אין רווחה במקלטי נשים מוכות: "סף החרדה עולה"
פוצץ המו"מ בין האוצר לעובדים הסוציאליים, השביתה תיכנס היום ליומה הרביעי. נשים מוכות במקלט באזור ירושלים סיפרו על הקשיים בלי עובדות הרווחה: "זה היה אולי יום האשה, אבל לא הרגשתי שיש לי מה לחגוג. אין מי שיטפל בי, אין עם מי לדבר"
שביתת העובדים הסוציאליים - כתבות אחרונות ב-ynet
- סכנה בשביתה: "יש אימהות שיעשו משהו קיצוני"
- לראשונה: גם עובדים סוציאליים מעמותה שובתים
- "אפשר להיות עובדת סוציאלית רק עם בעל עשיר"
- הגרושים תומכים: עובדי הרווחה - מלאכים משמיים
- עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet
במקלט של ויצ"ו באזור ירושלים המילה שנשמעה הכי הרבה היא "לבד". גלית (שם בדוי), אחת הנשים במקום, חשה שללא הליווי של העובדות הסוציאליות היא בודדה. "ברחתי לכאן אחרי אלימות קשה, היה לי בעל אלים ואלכוהוליסט. זה אולי יום האשה הבינלאומי, אבל אני לא מרגישה שיש לי מה לחגוג", אמרה. לדבריה, היא מרגישה מצוקה, "אין מי שיטפל בי, וקשה לי לעבור את היום-יום. אני רגילה לדבר עם העו"סיות, אבל עכשיו אין לי עם מי לדבר. מגיע להן הרבה יותר ממה שהן מקבלות עכשיו".
אניה, שנמצאת במקלט כבר שנה עם ילד בן 4 וסבלה אף היא אלימות קשה מצד בעלה, סיפרה על הסיכון שהיה מנת חלקה. "הגעתי לכאן שבורה, אחרי שהרגשתי שהרצח שלי הוא עניין של זמן. חייתי תמיד בפחד ובניסיון לרצות את בעלי, מפחדת תמיד שלא תבוא המריבה הבאה והמכה הבאה". לדבריה, היא כבר שכחה מה זה להיות אשה, "אבל בעקבות הטיפול של העובדות הסוציאליות אני מרגישה חזקה. היום הזה מזכיר לי את השינוי שעברתי".
"צריך לזכור שמדובר בנשים שעשו צעד אמיץ וקיצוני", אמרה רונית, עובדת סוציאלית במקלט. "הן השאירו הכל מאחוריהן ובעצם אמרו: אנחנו לא מוכנות לחיות עם הטרור הזה עוד".
"קשה להסביר לילדים מהי שביתה"
מי שסובל יותר מכל הם הילדים של הנשים המוכות שמשמעות השביתה עבורםברחבי הארץ פועלים 13 מקלטים, כאשר בארבעה מהם שובתים העובדים הסוציאליים באופן מלא. המשמעות היא ש-150 נשים וילדיהן לא מקבלים שירותים בסיסיים שניתנים להן דרך קבע על-ידי העו"סים: טיפולים, ליווי לטיפול רפואי לנשים, ליווי לסידורים מול הרשויות, פיתרון הקונפליקטים, חוות דעת על כשירות הורית. לדברי רונית ארנפרוינד-כהן, מנהלת האגף לקידום מעמד האשה בויצ"ו ישראל ויו"ר ארגון העל של המקלטים לנשים מוכות בארץ, "לא מדובר במחנה של הצופים שהמדריך עזב אותו, אלא בעניינים של חיים ומוות".
"העו"סיות גורמות לי להרגיש חזקה". במקלט לנשים מוכות
"מדובר בנשים שנמצאות בקצה הסקאלה", אמרה ארנפרוינד-כהן, "אשה שבורחת עם ילדיה למקלט כבר היתה על הקצה ובסיכון חיים, עברה התעללות קשה, היא וילדיה נמצאים בחרדות והם זקוקים לטיפול יומיומי".
לדבריה, הנשים חיות בפחד שהבעל ימצא אותן, ובמקביל הן צריכות להתמודד עם הילדים שנותקו מאביהם. "אשה כזאת זקוקה נואשות לעובדת הסוציאלית שעוזרת לה להתמודד עם כל אספקט של חייה. החל בלו"ז היומי וכלה בתפיסת המציאות שלה. עכשיו בשביתה, כשהעובדת הסוציאלית איננה, סף החרדה עולה והיא אבודה".
המשא ומתן תקוע: הצעת האוצר נדחתה
שלשום הסתיימה בלא תוצאות פגישה נוספת בין צוותי המשא ומתן של העובדים הסוציאליים ומשרד האוצר. בפגישה שנערכה בתל-אביב נכחו שר הרווחה משה כחלון, סגן שר האוצר יצחק כהן, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים איציק פרי, וראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן.
המחלוקת העיקרית היא סביב הכללת 5,000 עובדים סוציאליים מהעמותות בהסכם. נציגי העובדים הסוציאליים טענו כי באוצר "מקשיחים עמדות", ואילו באוצר טענו מנגד כי העו"סים לא מעוניינים לפתור את המחלוקות ולסיים את המשבר.
האוצר הציג הצעה ראשונה בנושא, לפיה ייקבע שכר מינימום של 5,500 שקלים לעובדים הסוציאליים בעמותות. "הלכנו צעד גדול לקראתם בנושא שמלכתחילה לא רצינו להיכנס אליו", אמרו במשרד האוצר,
"רוב המשתכרים שכר נמוך עובדים בעמותות, והעובדה שההצעה שלנו נדחתה מעידה שהעובדים הסוציאליים רוצים לדאוג למי שמרוויח שכר גבוה".
בהסתדרות אמרו כי "מטרת ההצעה שהעלה האוצר היא לחסוך בכסף ולהמשיך את האפלייה בין עובד לעובד. בשכר שהם מציעים לא כלולים דמי הבראה, פנסיה ורכיבי שכר נוספים. אנחנו לא מוכנים לקבע שכר אחיד בעמותות. יש עובדים ותיקים שייפגעו מזה. זה פתרון קוסמטי שנראה ארוז יפה".
לאות הזדהות עם שביתת העו"סים, תשבות היום עיריית חיפה בין השעות 11:00-14:00. לא תהיה קבלת קהל במשרדי העירייה, אך מערכת החינוך תפעל כסדרה. ראש העיר, יונה יהב, אמר כי "המצב המביש" אליו נקלעו העובדים הסוציאליים שבו הם נזקקים לא אחת להשלמתה כנסה הוא "אות קלון".
"אולי מלחמות ישראל והסכנה הקיומית המרחפת מעל ראשנו דחקו את האג'נדה החברתית לספסלים האחוריים של הפרלמנט", אמר ראש העיר חיפה. "לא יתכן כי עובדיי רווחה, אחיות או מורים יאלצו למצוא עבודות משלימות על מנת לגמור את החודש".