השביתה בירוחם: "כל יום בלי הרווחה - אסון"
המשא ומתן בין נציגי העובדים הסוציאליים לאוצר עדיין תקוע, אבל בירוחם מזהירים פעילים חברתיים, שהם בעצמם מטופלים של שירותי הרווחה, מנזקי השביתה. "יש כאן המון מצוקה", סיפרה אחת מהם, "עכשיו אין עם מי לדבר, וזה יכול להיות הבדל בין חיים למוות"
כל יום שעובר פוגע בצרכים הבסיסיים של החלשים: שביתת העובדים הסוציאליים נכנסה היום (ב') ליומה השני, והמטופלים שזקוקים לשירותי הרווחה מזהירים כי אם תימשך, תוצאותיה עלולים להיות הרות אסון. חלקם תלויים בתרופות שהם מקבלים בעזרת העו"סים, חלקם מקבלים מזון ואחרים מקבלים תמיכה נפשית והעצמה שמסייעת להם בחיי היומיום.
זה שנתיים מלווה אגף הרווחה בירוחם קבוצה של פעילים חברתיים שהם בעצמם מטופלים בשירותי הרווחה. "השבוע לא תהיה לנו פגישה, סיפר אבניאל צורדקר (48), אחד החברים בקבוצה. "הרווחה עוזרים לנו כמעט בכל היבט של חיי היומיום, כולל סיוע בתרופות". לדבריו, "אם השביתה תימשך, הנזקקים יהיו רק מסכנים יותר, גם ככה אנחנו חיים בקושי רב".
"בלי עובדי הרווחה אי אפשר להסתדר", סיפרה זהבה בן-חמו (53) המתנדבת במרכז ואף נתמכת על-ידי שירותי הרווחה, "יש כאן המון מצוקה וכל יום שהם לא נמצאים זה פשוט אסון. עכשיו אין עם מי לדבר, וזה יכול להיות הבדל בין חיים למוות".
גם היום לא הצליחו נציגי העובדים הסוציאליים להגיע לפשרה עם משרד האוצר ויום נוסף של שביתה הסתיים. בדיונים לא חלה כמעט כל התקדמות, העובדים עדיין דורשים תוספת של 30% לשכרם, בעוד שבאוצר מסכימים לתוספת של רק 15%. למרות שבאוצר מפריחים תקוות כי ניתן לסיים את השביתה במהרה, נציגי העובדים הסוציאליים אומרים כי הם מתחילים להתייאש.
לטענת העובדים הסוציאליים, כל עו"ס שלישי נאלץ לקבל השלמת הכנסה, ורבים מהם נאלצים לעבוד בעבודות נוספות כדי לגמור את החודש. "משכורת של עו"ס זה משהו כמו 3,300 שקל, כששמעתי את זה צחקתי", סיפר צורדקר, "הם נותנים את הנשמה שלהם, אז מגיע להם שייתנו להם קצת יותר".
מלבד טיפול פרטני מקבלים חברי הקבוצה סיוע מבחינה קבוצתית. "הם חשו צורך לטפל בעוני של עצמם, ומטפלים גם בעוני של אחרים", סיפרה העובדת הסוציאלית המנחה את הקבוצה, נטע סיבוני-גלילי. לדבריה, "יש כאלה שיש להם בעיות של ילדים בסיכון ובני זוג חולים, והם לא יקבלו כעת את הטיפול שהם זקוקים לו".
במרכז מנסים להתייחס לעוני לא רק כנושא כלכלי אלא כנושא חברתי. "היינו אמורים לפתוח חנות מכולת לאנשים המתקשים להתקיים מבחינה כלכלית, אבל כרגע אנחנו לא יכולים להרים את החנות הזו בגלל השביתה", סיפרה בן-חמו. "כבר סיימנו להקים את החנות וקיווינו שנוכל לפתוח אותה לקראת פסח, אבל עכשיו אני לא בטוחה שהמשפחות הנזקקות יקבלו את מה שהם צריכים".
גם סמדר בת ה-54 מסכימה. "זה לא פייר שהממשלה לא באה לקראתם, הם מתאמצים ועושים כל כך הרבה בשביל המשפחות הנזקקות ולא מקבלים תמורה ראויה". מדי חודש, סיפרה סמדר, היא מקבלת ארגז מוצרים בסיסיים לבית, שבלעדיו קשה לה להתקיים. "אין לי מילים לתאר איך הם עזרו לי בחיי, הם תמיד באו לקראתי והיום אני צריכה ללכת לקראתם". צורדקר הוסיף כי "אנחנו נלך להפגין בשבילם עם הם רוצים, אנחנו איתם במאבק הזה".
כאמור, גם היום הסתיימו דיוני המשא ומתן בלא תוצאות. סגן שר האוצר, יצחק כהן, אמר כי הוא מאמין שניתן לסגור עסקה "עוד הלילה", אולם מנגד טען יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסן-קורן, כי אין התקדמות, והבעיה נובעת מכך שהאוצר איננו מקשה אחת, והשקפתו של סגן השר שונה משל בכירי המשרד האחרים. "משרד האוצר צריך לעבור הליך חשיבתי", אמר ניסו-קורן והביע תקווה שאם זה אכן יקרה, תחול מחר בדיונים פריצת דרך. "