מאה שערים - מאה מסכות: עושים שכונה בפורים
הראל סטנטון, שנוהג לשוטט ולתפוס בעדשת מצלמתו טקסים מיוחדים וחגים צבעוניים, מביא תמונות של פורים משכונת "מאה שערים" בי-ם - שכונה שעוטה על עצמה מסכה רק פעם בשנה
לפני מספר שנים פנה אלי משרד החוץ בבקשה שאצא למסע הרצאות בארצות הברית. הנושא שבחרתי לחקור דרך עדשת המצלמה, היה הקהילות החרדיות. זהו פרויקט צילומי שמתמשך בשנים האחרונות.
חג פורים הוא הזדמנות מצויינת להיכנס אל עולמם של הישיבות הדתיות, שבדרך כלל צלם ומצלמתו אינם מתקבלים בברכה. הלחיצה על כפתור המצלמה היא רק סוף התהליך. קודמים לה תקשורת ובניית אמון עם המצולמים. מאז שצילמתי את קריאת המגילה בבני ברק לפני שמונה שנים, אני ממשיך לפקוד קהילות חרדיות שונות.
כיום המצלמה הפכה ל"תרוץ" עבורי לפרוץ, מעבר לסטראוטיפים והדעות הקדומות, ולפגוש את האנשים בשכונות החרדיות השונות, ובמיוחד בשכונת "מאה שערים" בירושלים.
1. בעודי נכנס לשכונת "מאה שערים" בירושלים, אני מבחין בילדות המקסימות שהתחפשו ל"דואר ישראל". לא נגעתי, לא ביימתי. כך הן עמדו בקומפוזיציה מושלמת. ליד תיבות הדואר, הכיתוב באדום משלים את האדום בתחפושת ובתיבות הדואר, ויחד עם הפשקווילים משני הצדדים אפשר להבין היכן צולמה התמונה.
2. זוג צעיר בשכונת מאה שערים צועד עם משלוח מנות מושקע וארוז.
3. חגיגת פורים בישיבה נמשכת עד לשעות הקטנות של הלילה. הילד הקטן נרדם על ספסל מזדמן.
4. ישיבת "תולדות אברהם יצחק" שבשכונת מאה שערים. חג פורים הוא טקס פריקת העול היהודי. בזכות משפט המכונן: "עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מורדכי", הופך חג פורים לטקס פריקת העול האולטמטיבי בלוח השנה היהודי.
5.תלמידי הישיבות "מנצלים" את הציווי לאבד מצב תודעתי, עד כדי שלא נבחין בין ארור לברוך, בין רע לטוב. בישיבות נערכים טקסי טיש אקסטטיים ומסיבות מפוארות, המביאים להשתוללות ופריקת עול. זהו טקס היפוך ליום אחד. שומרים על הסדר החברתי בזכות האפשרות להפר אותו בצורה מרוכזת ליום אחד.
6. פורים הוא שעתם הטובה של פושטי היד לצדקה, ומגייסי התרומות לישיבות. לבושים בגדים הדורים יוצאות משלחות מהישיבות לאסוף תרומות ומתנות לאביונים מהתושבים.
7. הרב גרוסמן (שני מלמעלה), רבה של מגדל העמק, ומשפחתו יוצאים לביקור אצל אביו הגר בשכונת מאה שערים.
8. מדהים לראות איך הילדים בשכונות חרדיות מתחפשים לשוטרים וחיילים - פי כמה וכמה מאשר בשכונות חילוניות. וזהו בדיוק הרעיון של פורים: ההזדמנות שלנו להגשים את כל הפנטזיות, את הדמויות שלעולם לא נהיה, לחלום הכי רחוק שאפשר... ליום אחד.
9. חסידוּת בעלז בירושלים. תלמידי הישיבה בוחנים את דמי הפורים שקיבלו משולחנו של האדמור המכובד.
10. ותמונה אחרונה, אבל הפעם של חסידוּת צאנז בנתניה. המוני החסידים עומדים על הפארנצס (טריבונות - לוחות עץ על שלד של עמודי ברזל המוקם במיוחד עבור הטיש), וצופים יחד עם אדמור החסידות ב"פורים שפיל" - ההשתובבות לפורים.
- הראל סטנטון
- צלם, מרצה ומעביר סדנאות