עובדי הרווחה במו"מ: "המצב עלול להחמיר"
העובדים הסוציאליים חידשו את השיחות עם האוצר, אבל השביתה ממשיכה. העובדים דורשים תוספת של 30 אחוז והכללת עובדי העמותות בהסדר. אחד מהנפגעים הוא ניצול שואה שגר בהוסטל ולא יכול לקבל הנחה על תרופות. מנכ"ל העמותה המפעילה את ההוסטל: "ככל שהשביתה תימשך, המצב יחמיר"
חוזרים לשולחן המשא ומתן. ביומה השני של שביתת העובדים הסוציאליים, התחדשו הבוקר (יום ב') השיחות עם נציגי האוצר בנוגע לשיפור תנאי עובדי הרווחה, בבית ההסתדרות בתל אביב. בינתיים, ממשיכות השכבות החלשות לסבול מהשביתה שבה נוטלים חלק 10,000 עובדים סוציאליים - ששכרם לא עודכן כבר 17 שנה.
שביתת העו"סים - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- "המצב רע, הם הנשמה של בתי החולים"
- שביתת עובדי הרווחה: "רבע מהאזרחים ייפגעו"
- נרקומן שמטופל ברווחה: "הושלכתי לרחוב"
- השביתה פגעה גם בכם? בואו לדבר על זה בפייסבוק
"כל אזרח במדינה מרגיש שזו שביתה נכונה", אמר נציג העובדים הסוציאליים בדיונים, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, "היא מסמנת יותר מכל את הצורך במהפיכה חברתית כאן בארץ". ניסנקורן הסביר כי שתי המחלוקות העיקריות נוגעות לפערי השכר ולעובדי העמותות.
לדבריו, הצעתו הנוכחית של משרד האוצר עומדת על תוספת שכר של 15 אחוזים בלבד, בעוד העובדים דורשים כ-30 אחוזים. הוא טען כי משרד האוצר מייפה את המציאות כאשר הוא מציג נתונים שלפיהם עובדים סוציאליים משתכרים 7,000-8,000 שקלים בחודש, שכן מדובר במשרה מלאה, בעוד עובדים רבים מועסקים במשרה חלקית ומרוויחים פחות מ-7,000 שקלים.
שולחן המו"מ. המחלוקות: תוספת השכר ועובדי העמותות (צילום: בועז פיילר)
ניסנקורן דורש לכלול גם את עובדי העמותות, המהווים לדבריו כ-40% מכלל העובדים הסוציאליים, בהסדר הכספי שיתגבש ולוודא שלא ייפגעו במקרה של הפרטה. "קשה להגיד כמה זמן ייקח עד שתסתיים השביתה ושני הצדדים יוכלו להגיע לגישור. הכדור כרגע אצל האוצר, אנו מקווים שהיום יהיה מפנה".
ואילו סגן שר האוצר יצחק כהן החזיר את הכדור למגרש של העובדים: "אני מאמין שניתן לגשר על הפערים אם הקבוצה של העו"סים שמרוויחים שכר גבוה, של 18-20 אלף שקל יאמרו שהם מוכנים להסתפק בתוספת של עשרה אחוזים לשכר, כך שאת התוספת המשמעותית של 20-30 אחוז יקבלו העו"סים שבאמת משתכרים שכר נמוך". בדיונים השתתפו גם הממונה על התקציב באוצר, אודי ניסן, מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ, ויו"ר איגוד העו"סים, יצחק פרי.
אחד מהאזרחים הרבים שהשביתה משפיעה עליהם הוא קרול שפיגלמן, ניצול שואה בן 70, שמתגורר בהוסטל לניצולי שואה בשכונת הדר בחיפה. אתמול הוא אמור היה להשתתף בוועדה של השירותים הסוציאליים, על מנת לקבל הנחה לתרופות שהוא רוכש מדי חודש.
"חודשים חיכיתי לוועדה כדי לקבל הנחה לתרופות"
"אני משתמש בערך בשמונה תרופות, שעולות לי יותר מ-200 שקל, בעיקר תרופות לסכרת, כולל אינסולין", סיפר שפיגלמן, שאמר כי הוא מתקיים רק מקצבת הזקנה של הביטוח הלאומי ומתקשה לממן את התרופות. "חודשים חיכיתי לוועדה הזאת כדי שאוכל לקבל הנחה, אבל כשהתקשרתי לא היה עם מי לדבר וגם לא ידעו להגיד לי מתי הוועדה תתכנס שוב". כעת הוא תקוע בלי תרופות לימים הקרובים, והשינוי לא נראה באופק.
ההוסטל בו מתגורר שפיגלמן מופעל על ידי עמותת "יד עזר לחבר" בחיפה. מנכ"ל העמותה, שמעון סבג, אמר ל-ynet כי הבעיות המרכזיות בהן הוא נתקל כרגע הן המחסור בוועדות שונות, שאמורות לתת הקלות כלכליות לנזקקים ולקשישים, כשהן נסמכות על חוות הדעת של העובדים הסוציאליים השובתים.
שפיגלמן. "התרופות עולות לי יותר מ-200 שקל" (צילום: מורן מעיין)
"הוועדות האלה לא מתכנסות, וגם לא מתקבלות חוות דעת חדשות לאנשים שזקוקים לסיוע כלכלי, דיור ותרופות ובנושאים נוספים. ככל שהשביתה תתמשך, המצב רק ילך ויחמיר", אמר סבג והוסיף כי מאז יום שישי חתמו כ-6,000 תושבי חיפה על בקשה מראש הממשלה להיכנס לעובי הקורה ולסייע להביא לסיום מוצלח של השביתה.
כמו החיפאים, גם שר הרווחה לשעבר, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג מהעבודה, קורא לנתניהו להתערב - ומהר. "ראש הממשלה חייב להתערב אישית, להזמין אליו את האוצר והעובדים הסוציאליים ולגרום לכך שהשביתה תסתיים לאלתר", אמר. "אני חרד למצבי אסון שעלולים להיווצר מכיוון שוועדות החריגים לא מסוגלות לאמוד כל בעיה ובעיה". לעומתו, באיגוד העובדים הסוציאליים ממקדים את המאמצים דווקא בשר האוצר שטייניץ: "בשלב זה, לא ניזום פנייה אל ראש הממשלה. עכשיו הזמן שתישמע זעקת מטופלי הרווחה".
אתמול התקבלו 156 פניות דחופות בוועדת החריגים של העובדים הסוציאליים שהוקמה לצורכי השביתה. אולם, מתוכן אושרו רק חמש בקשות שהוגדו כ"דיני נפשות". בין הבקשות שאושרו - פינוי מביתן של שתי נשים הנמצאות בסכנת חיים בשל אלימות במשפחה, כינוס ועדה להפסקת היריון במקרה בודד וטיפול בנערה שניסתה להתאבד בעבר ועלה החשד שתנסה לשים קץ לחייה פעם נוספת.