שתף קטע נבחר
 

קרקור רגיש: תרנגולות מסוגלות לחוש אמפתיה

חוקרים בבריטניה טוענים כי לא רק בני האדם ניחנו ביכולת להזדהות עם רגשות של אדם אחר, אלא גם תרנגולות מטילות. לדבריהם, בעלות הכנף מגלות רמות מתח גבוהות יותר כאשר אפרוחיהן במצוקה וכי למחקר ישנה השפעה יסודית על רווחת החיות במשקים חקלאיים ובמעבדות ניסויים

האם התרנגולות מסוגלות לחוש ולהזדהות עם מצוקה ופחד של חברותיהן ללול? מחקר חדש שנערך בבריטניה טוען, כי יסודות האמפתיה התגלו בעופות אלה. המחקר חושף לראשונה, כי תרנגולות מטילות גילו תגובה פיזיולוגית והתנהגותית ברורה, כשהבחינו כי האפרוחים שלהן היו נתונים בעקה מתונה לאחר שהושמע לעברם קול של פליטת אוויר.

 

המחקר שנערך על ידי אוניברסיטת בריסטול במחלקה לרווחת בעלי חיים, בשיתוף עם קבוצת חוקרים במחלקה לחקר ההתנהגות בבית הספר לוטרינריה, פורסם החודש באתר "Proceedings of the Royal Society B".

 

לטענת החוקרים, הם הצליחו להדגים לראשונה כי העופות נושאים את אחת התכונות החשובות המאשרות את קיומה של אמפתיה. באמצעות שיטות איבחון ומעקב לא פולשניות, תוך שימוש במכשירי הדמייה, מציינים החוקרים שהצליחו למדוד את התכונות הללו בעופות. 


מגלות אמפתיה לאפרוחים במצוקה (צילום: ברוך פייגנבאום)

 

מושפעות מלחץ של חיות אחרות

במהלך הניסויים התברר לחוקרים, שכל התרנגולות המטילות הראו באופן ברור תגובה פיזיולוגית והתנהגותית בתגובה לכך שהאפרוחים שלהם היו במצוקה.

 

כך למשל, במהלך אחד הניסויים, האפרוחים נחשפו לקול של פליטת אוויר. בעקבות הקול, גבר קצב פעימות הלב ועלתה הטמפרטורה בעיניהן של התרנגולות. בנוסף, הן גם שינו את התנהגותן והגיבו בעירנות גדולה יותר - הן הפחיתו את כמות הפעולות לניקוי הנוצות והגבירו בשיעור ניכר את קצב השמעת הקולות שכוונו אל האפרוחים.

 

למרות שהתרנגולות הופרדו מהאפרוחים בזמן שהושמע רעש של פליטת האוויר, ניתנה להן האפשרות לראות או לשמוע את האפרוחים. במהלך הניסוי, גילו החוקרים כי המטילות הפגינו ערנות גבוהה יותר כאשר הרעש הופנה לעבר האפרוחים ורמות המתח והטמפרטורה שנמדדו היו בשיעור דומה למצב בו הן נתונות בקרב או תעופה.

 

החוקרים טוענים, שבחלק מהתגובות נעשה שימוש בעבר כמדד לתגובה רגשית בקרב חיות, בעיקר ביונקים. כך לדוגמה, בניסוי שנערך על תרנגולות מטילות התגלה, כי הזמן שחלף בו הן היו עירניות יוחס על ידי החוקרים לרמות גבוהות של פחד.

 

מחקרים קודמים שנעשו על ידי אותה קבוצת חוקרים הראו, כי המטילות הקפידו לבחור ולהימנע מלשהות בסביבות המשוייכות לרמות גבוהות של עמידה במקום ורמות נמוכות של ניקוי נוצות עצמי. 

 

ג'ואן אדגר, אחת ממחברות המחקר בבית הספר למדעי הווטרינריה, סיפרה בהודעת האוניברסיטה כי לתוצאות המחקר בו הוכחה עד כמה החיות מושפעות ממתח ולחץ בו נתונות חיות אחרות, ישנן נגיעה גבוהה לרווחת בעלי חיים במשקים מתועשים ולחיות מעבדה, מאחר שהן חשופות לכאב או למצוקה יחד עם פרטים נוספים בתנאי מחייה צפופים.

 

הח"כים יגלו אמפתיה?

החוקרים מציינים כי בתנאים של לולים מתועשים, תרנגולות חוות באופן מתמשך מפגשים עם תרנגולות אחרות המראות סימנים של כאב או מצוקה, בעקבות שיטות גידול הנהוגות בענף החקלאות, או רמות גבוהות של עיוותים בעצמות או רגליים פגועות.

 

"המחקר שלנו העלה שאלה מהותית האם לציפורים יש את היכולת לגלות תגובות אמפתיה", הסבירה אדגר, שגילתה כי במהלך המחקר זוהתה לפחות אחת מתוך מכלול התכונות הנחוצות כדי להביע אמפתיה בקרב נקבות עופות בוגרות.

 

בארגונים למען בעלי חיים ברחבי העולם, ביניהם בישראל, כבר מאמצים בחום את מסקנות המחקר, במסגרת מאבקיהם לקידום רווחת התרנגולות המטילות במשקים מתועשים.

 

כך לדוגמה, בעמותת "אנונימוס" למען זכויות בעלי חיים, טוענים כי המחקר חושף נדבך נוסף של תכונות חדשות שהתגלו בקרב התרנגולות ומעיד כי הן כיצורים בעלי יכולת מנטליות וחברתיות מפותחות.

 

בעמותה הביעו תקווה, שחברי ועדת החינוך והתרבות יחושו גם הם "אמפתיה כלפי יצורים מורכבים ואינטליגנטיים הנכלאים בכלוב כל חייהם בלי יכולת לזוז ממקומם", בדיון שיערך ביום רביעי הקרוב בנושא הרפורמה בלולים ורווחת המטילות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזדהות עם מצוקת שכנותיהן ללול?
צילום: עידו ארז
מומלצים