נגד הסכם העו"ס: סטודנטים חסמו כביש ונעצרו
מול בניין ההסתדרות בתל אביב קראו סטודנטים "שכר כזה עלוב, נאבק פה כמו בלוב", במחאה על התנאים המתגבשים לעובדים הסוציאליים בעמותות. בעימותים עם המשטרה נעצרו חמישה מפגינים. מוקדם יותר הפגינו מאות בקריית שמונה
המשא ומתן עם העובדים הסוציאליים מתקדם, אבל יש מי שלא אוהב את זה - והמהומה גדולה. עשרות סטודנטים הפגינו הערב (יום ג') מחוץ למשרדי ההסתדרות בתל-אביב חסמו את רחוב ארלוזורוב לזמן ממושך וגרמו לשיבושי תנועה קשים באזור. במקום אף התפתחו עימותים עם כוחות המשטרה שביקשו לפזר את המפגינים, וחמישה סטודנטים נעצרו.
המפגינים נשאו שלטים עליהם נכתב: "הגיעו מים עד נפש", ו"עם שכר כזה עלוב, נאבק פה כמו בלוב", "די להפרטת השירותים הציבוריים", "עבדים סוציאליים", ו"די לרמוס את העובדים הסוציאליים".
הסטודנטים, שלא כולם לומדים רק עבודה סוציאלית, אמרו כי הצטרפו למאבק כיוון שמדובר באמירה חברתית, שלפיה מדינת ישראל היא מדינת רווחה שבה צריך לתמוך גם באלו שעובדים עם האוכלוסיות המוחלשות. באיגוד העובדים הסוציאליים ביקשו להדגיש כי הם לא נטלו חלק בהפגנה, שאורגנה על-ידי סטודנטים בלבד.
מאבק העובדים הסוציאליים - הסיקור המלא ב-ynet:
- התקדמות משמעותית במו"מ על שכר העו"סים
- אם עיוורת על השביתה: כאילו איבדתי חברת נפש
- הרשויות בעד העו"סים: "מאקירוב לא רואים אותם"
- בגשם כבד: עובדים סוציאליים הפגינו בתל-אביב
- הרשויות ישבתו להזדהות עם העובדים הסוציאליים
מתגייסים למען העו"סים? ספרו לנו בפייסבוק
"אנחנו מאמינים שמדינת ישראל היא מדינה גם של כאלה שידם אינה משגת, וחובתנו בחברה היא לדאוג לאלה שאין להם", אמר גלעד ארדיטי, נציג אגודת הסטודנטים של תל אביב.
"מי שעושים את זה ביום יום אלו העובדים הסוציאליים, ולצערי אם זה היחס שהמדינה מתנה לאלו שעוסקים במלאכה החשובה - לא נתפלא אם בעוד כמה שנים יתברר לנו שמדינת ישראל היא מדינה של עשירים בלבד".
גל אורן, עובד סוציאלי מחיפה, הסביר שהמחאה נובעת מכך שהסכם השכר המסתמן "הוא לא ראוי, ומדבר על תוספת של אחוזים זעומים בלבד לשכר. בנוסף אנחנו מוחים על כך שהעובדים הסוציאליים אשר עובדים בעמותות אינם חלק מההסכם שלמעשה מגדיל את מדיניות ההפרטה". עוד לדבריו, "לא נראה כי ההסכם כולל אופק התקדמות והתפתחות במקצוע על פי דרגות של ותק והכשרה, ואנו חוששים מאוד שבעוד ארבע או חמש שנים ניאלץ לשוב ולהיאבק על התנאים להם אנו זכאים כעובדי המגזר הציבורי".
"לא מתגמלים על ותק"
למרות שאמש אחרי סיום השיחות נשמעו הצדדים אופטימיים לגבי הסיכוי לסיים את השביתה ולחתום על הסכם כבר היום, המשא ומתן תקוע. נציגי ההסדתרות והאוצר נועדו שעות ארוכות מאז הבוקר בניסיון להגיע להסכמה בסוגייה האחרונה שנשארה פתוחה, והיא דרישת העובדים הסוציאליים שהאוצר יפקח על השכר שיקבלו עובדים סוציאליים בעמותות. אם לא תושג התקדמות, השביתה תימשך גם מחר.
מוקדם יותר היום הפגינו כ-400 סטודנטים מהחוג לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית תל חי, ואיתם כמה עשרות עובדים סוציאליים מקריית שמונה, בצומת המצודות בעיר.
מעיין לוי מכפר יובל, סטודנטית לתואר ראשון במכללה, אמרה שהיא וחבריה זועמים "על השמועות שיוצאות מחדרי הישיבות, על כך שמספר סעיפים חשובים לא יכללו בהסכם שייחתם. לא קיים צו הרחבה להחלת תנאי שכר חדשים לעובדים סוציאליים שעובדים בעמותות, וכן המצב לא משפר את התנאים של עובדים סוציאליים שאינם בתפקידי ניהול אלא בעבודות שטח, וגם לאחר 15-20 שנה שכרם לא צפוי לעלות ולתגמל אותם על הוותק והניסיון שצברו".
לאחר כשעה בה הפגינו בצומת, החלו המפגינים לצעוד לאורך כביש 90, לעבר השוק העירוני של קריית שמונה,
נושאים שלטים ועונדים סרטים אדומים.
במכללת תל-חי לומדים כיום כ-360 סטודנטים לתואר ראשון בעבודה סוציאלית ועוד כ-60 לתואר שני. רונן, סטודנט במכללה, סיפר ש"אנחנו סוגרים עשרה ימי מאבק, ודווקא עכשיו מסתמן ניסיון לפגוע ולמכור אותנו. אנחנו קוראים לנציגי העובדים הסוציאליים להמשיך ולהתעקש. העם תומך בנו והציבור מבין את מצוקתנו. מהמאבק הזה חייבים לצאת עם בשורה ל-10,000 העובדים הסוציאליים בישראל, הנותנים נשמתם באהבה רבה למען אוכלוסיות בסיכון, עבור נוער, נשים וקשישים".