שתף קטע נבחר

דו"ח: ירידה של 30% בחומרים מסרטנים במפרץ

תוכנית הפחתת הזיהום של מפעלי התעשייה באזור מפרץ חיפה הצליחה להביא לירידה בפליטות חומרים אורגניים נדיפים על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה. בקואליציה לבריאות הציבור מצננים את ההתלהבות: "עד שהתושבים ייהנו מאיכות אוויר טובה - הדרך ארוכה מאוד"

נושמים לרווחה? בשנת 2010 חלה ירידה של 30% בפליטות החומרים האורגניים, המסרטנים והחשודים כמסרטנים, הנפלטים מהתעשייה באזור מפרץ חיפה - כך עולה מדו"ח של המשרד להגנת הסביבה, המסכם את הישגי מחוז חיפה במשרד.

 

הדו"ח בוחן בין השאר את הצלחתה של תוכנית הפחתת הזיהום שהוכנה עבור מפעלי התעשייה באזור המפרץ והחלה לפעול בשנת 2008. תוכנית הפעולה יושמה בכ-15 מפעלי תעשייה מרכזיים, בהם בתי הזיקוק, חיפה כימיקלים, תש"ן, מתקני האיחסון של תזקיקי הדלק, מפעלים כימיים בהם פרוטרום ודור כימיקלים וכן מפעלי טיפול בפסולת מסוכנת הממוקמים במפרץ חיפה. 

 

מהדו"ח עולה כי בשנת 2009 נפלטו כ-3,400 טון של חומרים אורגניים נדיפים, לעומת שנת 2010 - במהלכה נפלטו 2,400 טון. ברשימת החומרים הזו מצויין בין השאר חומרים דוגמת פורמלדהיד ובנזן, הנחשבים רעילים ומסרטנים.

 

מנתוני מרכז הניטור הארצי, שמתפרסמים בדו"ח, עולה כי התעשייה שהוסדרה במסגרת התוכנית מהווה רק 34% מכלל מקורות החומרים האורגניים במפרץ חיפה. 41% נוספים מגיעים מתחבורה, 19% מגיעים ממקורות ביתיים, ו-5% מתחנות דלק.  

 

תמונת המצב המעודדת שמוצגת בדו"ח, מתחזקת גם על ידי הערכות המשרד כי המשך יישומה של התוכנית יביא לשיפור נוסף במצב איכות האוויר במפרץ. "יישום התוכנית במלואה צפוי להביא לירידה נוספת, כך שפליטות החומרים האורגניים הנדיפים, ממתקנים שהוסדרו במפעלי התעשייה במפרץ חיפה, ב-2013 יהיה נמוך ב-75% מכמות החומרים שנפלטו בשנת 2009".

 

בקואליציה לבריאות הציבור, ארגון סביבתי הפועל באזור הצפון, מסרו בתגובה לדו"ח, כי "אנו מברכים את המשרד להגנת הסביבה על פועלו, אך מבקשים לצנן מעט את ההתלהבות. עד השלב בו יוכלו תושבי חיפה והאזור ליהנות מאיכות אוויר טובה הדרך ארוכה מאוד. על המשרד להגנת הסביבה והרשויות לעשות ולפעול ביתר שאת על מנת להבטיח את בריאותם ואיכות חייהם של התושבים באזור".

 

בקואליציה הוסיפו, כי "יש לבצע יותר בדיקות פתע וניטור של חומרים מזהמים נוספים, מלבד החומרים הנוכחיים, יש להדק את האכיפה והפיקוח גם על מפעלים מסוג בינוני וקטן ויש לבצע מעקב אחר יישום הצווים הניתנים למפעלים ולא לאפשר למפעלים מזהמים המזלזלים בחוק, באדם או באדמה להמשיך לפעול". בקואליציה הדגישו כי גם התקציב המיועד לאזור אינו מספיק, בשל שורת האתגרים והמשימות הסביבתיות העומדות בפניו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעלים מזהמים במפרץ
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים