הרעידה ביפן: פי 10,000 יותר חזקה מניו-זילנד
כיצד נגרמה רעידת האדמה החזקה ביפן? איך נוצרו גלי הצונאמי? איזה מדינות נמצאות בסכנה? והאם היה ניתן לנבא את רעידת האדמה? המומחים משיבים
"הרעידה ביפן חזקה פי 1,000 מזו שהיתה בהאיטי ופי 10,000 מזו שהיתה בחודש שעבר בניו-זילנד" - כך אמר היום (ו') ל-ynet ד"ר עמוס סלמון, חוקר במכון הגיאולוגי ומומחה לסיכוני רעידות אדמה וצונאמי, בעקבות הרעידה שפקדה את יפן וגרמה למאות הרוגים.
מעדכנים את החברים שלכם - בעמוד הפייסבוק של ynet
ישראלים ביפן מוזמנים ליצור קשר עם מערכת החדשות של ynet באמצעות האימייל האדום
ד"ר סלמון אמר כי יפן נמצאת ליד הלוח הפסיפי והלוח של צפון אמריקה. "הלוחות האלו נעים ומקומות המגע ביניהם - הם מקומות ההיווצרות של רעידות האדמה. כל חגורת האש שמסביב לאוקיאנוס הפסיפי מועדת לפעילות כזו ויפן בתוכה".
על היווצרות גלי הצונאמי, שהגיעו גם לקליפורניה, אמר ד"ר סלמון: "הרעידה שינתה את הטופוגרפיה של קרקעית הים באזור יפן. זהו שינוי פתאומי ומהיר, שמזעזע את קרקעית האוקיאנוס וגורם להיווצרות מדרגה של 15 מטר, שמשנה את פני המים .זה כמו שהיו זורקים אבן מלמעלה, רק שבמקרה של צונאמי מדובר במכה שמגיעה מלמטה".
לדבריו, "זהו צונאמי באותו סדר גודל של הצונאמי באינדונזיה ב-2004". ד"ר סלמון הוסיף: "צונאמי כזה הוא בדרך כלל בגובה של כמה מטרים. הוא מאוד ארוך, כאילו הים פשוט עולה ולא נגמר. במקומות קיצוניים הגלים יכולים להגיע עד לגובה של 15 מטרים. כשהגל מגיע לחוף, המהירות שלו היא כמה עשרות מטרים בשנייה - יותר מהר מריצה של אדם ובהתחשב בזה, הגל מגיע עם הרבה שברים - אז אין הרבה סיכוי לשרוד בסיטואציה כזו".
ד"ר סלמון אמר כי הופקו לקחים מהצונאמי ב-2004, שגרם למותם של רבים באינדונזיה ובמדינות נוספות באזור. "היום יש לוח זמנים שמראה מתי יכו הגלים בחופים האחרים, כך המדינות מתכוננות. מי שנמצא בסכנה הם כל מדינות צפון אמריקה ודרום אמריקה וגם מדינות כמו טיוואן וכמובן האיים שנמצאים בטווח. כל המקומות האלה נכנסים לכוננות, הנזק בסוף תלוי בעוצמת הגלים מצד אחד ובמכונות שלהם מהצד השני". בכל מקרה, הוא אמר כי "הצונאמי שיכה באזורים הללו לא יהיה בעוצמות של יפן, אבל אזורים שטוחים בגובה פני הים בהחלט יכולים לספוג נזק משמעותי".
"ואקום עצום שאליו זורמים מים נוספים"
ד"ר גדעון בר, חוקר רעידות אדמה מהמכון הגיאולוגי, התייחס לעשרות רעידות המשנה - שפקדו את יפן. "רעידה בדרך כלל מתחילה כרעידה גדולה ואחר כך יש סדרה של רעידות משנה, רעידות מקדימות וקטנות יותר הם תופעה נדירה יחסית. אבל במקרה הזה היתה סידרה של רעידות מקדימות, כמו רעש שהיה שלשום בעוצמה של 7.2 - קרוב מאוד למקום של הרעידה הנוכחית . זו היתה רעידה בים, שלא עשתה שום נזק ולא בטוח שהיא יכלה לספק תחזית לרעידה הגדולה שראינו היום, כי לא כל רעידה מביאה איתה רעידות נוספות. זה אחד הדברים שיתבררו בימים הקרובים".
על עוצמת הרעש, אמר ד"ר בר: "מדובר ברעידה נדירה מאוד, ב-50 השנים האחרונות היו כחמש רעידות בסדר הגודל הזה. מדובר על נזקים עצומים.
יש חשיבות כמובן לצורת הבנייה - ביפן הם מוכנים, אבל אין כמעט רעידות בעוצמה כזו. מוקד הרעש הוא כ-100 ק"מ מהחוף, שזה גם מרחק קטן מאוד יחסית".
ד"ר בר סיפק הסבר נוסף לגלי הצונאמי "הרעידה גורמת לשבירה של פני השטח באוקיאנוס, כך נוצר ואקום עצום שאליו זורמים מים נוספים. הימים הקרובים ילמדו אותנו הרבה על המנגנון של הרעידה, מפני שביפן קיימת הרשת הצפופה ביותר בעולם של GPS, שמודדת את המיקום המדויק של פני השטח".