צונאמי בישראל - לא בטוח שהציבור יוזהר מראש
מחקר של המכון הגיאולוגי מגלה: אזרחי ישראל עלולים שלא לקבל התרעה לפני צונאמי שיפקוד את החופים. כפי שנחשף בעבר ב-ynet, האזורים המועדים ביותר להצפה הם שפך הירקון בצפון ת"א, הקישון בחיפה ואזורי המרינה באשדוד ובאשקלון
רעידת האדמה החזקה והצונאמי ביפן, מציפה את החשש מפני האפשרות הראלית של צונאמי בחופי הים התיכון, אולם כעת מתברר כי בניגוד לתושבי יפן - לא בטוח שהציבור בישראל יקבל התרעה על כך: מחקר שבוצע במכון הגיאולוגי קובע, שרק צונאמי שייגרם כתוצאה מרעידת אדמה שתתרחש בסמוך לחופים ובעוצמה חזקה יחסית - מחייב התרעה.
החשש מפני צונאמי בחופי ישראל קיים כל העת. במחקר, שבוצע בשיתוף המכון לחקר ימים ואגמים ובמימון ועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה, נכתב כי "מאחר שמערכת ההתרעה לצונאמי תתבסס בשנים הראשונות על מידע סיסמולוגי בלבד, היא לא תוכל לכסות אירועי צונאמי שאינם קשורים לרעידות אדמה".
בשיחה עם ynet הסביר החוקר, ד"ר עמוס סלמון, כי הסבירות הגבוהה ביותר להיווצרות צונאמי היא כתוצאה מרעידת אדמה. לדבריו, על פי ההערכות המקצועיות - רק רעידה שתפקוד את ישראל במרחק של עד 100 ק"מ מהחוף ובעוצמה של 6 - תוכל לגרום לצונאמי.
"המחקר שלנו גיבש קריטריונים מתי יש סבירות שהרעידה תביא לצונאמי ומתי יש להוציא התרעה. אין לנו כוונה "לשגע" את הציבור ולזרוע פניקה. לא בכל מקרה של רעידת אדמה צריך להוציא התרעה", אומר סלמון. הוא מדגיש, כי הכוונה היא לרעידות אדמה שיתרחשו גם בים וגם ביבשה. "אין משמעות למיקום של רעידת האדמה. ברגע שזה מתרחש עד 100 ק"מ מהחוף ובעוצמה של 6 - זה עשוי לגרום לצונאמי", הוא אומר.
הצונאמי יגיע מרחוק? אין התרעה
במחקר צוין, כי "מומלץ כבר כעת, עוד בטרם שתופעל מערכת התרעה מתוחכמת לצונאמי, להדריך את הציבור הרחב להתרחק מהים מיד במקרה שיורגש זעזוע סיסמי חזק. סימן ההתרעה נוסף אשר יופיע רק בחלק מהמקרים, הוא ירידת מהירה במפלס פני הים ונסיגה חריפה של קו המים מערבה".
עם זאת נכתב, שקיימת בכל זאת אפשרות שצונאמי יגיע לישראל מרחוק, מבלי שרעידת האדמה שיצרה אותו תורגש וללא נסיגה מקדימה של קו המים. במקרה כזה - לא תהיה התרעה כלל.
הסיבה לכך, לדברי סלמון, נעוצה באמצעים שעומדים לרשות מדינת ישראל, בניגוד לאמצעים שעומדים לרשות מדינות דוגמת יפן. "ביפן למשל יש מערכת חיישנים משוכללת יותר, שכוללת מערכת חיישנים בתוך הים. בישראל זה לא קיים. מה שעומד לרשותינו זה המכון הסייסמולוגי בלבד. רעידות אדמה ומד מפלס אחד בחדרה - אבל כשהצונאמי יגיע למד המפלס זה כבר יהיה מאוחר מדי".
עד כמה אפשרות של צונאמי בחופי הים התיכון שמול ישראל נחשבת לאפשרות סבירה? מנתוני המכון הגיאולוגי עולה כי הפעם היחידה שצונאמי פקד את חופי ישראל במאה ה-20 היה בשנת 1956 בנמל יפו, כתוצאה מרעידת אדמה שהתרחשה בים האגאי.
פרט לאירוע זה, ההערכות המקצועיות סוברות כי ב-2,000 השנים האחרונות פקדו את חופי הים התיכון כ-10 אירועי צונאמי. עם זאת, במכון הגיאולוגי מסייגים את הנתונים ומבהירים כי לא קיים תיעוד מלא ומקיף של התופעה וייתכן כי היו מקרים נוספים.
מפת אזורי הסיכון לצונאמי בישראל
כפי שנחשף בעבר ב-ynet, בשנת 2009 השלימו ד"ר סלומון וחוקרים נוספים מהמכון הגיאולוגי את מפת אזורי הסיכון בישראל החשופים ביותר לפגיעת צונאמי. מחקר זה, שמומן גם הוא על ידי ועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה, הוטמע בהמשך במדיניות מנהל התכנון של משרד הפנים וכן בהנחיות תסקירי הסביבה של המשרד להגנת הסביבה.
מחקר זה קבע כי אם יפקוד צונאמי את חופי מדינת ישראל, אזור שפך הירקון בצפון תל-אביב, שפך הקישון בחיפה ואזורי המרינה באשדוד ובאשקלון יהיו המועדים ביותר להצפה ולסיכון. מחקר זה נערך כאמור עבור הוועדה להיערכות לרעידות אדמה.
ממחקר זה ומחקרים קודמים עולה כי גובה הגל שעשוי לשטוף את ישראל במקרה של צונאמי עלול להגיע לכחמישה מטרים. במקרים כאלה עלול גל אחד להימשך זמן רב יחסית, ולשטוף את החוף בכמות מים אדירה.
לחילופין, עלול הצונאמי לגרום לירידה של כ-10 מטרים בפני הים. במקרה זה עלולה להיחשף רצועה מקרקעית הים ברוחב של עד קילומטר וחצי. "גובה הגל במקרה הזה איננו הנתון החשוב ביותר, אלא האורך שלו וכמות המים שהוא מביא עימו", הדגיש סלמון.