסים"
"ג'נין, ג'נין" שוב בבית המשפט - אחד החיילים שלחמו ב"חומת מגן" האשים את בכרי בשיתוף פעולה עם האויב, במאי הסרט ענה: "זוז מפה, אתה כלב". המאבטחים מנעו קטטה. השופטת הציעה לבכרי להתנצל בפני הלוחמים, אך הפשרה לא התקבלה
הסצנה האחרונה סביב סרטו של מוחמד בכרי, "ג'נין, ג'נין ", עדיין לא נכתבה. בית המשפט העליון דן הבוקר (ב') בערעורם של חיילי המילואים שעתרו נגד בכרי בטענה כי הקטעים המוצגים בסרט מהווים לשון הרע. בתחילת הדיון נערך עימות בין אחד מהלוחמים, עו"ד ישראל כספי, לבין בכרי. "אתה משרת את האויב, קיבלת כסף מהאויב", אמר כספי לבכרי, שלא נשאר חייב וענה: "זוז מפה, אתה כלב". הוא המשיך וצעק: "אתם כלבים משוסים". רק המאבטחים מנעו קטטה ביניהם.
בפתח הדיון הציעה השופטת מרים נאור לפרקליטו של בכרי, עו"ד אביגדור פלדמן, כי בכרי יתנצל ובכך ייגמר הסיפור. נאור אמרה לפלדמן: "האם אתה מוכן לבדוק עם בכרי שהוא יאמר שעשה סרט לא דוקומנטרי ולאור ממצאיו של בית המשפט המחוזי יתנצל בפני התובעים? שאלנו את עצמנו, אחרי שבית המשפט קבע שהייתה דיבה, האם בשעה מאוחרת זו אפשר יהיה לקבל מבכרי איזושהי הצהרה. דברו עם מי שצריך ותחשבו על הצעתנו". עו"ד פלדמן יצא בעקבות זאת להתייעצות עם בכרי.
ח"כ טיבי הגיע לתמוך: "מתנהל מסע צלב נגד בכרי" (צילום: גיל יוחנן)
לוחמי המילואים סירבו להצעת הפשרה של השופטת והיא לא התקבלה. בכרי הביע את עמדתו רק בפתק שמסר לשופטת. לדברי עו"ד כספי, "השופטים לא חשים את תחושותינו, לא ייתכן שמשפט כזה ייגמר בהתנצלות וללא פיצויים. נעשתה בנו פגיעה קשה ביותר ודבק אות קין על מצחנו. תוארנו כרוצחים וכנאצים ולא ייתכן שההליך ייגמר בלי שייקבע שבכרי הוציא דיבתנו רעה וישלם את המחיר לחברה הישראלית". פרקליטם של הלוחמים, עו"ד טטנוביץ', דרש שבכרי יתנצל, ויוריד קטעים מהסרט.
עו"ד כספי האשים את בכרי בשיתוף פעולה עם האויב: "אתה מתאר אותנו כנאצים. עד שלא תתנצל ולא תבקש את סליחתנו אין לך מקום פה". רק מאבטחי משמר בית המשפט חצצו בין השניים ומנעו תגרה.
בכרי: "מי שצריך להתחרט זה צה"ל"
עם הגיעו לאולם אמר בכרי: "אין לי שום ציפייה, אני לא מצטער על כלום. זה האני מאמין שלי, זה מה שראיתי, אין בי חרטה. מי שצריך להתחרט זה צה"ל שעושה פשעים ללא הרף. אני מרגיש שצה"ל, השב"כ וראש הממשלה רודפים אותי. הייתי בימים האחרונים באיטליה, הרגשתי שם בבית. במרכז הקהילה היהודית ברומא קיבלו אותי יפה והתפללו בשבילי. הקרנתי שם קטעים מהסרט, התגובות היו חמות, קיבלתי כסף מהרשות הפלסטינית לאחר שסיימתי את הסרט".
ח"כ אחמד טיבי הגיע לתמוך בבכרי ואמר כי הוא "מייצג את האמירה לא לדורסנות ולא לתוקפנות ומשלם על כך מחיר יקר". טיבי טען כי "מתנהל מסע צלב נגד בכרי" והביע תקווה שימצא מזור בבית המשפט העליון. לדבריו, הדיון בסרט מסיט את תשומת הלב מהסוגייה המרכזית. "הבעיה היא שמה שעומד בלב ההתרחשות בג'נין הם הקורבנות - האזרחים שנהרגו ולא הסרט. מדובר בקשיים שגרמו החיילים, וכל אמן רשאי להציג זאת כפי שהוא רוצה".
רופא החטיבה, ד"ר דוד צנגן, אמר ל-ynet לפני הדיון כי הוא מצפה מבית המשפט לגבות את חבריו ללחימה: "אני רואה במשפט הזה אבן בוחן. חיילים שלנו לא צריכים להסתובב עם סכין בגבם בתור רוצחים או פושעי מלחמה. הציפייה שלי היא שהשופטים יתנו גיבוי לחיילים ושלא יאפשרו להעליל עליהם עלילות דם. אנשים שמעלילים עלילות דם חייבים להיות ברי ענישה, וכאשר אדם יורה לכיוונך ולכיוון המדינה חייבים להתגונן ולהענישו בחזרה. הענשה כזו תהווה הרתעה לכל מי שחושב שיכול לפגוע בחיילים".
סרטו של בכרי מעורר סערות מאז היה אמור לצאת לאקרנים ב-2002. הסרט מתעד שיחות עם תושבים ימים ספורים לאחר הקרב הקטלני שהתרחש בעיר במסגרת מבצע "חומת מגן". הסרט נפסל להקרנה על ידי הצנזורה הישראלית ולאחר מאבק ציבורי שנמשך כשנתיים, קיבל בג"ץ את עתירתו של היוצר והתיר הקרנות מסחריות של הסרט בישראל.
בפברואר 2003 הגישו חמישה חיילי מילואים שהשתתפו במבצע בג'נין תביעת דיבה נגד בכרי ותביעות נפרדות נגד הסינמטקים בתל אביב ובירושלים שהקרינו את הסרט לאחר שנפסל על ידי הצנזורה. החמישה תבעו 2.5 מיליון שקל מהיוצר בטענה כי אין מדובר בסרט דוקומנטרי וכי הקטעים המוצגים בו מהווים לשון הרע נגדם ונגד כלל חיילי צה"ל. תביעתם נדחתה ב-2008 ובפסק הדין נקבע כי אכן מדובר בלשון הרע, אך זו מתייחסת לקבוצה של חיילי צה"ל שהתשתתפו במבצע ולא נוגעת ליחידים ספציפיים בכלל או לתובעים בפרט.
התובעים החליטו לערער על ההחלטה וזכו לרוח גבית מהיועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז. מזוז אמנם החליט בינואר שעבר לא להגיש כתב אישום פלילי נגד בכרי,
אך הבהיר כי יתייצב לדיון לצד החיילים. הוא כתב אז כי "בית המשפט טעה בדחותו את התביעה בגין לשון הרע וכי בנסיבות העניין, ללוחמים זכות תביעה אישית ולפיכך יש לקבל את ערעורם".
בתביעתם טענו החיילים כי "הסרט מתחזה להיות סרט תיעודי, שמציג כביכול עדויות ועובדות". הוא מציג דוגמאות לאכזריות כביכול של החיילים, כמו ירי ללא הצדקה, פגיעה בילדים ודריסת גופות - דברים שלא היו ולא נבראו. לטענתם, מדובר בעריכה ובבימוי מגמתיים.
Read this article in English