שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

יפן: 5 כורים גרעיניים בסכנה עקב רעש האדמה

ר"מ יפן הכריז על פינויים של 45 אלף תושבים המתגוררים ברדיוס של 10 ק"מ סביב המתחם הגרעיני בפוקושימה. עקב הרעש הושבתו מערכות הקירור בשניים מהמתקנים שבאתר, דבר שגרם לעליית הטמפרטורה והלחץ. כתוצאה מכך נאלצו עובדי התחנה לפלוט קרינה החוצה. הקרינה באזור - פי 8 מהמותר

רעש האדמה האדיר שפקד את יפן פגע בין היתר המתחם הגרעיני פוקושימה, המספק חשמל עבור בירת יפן ואזור מפרץ יוקוהמה. כתוצאה מהרעש נפגעו מערכות הקירור של שניים מהמתקנים הגרעיניים באתר, דבר המאיים על יציבותם של לא פחות מחמישה כורים גרעיניים. עקב עליית הלחץ והטמפרטורה בכורים נאלצו עובדי התחנה לשחרר קיטור רדיואקטיבי לאוויר הפתוח, ברדיוס של 10 קילומטרים סביב התחנה נמדדה רמת קרינה הגבוהה פי 8 מהנורמה. על-אף שמדובר בקרינה מסוכנת, חשיפה לפרק זמן קצר לרמת קרינה כזו אינה מהווה סכנה מיידית לאזרחים. 

 

דיווחים אחרונים מאסון הצונאמי ביפן:

מעדכנים את החברים שלכם - בעמוד הפייסבוק של ynet

 

  • ישראלים ביפן מוזמנים ליצור קשר עם מערכת החדשות של ynet באמצעות האימייל האדום

 

המתחם בפוקושימה כולל שש תחנות כוח גרעיניות המספקות יחד 4.7 ג'יגה וואט חשמל. מדובר ב-1 מתוך 25 מתחמי הפקת אנרגיה גרעינית הגדולים בעולם והוא מצוי תחת אחריותה של חברת החשמל היפנית. המתחם, שהוקם בראשית שנות ה-70, נמצא כ-250 קילומטרים מצפון לטוקיו וקרוב מאוד לעיר סנדאי, שספגה את הנזק הקשה ביותר ברעש האדמה האדיר שפקד את יפן אתמול

 

כתוצאה מהרעש ומנחשולי הצונאמי שפגעו בחופי מזרח יפן, קרסו יחידות הקירור בשניים מהמתקנים הגרעיניים הנמצאים באתר. מדובר ב"מתקן 1" השולט על כור גרעיני אחד, ו"מתקן 2" השולט על 4 כורים גרעיניים. קריסת מערכות הקירור גרמו לעלייה מסוכנת בטמפרטורה ובלחץ הנמדד בתוך הכורים וכפועל יוצא מכך גם ברמות הקרינה שהם פולטים. כך לדוגמא, בחדר הבקרה של מתקן 1 נמדדה קרינה בעוצמה של פי 1,000 מהתקן.


אחד המתקנים הגרעיניים בפוקושימה (צילום: רויטרס) 

 

ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, הורה הלילה (שבת) על פינוי מיידי של 45 אלף תושבים המתגוררים ברדיוס של 10 קילומטרים סביב לפוקושימה. לראשונה בתולדותיה של יפן, המחזיקה בנהלים מחמירים במיוחד בנושאי גרעין בשל רגישותה לרעידות אדמה, הוכרז על מצב חירום באחד המתקנים הגרעיניים. עשרות חיילים המתמחים במקרים של לוחמה כימית ואטומית הוזעקו לאזור.

 

עובדי פוקושימה פועלים כעת בניסיון להתניע מחדש את מערכות הקירור של שני התחנות כדי לעצור את העלייה בטמפרטורה ובלחץ. גורמים יפנים רשמיים מסרו כי במתקן 1 לדוגמא נמדדה רמת לחץ כפולה מהתקן. לא נמסרו פרטים לגבי המצב במתקן 2.

 

אחת הבעיות שניצבות בפני חברת החשמל היפנית היא שמחוללי הקירור לשעת חירום, אלה שאמורים להחליף את המערכות הרגילות בדיוק במצבים כאלה, אינם פועלים כיוון שהוצפו לחלוטין על-ידי מי הצונאמי. עקב כך, נאלצו עובדי המתקנים להתחיל ולשחרר אדים רדיואקטיבים לאוויר הפתוח בניסיון להביא לצמצום הלחץ בליבת הכורים. לפי שעה לא ברור אם פעולות אלה משיגות את המטרה.

 

התגברות הלחץ בתוך כור גרעיני מסוכנת מאוד מבחינה בטיחותית ועלולה במצבים קיצוניים להוביל להתכת הליבה ואפילו לקריסת הכור, כפי שאירע באסון צ'רנוביל. מומחי גרעין וממשל יפנים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי אפילו אם יוחלט על סגירת הכורים הבעייתים - תוצרי לוואי הרדיואקטיבים הנמצאים בתוכם עלולים לייצר גזים שעם עליית הטמפרטורה יגרמו להתכת מוטות הדלק הגרעיני שבליבת הכור.

 

מנהל מרכז ג'יימס מרטין ללימודי גרעין, לאונרד ספקטור, אמר לסוכנות AP כי תקלה במערכות הקירור היא הקשה ביותר שיכולה לקרות לכור גרעיני, וכי המטרה המיידית כרגע היא להשיב כמה שיותר מהר את אספקת החשמל לכורים.  

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקני הקירור החלופיים הוצפו
צילום: AP
מומלצים