"היפנים חסכו כסף והגדילו את האסון הגרעיני"
לנוכח השריפה הנוספת שפרצה בכור בפוקושימה, תוקף המומחה שהתמודד עם אסון צ'רנוביל את התעשייה הגרעינית היפנית. "היו תאבי בצע ואחסנו את המוטות בצפיפות". לדבריו, לקחי צ'רנוביל לא הופקו "כי התעשייה לא אוהבת לחקור"
לאחר השבחים שחלקו להיערכות היפנית, נשמעת היום (יום ג') גם ביקורת לנוכח האיום הגרעיני על האי. לאולי אנדרייב, מומחה רוסי שעמד בראש הסוכנות הסובייטית שהוקמה כדי לטפל בנזקי האסון הגרעיני בצ'רנוביל, האשים את חברת הכוח היפנית בתאוות בצע ותקף את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) על רקע הקשר בינה לבין תעשיית האנרגיה הגרעינית.
- ואולי בכלל צריך לוותר על אנרגיה גרעינית? דעתכם בפייסבוק של ynet
לדברי אנדרייב, הפיצוץ שאירע הבוקר בפוקושימה וגרם לשחרור קרינה רדיואקטיבית נראה כמו דוגמא להעדפת רווח על פני בטיחות. בפיצוץ פרצה שריפה במוטות דלק שאוחסנו קרוב לכורים. "היפנים היו מאוד תאבי בצע וניצלו כל סנטימטר מהמרחב שהיה להם באגן. אבל כשמאחסנים דלק משומש בצפיפות יש סיכוי גבוה לשריפה אם אין מים באגן".
בניגוד לקולות קודמים שטענו כי הופקו הלקחים מהאסון הגרעיני בצ'רנוביל ב-1986, החמור שידע העולם, טען אנדרייב האשים כי בתעשייה הגרעינית לא למדו את לקחי האסון,
כדי לא למנוע את התרחבות התעשייה. "האסון בצ'רנוביל לא נחקר דיו כי למי יש כסף למחקר כזה? רק לתעשייה, אבל התעשייה לא אוהבת את זה", אמר אנדרייב בראיון בווינה, שם הוא מלמד ומשמש כיועץ לממשלת אוסטריה בנושא בטיחות גרעינית.
הוא האשים גם את סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית בסטנדרטים הנמוכים, שכן לטענתו, הסוכנות מקורבת יתר על המידה לתאגידים הגרעיניים ולתחנות הכוח הגרעיניות. "כל ארגון שתלוי בתעשייה הגרעינית, כמו סבא"א, לא יכול לתפקד כראוי. הוא תמיד ינסה להסתיר את המציאות. סבא"א לא מעוניינת למקד את תשומת הלב בתאונה אפשרית בתעשייה, הם לא מעוניינים בארגוני חירום".
לגבי הטיפול במצב הנוכחי ביפן, הביא אנדרייב הזדהות עם הרשויות שם. "זה מצב של פאניקה שקטה, אני מכיר את המצב הזה. משמעת היא הדבר המרכזי בתעשייה,
אבל בחירום נדרשת יצירתיות, אפילו פנטזיה ואלתור".
סבא"א לא מסרה תגובתה לדברים. מוקדם יותר אמר ראש הסוכנות, יוקיה אמאנו, כי ייתכן שנגרם נזק מוגבל לליבת כור מספר 2 בתחנת הכוח בפוקושימה. "יש אפשרות לנזק לליבה. על פי הערכות מדובר בפחות מחמישה אחוזים". הוא הוסיף כי ההתפתחויות האחרונות ביפן "מדאיגות", אך אמר כי הוא מאמין שהמצב שונה מהמצב בצ'רנובי ב-1986.