שתף קטע נבחר
 

בדלק אנרגיה מציגים: התחייבות לא לפגוע בתמר

גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה השותפה בקידוחים תמר ולווייתן, הציג בוועדת הכספים מכתבים בחתימת שר האוצר ושר התשתיות לחיזוק טענתו כי טרם הקמת ועדת ששינסקי ניתנו התחייבויות כי ההמלצות לא יחולו על תגליות קיימות. בדיון נכחו 4 ח"כים בלבד. "חברי הקואליציה הפקירו דיון חשוב וגורלי"

מאבקם של יזמי הגז נגד חוק ששינסקי נמשך גם היום (ה') בוועדת הכספים: גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה מקבוצת תשובה השותפה בקידוחי תמר ולוויתן, הציג בוועדה מכתבים בחתימת שר האוצר, יובל שטייניץ, ושר התשתיות, עוזי לנדאו, לחיזוק טענתו כי טרם הקמת ועדת ששינסקי, בעת הקמתה וגם לאחר מכן, ניתנו לנו התחייבויות ברורות בכתב ובעל פה כי המלצות הוועדה לא יחולו על תגליות קיימות. כמו כן, הוצגה הודעת האוצר בעת הקמת הוועדה.

 

 

תדמור הדגיש: "שינוי כללי המשחק בדו"ח ששינסקי, כלומר אי קיום התחייבויות הממשלה לא לפגוע בזכיינים שכבר בשטח, משדר חוסר יציבות ומסרים מאוד בעייתיים לעולם... הטיעון שלנו הוא לא משפטי, אלא שואל באיזה עולם אנחנו רוצים לחיות, ולכן לא ניכנס לפינה המשפטית,. אבל חשוב להדגיש כי לאמירות של השרים יש משקל רב בעולם הכלכלי. אי אפשר ללכת מקיצוניות אחת לשנייה וחייבים ליצור לפחות הוראות מעבר שאפשר לחיות איתן".

 

לאן נעלמו חברי הוועדה?

בישיבת היום השמיעו נציגי החברות את מחאתן נגד החוק רק באוזני 4 ח"כים בלבד, מתוך 17 חברי הוועדה (מ"מ היו"ר כרמל שאמה-הכהן, ליכוד, שי חרמש ויעקב אדרי, קדימה, ואורי אריאל, האיחוד הלאומי). בשעה האחרונה רק שאמה וחרמש נותרו לבדם בזירה. הנוכחות העלובה קוממה את חרמש איש האופוזיציה.

 

"ככה עושים מהכנסת פארסה ובושה לקואליציה", אמר חרמש ל-ynet. "הממשלה ביקשה להאיץ את החקיקה של מסקנות ועדת ששינסקי, ודווקא חברי הקואליציה הפקירו דיון כה חשוב וגורלי לכלכלת המדינה, שבו מעורבים מיליארדי דולרים, כשהעדיפו להיעדר ממנו ולבזות את ועדת הכספים והכנסת". חרמש קרא לנתניהו לעשות סדר בשורותיו.

 

מהדיון נעדר אפילו ח"כ רוני בר-און (קדימה), שר האוצר לשעבר, והיחיד בקדימה אשר התנגד לחוק בקריאה הראשונה. "מי שראה אותי שם היה עלול לחשוב בטעות שנחלצתי להציל את יוקרת הממשלה ולא שנשארתי מתוך אחריות לתפקידי", אמר חרמש.

 

בשבוע הבא תתחיל הוועדה לנסח סופית את סעיפי החוק, 48 במספר, אחד לאחד. שם תתנהל המלחמה האמיתית של מתנגדי החוק על כל מלה או פסיק, שיכולים לחסוך להם מיליונים. "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים וגם השטן", אמר תדמור שחותר לשנות לפחות את הוראות המעבר ולקבל בין השאר רשת ביטחון לתקופת המימון של תמר ולוויתן.

 

בדלק מזהירים: מיסוי גבוה יתבטא בתעריפי החשמל

במהלך הדיון אמר עו"ד יורם בונן מחברת רציו, השותפה בקידוח "תמר" כי הביע התנגדות להחיל את החוק למפרע על זכות קיימת במשאב טבע שהזכיין קיבל לפני ששינסקי, ואמר: "אי אפשר להשאיר בידי המדינה את הבעלות על משאבים שהועברו לזכיינים".

 

לדבריו, רק על סמך כללי המשחק הזה נעשו השקעות של מאות אלפי משקי בית והניסיון לסגת מהמחויבות הזאת מונע את התמריצים שהובטחו למשקיעים בחיפושי הגז. בונן דרש שהוועדה תקבל ייעוץ משפטי עצמאי בסוגייה זו.

 

ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד), שניהל את הדיון, דחה אותו והעיר כי מי שהיה בעבר עוזרו של היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז, צריך להכיר את המסננות המשפטיות החמורות שעוברת כל הצעת חוק ממשלתית בדרכה לכנסת, כך שדרישת הייעוץ העצמאי מיותרת.

 

יוסי אבו, בכיר בקבוצת דלק, הוסיף כי "מאז שניתנו ההבטחות שמסקנות הוועדה לא יחולו על תגליות קיימות, השקענו בפרויקט עוד מיליארד דולר". אבו הוסיף: "מיסוי גבוה ייקר את הגז ויתבטא בתעריפי החשמל והמים". נציג האוצר שאול מרידור הגיב: "אני מציע לא לקפוץ לאיומים על המחירים".

 

מרידור התבקש להגיב על הצגת מכתבו של שר האוצר ואמר: "אני לא דובר של שר האוצר. הדבר הרלוונטי הוא רק כתב המינוי של הוועדה. השר ביקש כי הוועדה תבדוק את הדברים בספקטרום הרחב ביותר".

 

תדמור ביקש, לקראת הדיונים הצפויים בשבוע הבא על סעיפי החוק, לבצע התאמות טכניות ומהותיות בסעיפים השונים, כמו מתן רשת ביטחון בתקופת המימון של הפרוייקטים תמר ולוויתן ש"בלעדיהם החוק הוא גבינה שוויצרית עם הרבה חורים, וצריך שיהיה בר ביצוע בנסיבות הקיימות".

 

ח"כ שאמה אמר בסיכום: "המאבק על חלוקת העוגה נגמר. המשימה עכשיו היא להגדיל את העוגה". הוא שאל את תדמור בעקבות דבריו: "האם נפגשתם עם שר האוצר וראש הממשלה והעלתם טענות אלה. האם נהגו אתכם ברוע לב?" תדמור השיב: "אנחנו מצפים שהוועדה לא תהיה חותמת גומי".

 

היזמים מנסים למשוך זמן

עוד קודם לכן ניסתה חברת דלק אנרגיה להרוויח זמן בלוח הזמנים הקצר שהוקצה לדיוני וועדת הכספים. היא ביקשה לדחות את שמיעת טענותיה למועד אחר בטענה שניתנה לה התראה קצרה לישיבת הוועדה היום. זאת כשבפועל נמסר כבר אתמול בצהריים כי הישיבה תוקדש היום רק להופעת חברות האנרגיה. חברת "דלק", כמו חברות הקידוחים האחרות, השמיעה את טענותיה בהרחבה ובדיונים קודמים בכנסת.

 

דרישה דומה השמיעה בנימין זומר, נציג חברת נובל אנרג'י, השותפה האמריקנית של דלק. הוא טען כי בכירי החברה באים ארצה במיוחד מארצות הברית להופעה בוועדה אבל הם יגיעו רק בסוף השבוע. הוא טען כי הפגיעה של החוק היא לא רק במשקיעים אלא ב"פוטנציאל של המדינה לנצל את משאבי הטבע שלה".

 

בסופו של דבר הסכים ח"כ שאמה להתפשר עם דלק, בתנאי שיתחילו בהרצאתם היום וישלימו אותה ביום ראשון.

 

עו"ד טלי ירון אלדר, לשעבר נציבת מס הכנסה והיום נציגת המשקיעים הקטנים, טענה שהחוק מפלה אותם לרעה לעומת הזכיינים בכך שיחייב אותם לשלם מס בשיעור של 80% לעומת תקרה של 62%. זאת, לאחר שהכנסותיהם מההשקעה יצטרפו להכנסות אחרות שלהם כך שיהיו חייבים ב"מס אישי מצטבר". היא תבעה שיוויון בין המס הכולל ליחידים במחירי הגז למס החברות הכולל של מחפשי הגז. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדעון תדמור
צילום: גיל יוחנן
כרמל שאמה הכהן
צילום: גיל יוחנן
שאול מרידור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים