שתף קטע נבחר
 

אושר: מי שיזניח בעל חיים - ישלם מיד ביוקר

תקנות הנוגעות לחוק צער בע"ח יהפכו לעבירות שניתן להטיל עליהן קנס מיידי במקום הגשת כתב אישום פלילי. בין השאר נקבע: מי שלא מוציא את הכלב לטיול פעמיים ביום ייקנס ב-500 שקל, ואדם ששוכח להאכיל את הכלב ייקנס ב-1,000 שקל

האם לפעמים אתם שוכחים להוציא לפעמים את הכלב לטיול? בקרוב תשלמו על זה ביוקר: ועדת חוקה ומשפט אישרה היום (ג') את הפיכת התקנות הנוגעות לחוק צער בעלי חיים, לעבירות מנהלתיות שניתן להטיל עליהן קנס מיידי במקום הגשת כתב אישום פלילי. התקנות נועדו לשפר את תנאי האחזקה, ההובלה והטיפול של חיות מחמד ומשק, לצד קנסות חדשים.

 

בדיון שהתקיים בנושא בחודש שעבר אושרו התקנות, אך ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הביע התנגדות להטלת קנסות בנושא תנאי אחזקת תרנגולות המיועדות לכפרות. מאחר שלא נקבע תאריך לדיון בהתנגדותו, הביעו גורמים במשרד החקלאות ובארגוני בעלי חיים חשש כי ללא דיון, הקנסות שאושרו - לא יכנסו לפועל. היום התפוגג החשש לאחר שהוסרה התנגדותו של מקלב, והעבירות צפויות להכנס לתוקף בחודשים הקרובים.

 

יו"ר שדולת בעלי חיים, ח"כ איתן כבל (עבודה), ציין לחיוב את פעילות יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), שהביא לאישור מהיר של התקנות. "הדבר יבטיח הגנה טובה יותר לחיות", אמר כבל. גם בארגונים למען בעלי חיים מקווים כי אישור הסופי יביא להפחתת ההתעללויות בחיות.

 

חתכת אוזניים וזנב לחיה? 4,000 שקל קנס

עיקר התקנות נוגעות לאופן ההחזקה וההובלה של בעלי חיים במשקים, וכן לטיפול והחזקה של חיות מחמד, החל מכלבים, חתולים וכלה בעופות וזוחלים. בנוסף הן קובעות, כי עבירות של המתת חיות ברעל ואיסור התעללות בבעלי חיים, ישארו עבירות פליליות על חוק צער בעלי חיים, שהעונש עליהן הוא לא רק כספי אלא גם טומן בחובו עונשי מאסר בפועל עד שלוש שנים.

 

בחודש שעבר הוחלט להחמיר את הקנס לאדם שיבצע חיתוך ברקמה חיה של בעלי חיים. כך למשל, אדם שיבצע חיתוך של אוזניים או זנב לבעל חיים למטרות תצוגה ונוי, ייקנס ב-4,000 שקל במקום ב-2,000 שקל.

 

הוועדה קבעה כי אדם שלא מוציא את הכלב לטיול פעמיים ביום לפחות למשך חצי שעה או מעניק לו אפשרות לטייל בחצר בגודל של פחות 16 מ"ר, ייקנס ב-500 שקל. אדם שלא מעניק לחיית המחמד מזון ומים בכמות מספיקה ייקנס ב-1,000 שקל לחיה, וקנס דומה יושת על מי שמחזיק חיית מחמד חשופה לתנאי מזג האוויר. אדם שיקשור כלב במקום קבוע לפרק זמן של יותר מחמש שעות ברצועה קצרה מדי, ייקנס אף הוא ב-1,000 שקל.

 

באשר לחיות משק קבעה הוועדה קנס של 2,500 שקל על ארגון מופע עם בעלי חיים ללא היתר, קנס של 2,000 על אי הענקת טיפול רפואי לחיה וקנס זהה על העמסת משקל מעל טון בעגלה שגורר סוס או פרד. החזקת עגל פרה בתא מבודד בלי יכולת לשכב, לעמוד וללקק את עצמו תגרור קנס של 1,000 שקל לכל עגל, והעדר איוורור במקום המחייה של העגל תגרור 3,500 שקל קנס.

 

מי יאכוף? לא ברור

במשרד החקלאות מסרו אז ל-ynet, כי אישור התקנות יאפשר אכיפה מהירה ומרתיעה יותר בתחום. "מתן קנסות מינהליים חוסך את הצורך בהעמדה לדין, שכרוכה פעמים רבות בהליך ארוך, שבסופו לא תמיד העבריין בא על עונשו. באמצעות קנסות מינהליים, העובר על החוק ישלם על כך במהירות וירגיש את חומרת העבירה בכיסו".  

 

התקנות שאושרו כעבירות מנהלתיות, נכנסו לתוקף לפני כשנתיים ומסדירות כל היבט כמעט הנוגע לאחזקת בעלי חיים שלא במשק החקלאי - בבית, במקומות מסחר, בבתי גידול, בתי מחסה, פנסיונים, פינות חי, פינות ליטוף וגני חיות. כך למשל נקבע, שאין לשכן בעל חיים במתחם שאינו מתאים למידותיו, ומפרטות באופן מדויק מהו השטח המזערי בו מותר להחזיק חיות שונות.

 

אך האם ניתן יהיה לאכוף בשטח את עשרות העבירות המנהלתיות לאחר שתיכנסנה לתוקף? לא בטוח. במשרד החקלאות הדגישו, כי האכיפה תתבצע על ידי פקחי יחידת הפיצו"ח בלבד, בהתאם למידע שיגיע אליהם ולתלונות הציבור. בהמשך שוקלים להעניק סמכויות אכיפה לשוטרי אגף הסביבה במשטרה ולמשטרה הירוקה. עם זאת הבהירו, כי מאחר שמדובר בחוק צער בעלי חיים, לא מתוכננת כרגע הענקת סמכויות לפקחי הרשויות המקומיות.

 

"אני מתכוונת לדאוג שעם כניסת התקנות לתוקפן, הן ייושמו במלואן ולא יישארו בספר הרשומות". אמרה ל-ynet בעקבות אישור התקנות שרת החקלאות, אורית נוקד. לדבריה, "האכיפה תתבצע בשני מישורים: ביקורות פתע ובדיקות תקופתיות של מפקחים בחוות חקלאיות, אורוות, רפתות וכדומה, וגם באמצעות מידע מודיעיני שיגיע אלינו בעזרת אנשים טובים שאכפת להם ,כאשר הם רואים התעללות בבעלי חיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצועה קצרה מדי? צפו לקנס גבוה
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים