שתף קטע נבחר

 

מומחים מתריעים: להכין הכור בדימונה לרעידה

"רעידת האדמה ביפן, שהיתה מהחזקות שידע האדם בעידן המודרני, לא גרמה לנזקים הכבדים", אומר ל-ynet ד"ר אורי פרידלנדר, מהנל המכון הגיאופיזי. "על ישראל ללמוד מהיפנים איך להקפיד על תקני הבנייה, כי רעש אדמה יתרחש גם כאן"

ברעידת האדמה ביפן, שזרעה הרס עצום וגבתה את חייהם של קרוב לאלפיים בני אדם, אפשר למצוא גם נקודות אור. "יפן נערכה בצורה מצוינת לתרחיש כזה", מסביר בשיחה עם ynet ד"ר אורי פרידלנדר, מנהל המכון הגיאופיזי בישראל. "היה ניתן לראות זאת בעמידות הבניינים ובעצם העובדה שעיקר הנזקים נגרמו מהצונאמי".

 

"באזורינו רעידות חזקות מתרחשות בערך אחת למאה שנה", ממשיך ד"ר פרידלנדר, "אך הרעידות שיתרחשו צפויות לנוע סביב שש וחצי בסולם ריכטר, רעידה עוצמתית כמו שספגה יפן בימים האחרונים אינה סבירה כאן".

 

הבניינים ביפן אמנם עמדו ברעש, אך הדליפה בכור בהחלט מדירה שינה מעיניו של ד"ר רון אבני, מרצה לרעידות אדמה באוניברסיטת בן-גוריון. "הכור האטומי אצלנו הוקם ונבנה בשנות החמישים. מה שיודעים היום על גיאולוגיה ורעידות אדמה לא ידעו אז". ד"ר אבני מתריע כי "הכור נבנה קרוב מידי לשבר הסורי-אפריקאי. בשנות החמישים היה כבר ידוע באופן כללי שהשבר הוא מקור לרעידות אדמה אך לא ידעו עד כמה. היום יודעים שהוא מהווה גבול בין שני לוחות טקטוניים ושמתקיימת בו תנועה יחסית של 5-7 מ"מ בשנה בממוצע".

 

לדבריו, רעידת אדמה מתרחשת כאן אחת למאה שנים בממוצע, כשהאחרונה אירעה ב-1927. "עד כמה נבנה הכור, או חוזק במהלך השנים כנגד רעידת האדמה החזקה שצפויה באזור? רבים, כולל אני, לא יודעים להגיד".

 

המומחים מזהירים שאם יפן, שמוכנה וערוכה לרעידות, עדיין מופתעת כשהרעש מתרחש יש לישראל סיבה לדאגה. עם זאת, הם שבים ומדגישים: חוזק רעידות האדמה שצפוי באזורינו קטן בהרבה מאלו המתרחשות ביפן או אפילו בקליפורניה. וכל מדינה צריכה להיערך לרעידת אדמה בגודל שסביר שיתרחש באזורה וגם התקן אצלנו נקבע על פי הסתברות זו.

 

אז ישראל עושה מספיק? "המדינה לא יכולה להרשות לעצמה כלכלית להתכונן לרעידת אדמה חזקה מהצפוי באזור כי אין ברירה מחישוב קר של עלות תועלת", מסביר ד"ר אבני. "מדינת ישראל מוכנה היום, הרבה יותר טוב מלפני 10 שנים. ב-1980, נכנס תקן המחייב עמידה בריעת אדמה. שני אלמנטים נוספים שמחזקים את הבניינים המודרנים לעומת הישנים הם הממ"דים, ופירי המעליות. יש לאמץ חקיקה כדי שתמ"א 38 יהיה ישים בכל הארץ, גם בפריפריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הכור הישראלי מוכן?
צילום רויטרס
הפיצוץ בכור היפני
צילום: רויטרס
מומלצים