האסון ביפן: הישראליות מתחילות לחשב הפסדים
כלל ביטוח דיווחה כי היא צפויה להפסיד כ-50 מיליון שקל כתוצאה מחשיפתה לנזקי רעידת האדמה ביפן דרך אחזקותיה במבטחת המשנה האנגלית ברודגייט. חברת המלט דיווחה על נזקים למחסן ולמלאי של 1.4 מיליון דולר
כלל ביטוח מדווחת הבוקר (א') על היקף חשיפתה לנזקים של רעידת האדמה ביפן, על רקע אחזקתה בחברת ביטוח המשנה הבריטית ברודגייט. ברודגייט חברה בתאגיד הביטוח הלונדוני לוידס, חשופה לנזק שמוערך באופן ראשוני בהיקף של 28 מיליון שקל בגין שנת החיתום 2011. נזק זה אינו כולל את עלות רכישת הכינון לביטוחי המשנה, שבהם מבוטחת ברודגייט, שמוערכת בסכום של בין 11 ל-17 מיליון שקל.
דיווחים אחרונים מרעידת האדמה ביפן:
- הרעש "שודרג" ל-9.0 - הרביעי בהיסטוריה
נחשולי ענק, הרס ורעד היסטרי. היפנים מתעדים
חשיפה זו הינה בנוסף לחשיפת ברודגייט לנזק בגין רעידת האדמה שארעה בניו זילנד בפברואר, המוערכת בהערכה ראשונית (על בסיס נסיון העבר של החברה מנזקי רעידת אדמה קודמת שארעה בניו זילנד בחודש ספטמבר 2010 ועל בסיס הערכות השוק לנזק הכולל שארע בחודש שעבר בניו זילנד) בסכום של 18 מיליון שקל בגין שנת החיתום 2010 ובסכום של 14 מיליון שקל בגין שנת החיתום 2011 (כולל עלות רכישת הכינון בגין נזק זה).
עבור ברודגייט השנה החולפת לא היתה פשוטה. רק לפני כשבועיים דווח על חשיפתה לרעידת האדמה הקטלנית בניו זילנד וכן בגל אסונות הטבע שכללו הוריקן ושיטפונות שפקדו את אוסטרליה בחודשים האחרונים. מכלל ביטוח נמסר בתגובה כי "אין כרגע שום אפשרות להעריך את מידת הנזק".
בימים הקרובים צפויה כלל לפרסם את דוחותיה השנתיים לשנת 2010 שלא יכללו כמובן את העלויות הכבדות שנגרמו לברודגייט בניו זילנד וביפן. עם זאת, גורמים בענף מעריכים כי כלל פעילות הביטוח המשנה של ברודגייט תסב לכלל הפסדים כבדים.
כך, כלל כבר הספיקה לדווח ברבעונים הראשונים של 2010 על נזקים שנגרמו לה עקב אחזקתה בברודגייט מרעידת האדמה שהתרחשב בצ'ילה לפני כשנה, רעידת אדמה קודמת שהתרחשה בניו זילנד וכן שריפה שהתרחשב באוסטרליה. מדובר באסונות שכל אחד מהם מוערך בעשרות רבות של מיליוני שקלים שיחד עלולים לגרום לכלל לאבד חלק משמעותי מהרווחים שגרפה מברודגייט מאז רכישתה ב-2001 שמסתכמים ב-210 מיליון שקלים כשלפי הערכות בשוק הנזק הכולל בשנת 2010 יסתכם בכמאה מיליון שקל.
נזק גם להמ-לט
חברה נוספת מקבוצת אי.די.בי שדיווחה היום על נזקים היא חברת המלט העוסקת בתחום המוליכים למחצה וייצור מחברים. החברה דיווחה כי מחסני החברה נפגעו וכעת לא ניתן להעריך את הנזק. לפי ההודעה, שווי המחסנים והמלאי עמדו על 1.4 מיליון דולר. "עדיין קשה לאמוד את הנזק שנגרם לו ועד כמה נזק זה ישופה על ידי חברות הביטוח המבטחות מלאי זה" נכתב בהודעת החברה.
"מעבר לכך, בשלב זה, קשה להעריך את השפעתה של רעידת האדמה על פעילות החברה הבת ביפן המושפעת גם מהשלכות רעידת האדמה על לקוחות חברת הבת. יחד עם זאת, בשלב זה, מעריכה החברה, שעם ההתאוששות מרעידת האדמה תמשיך חברת הבת בפעילותה ותתמוך בצורכי הלקוחות בטריטוריה זו" נכתב בהודעה. בד בבד נכתב בהודעה כי משרדי החברה הבת ביפן לא נפגעו ולכל עובדיה שלום.
מכירות חברת הבת של המלט ביפן היוו כ-15% ממכירות החברה בשנת 2010. היום דיווחה החברה על דוחותיה לשנת 2010 ובהם רווח נקי של 10.2 מיליון דולר, זאת אחרי הפסד של 4.2 מיליון דולר בשנת 2009.
הערכות: מבטחות המשנה בעולם יספגו הפסד של 10 מיליארד דולר
מבטחות המשנה באירופה ובארה"ב עשויות לחמוק מחלק גדול מהנזקים הקשורים לרעידת האדמה שהיתה אתמול ביפן.
לפי הערכות של אנליסטים, מבטחות המשנה בעולם יספגו הפסד של כ-10 מיליארד דולר בעקבות רעידת האדמה; זאת, לאחר שחברות הביטוח היפניות והממשלה במדינה ישלמו את חלקן בנזקים.
לשם השוואה, אומדן הנזק שגרמה רעידת האדמה הגדולה האחרונה ביפן, שאירעה באזור קובה ב־1995, היה כ־100 מיליארד דולר, מהם עמדה עלות הנזק לחברות הביטוח על 3 מיליארד דולר בלבד.
רק בשנה שעברה הוגשו למבטחות המשנה האירופיות תביעות בגין נזקי רעידת האדמה הגדולה בצ'ילה. השנה כבר הצטברו עבורן עלויות בגין נזקי השטפונות באוסטרליה ורעידת האדמה בניו זילנד. ואולם לדברי מומחים, חלקן של מבטחות המשנה בהפסדים הקשורים לרעידת האדמה ביפן יהיה נמוך מזה שנרשם באסונות בצ'ילה ובניו זילנד.