שתף קטע נבחר
 

תשוש על החוף: גור כלב ים נדיר חולץ ביוון

גור כלב ים ממין ים תיכוני, נמצא תשוש בחופי אי יווני וסירב לשוב לים. באגודה לחקר והצלת כלבי ים הבהילו אותו לטיפול במרכז שיקומי במדינה. אם ישמין ויצליח לאכול בכוחות עצמו, הוא יושב בחזרה לטבע. כיום נותרו פחות מ-600 פרטים מהמין הנדיר

גור בר מזל - בחודש שעבר תושב קבוצת האיים היווניים, קית'ריה, דיווח לאנשי האגודה לחקר והגנת כלב ים הים-תיכוני (Mom/Hellenic), כי הבחין בגור של כלב ים בחוף בדרום מערב האי. לאחר ששלח להם צילומים של החיה וסיפר על התנהגותה בשטח, הסיקו חוקרי האגודה כי היא לא נמצאת בסכנה כלשהי.

 

מספר ימים לאחר מכן, וטרינרית מקומית באי יצרה עם החוקרים קשר וגילתה להם שישנו כלב ים צעיר שנמצא באותו חוף. מניתוח התמונות עולה כי מדובר באותה חיה. הוטרינרית, עקבה אחרי הגור תחת הנחיה מצוות החוקרים והצליחה להעניק לו עזרה ראשונה.

 

יומיים לאחר מכן, כלב הים החל לגלות סימני חולשה וסירב לחזור בחזרה למים. הוא לא הגיב לנוכחות של בני אדם שהתקרבו אליו ולכן הוחלט במרכז להתערב ולקחת את הגור לטיפול במרכז לשיקום כלבי ים באלוניסוס, ביוון. במרכז מעריכים כי הגור נאלץ להיפרד מאימו עקב החולשה הפיזית. 


 

בסכנת הכחדה: פחות מ-600 פרטים נותרו בטבע

על פי "הספר האדום" של החולייתנים בישראל, כלב-ים ים תיכוני, הידוע בכינוי העממי הנפוץ כלב-ים נזירי, (Mediterranean Monk Seal) חי לאורך חופי צפון-מזרח ודרום-מערב הים התיכון, ובחופי צפון-מערב אפריקה.

 

תזונתו מורכבת בעיקר מדגים שונים - סרדינים, דגי סולית ומולית, תמנונים ודיונונים. הוא כלב הים היחיד מבין מיני כלבי הים שהסתגל לחיים בימים טרופיים וסוב-טרופיים. הוא פעיל ביום ובלילה וצד בשעות הגאות. הוא בעל חוש שמיעה לא מפותח, אך חושי הראייה, ריח ומישוש מפותחים למדי. אורך ממוצע: 230-280 ס"מ; הנקבות קטנות מעט מהזכרים, השוקלים עד 400 ק"ג.

 

כלבי הים ממין ים תיכוני נחשבים לכלבי הים הנדירים ביותר בעולם ומצויים בסכנת הכחדה חמורה.

על פי הערכות נותרו כיום רק כ-600 פרטים בלבד מהמין הנדיר בטבע וכמחצית מהאוכלוסיה מצוייה באזור יוון. מספרם התמעט עם השנים עקב ציד, הרס בתי גידול טבעיים וזיהום ימי. דיג יתר גם מאיים על קיומו של משאב המזון העיקרי שלהם (הדגים) בים.

 

בדצמבר שעבר גילו חוקרי המרכז מושבה חדשה של כלבי ים בסמוך ליוון, שמיקומה נשמר בחשאי. כלבי הים נוהגים לחיות בסמוך למערות ימיות בסמוך למצוקים. פיתוח חופים ותיירות ימית גדולה, מבריחה אותם מהמקומות הללו אל יעדים רחוקים יותר. בתחילת השנה שעברה אירעו שני ביקורים הסטוריים של כלב ים ים תיכוני במרינה בהרצליה ובראש הנקרה.

 

התייבש וסבל מטפילים. בקרוב ישוב לטבע

הגור שזכה לשם "ניראס", הוא זכר צעיר בן כחודשיים ומשקלו מוערך בכ-30 קילוגרם. בדיקות מעבדה גילו כי הוא סובל מהתייבשות, מזיהום של טפילים במעיים ובעיות עור שנגרמו עקב בעיית טפילים חיצונית. 

 

במרכז שחוקרים ועוקבים אחרי כלבי ים ב-20 השנים האחרונות, מבהירים כי השיקום האינטנסיבי של כלב הים בעיצומו והם משתדלים לצמצם עד כמה שאפשר את המגע עימו, למעט טיפולים נחוצים והאכלות. לדבריהם, אם השיקום יתקדם כמתוכנן, אז בחודש הבא, לאחר שכלב הים הים יעלה במשקל ויהיה מסוגל לאכול בכוחות עצמו, הוא יושב בחזרה לאזור ממנו נמצא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולץ בשלום ומתאושש במרכז השיקום ביוון. ניראס הצעיר
צילום MOM / P DENDRINOS
מומלצים