עו"סים נגד ההסכם: "גוזרים קופון פוליטי על גבינו"
במקביל לפגישת איגוד העובדים הסוציאליים והאוצר, הפגינו מאות עובדי רווחה בתל אביב נגד ההסכם המתגבש: "זו יריקה בפנים". בירושלים קראו סטודנטים חרדים: "תשמור על עצמך ילד, כי אנחנו כבר לא יכולים". האיגוד: יש הישגים חסרי תקדים
עובדים סוציאליים נגד האיגוד: לפני שהשביתה נכנסת ליומה ה-12, התייצבו הערב (יום ד') מאות עובדי רווחה ברחבת בית אריאלה בתל אביב, במחאה על ההסכם המתגבש בין ראשי איגוד העובדים הסוציאליים למשרד האוצר. לטענת המפגינים, ראש האיגוד איציק פרי "גוזר קופון פוליטי על גבינו". גם בירושלים הפגינו עשרות סטודנטים לעבודה סוציאלית מהמכללה החרדית בעיר ונשאו שלטים עם הכיתוב: "חרדים לגורלם" ו"תשמור על עצמך ילד, כי אנחנו כבר לא יכולים".
מאבק העובדים הסוציאליים - הסיקור המלא ב-ynet:
- עיוורת על השביתה: כאילו איבדתי חברת נפש
- הסכם העו"ס: סטודנטים חסמו כביש ונעצרו
- בגשם כבד: עובדים סוציאליים הפגינו בתל-אביב
- מה דעתכם על ההסכם? דברו על זה בפייסבוק
במקביל להפגנות בתל אביב ובירושלים, נפגשו נציגי איגוד העובדים הסוציאליים עם נציגי האוצר במטרה להביא לסיום השביתה במהרה. הסוגייה האחרונה שנותרה במחלוקת בין הצדדים היא דרישת העובדים הסוציאליים שהאוצר יפקח על שכר העובדים בעמותות.
דובר איגוד העובדים הסוציאליים, דוד גולן, סיפר ל-ynet על כמה מפרטי ההסכם: "הסכם השכר שהושג מעניק לכל העובדים הסוציאליים תוספת של 7.25 אחוז לשכרם ועוד 1,100 שקלים חודשיים צמודים למדד, שישולמו רטרואקטיבית מינואר 2011. מעבר לכך, כל העובדים יקבלו גם מענק חד פעמי של 2,000 שקלים".
התוספת שהושגה, לדבריו, תכלול את כל העובדים, "החדשים והוותיקים גם כן, כפי שאיגוד העובדים הסוציאליים התחייב עם יציאתו לשביתה". גולן גם העריך כי קיים סיכוי שההסכם ייחתם כבר הערב.
בשיחה עם ynet מסר מנכ"ל משרד הרווחה כי "אם המשא ומתן בין העובדים הסוציאליים לאוצר לא יסתיים ביום-יומיים הקרובים, השר כחלון יפנה לראש הממשלה ויבקש ממנו להכריע בסוגיות שבמחלוקת". לדבריו, "המצב בלתי נסבל ובסופו של דבר יש אזרחים וילדים בסיכון". בינתיים, למרות שנראה שהצדדים קרובים להשגת הסכם ולסיום השביתה, רבים מהשובתים לא רק שלא מרוצים, אלא גם חשים זעם של ממש.
"לא נוכל לספק פרנסה ראויה"
במהלך ההפגנה בתל אביב, המפגינים, בהם גם סטודנטים, חסמו לתנועה את רחוב שאול המלך. כוחות משטרה הגיעו למקום. בשיחה עם ynet סיפרה העובדת הסוציאלית טלי שלמה על תחושותיה קשות. "אנחנו לא מבינים מה קורה. חצי מהנושאים שבגינם יצאנו למאבק, כלל לא התקבלו על-ידי האוצר והושארו מחוץ להסכם המתגבש", אמרה, "הן עניין דירוג השכר, הן הוצאות הרכב ותשלום כוננויות, לא נכנסו להסכם כפי שאנחנו יודעים זאת כרגע".
"נחשוב מחדש על עתידנו" (צילום: גיל יוחנן)
לדבריה, "הדבר מביא לכך שאם אכן הסכם זה ייחתם בתנאים כמו שאנחנו חושבים שייחתם, הדבר יאלץ אצל רבות מאיתנו אשר תרמו ועדיין תורמות את מלוא מרצן וזמנן למען המקצוע שאנחנו רואים בו את ייעודנו, לחשוב מחדש על דרכינו לעתיד לבוא, מהסיבה הפשוטה שאנו מבינות שלא נוכל לספק פרנסה ראויה לבני משפחתנו".
אפרת מלכה הגדירה את ההסכם "מביש" ואמרה: "זו יריקה בפני העובדים הסוציאליים הוותיקים. יש לנו תחושה שאנחנו לא יכולים עוד, וחלון הזמנים ל-10 או 20 השנה הקרובות עומד להיסגר מבלי שנעשה שינוי משמעותי במעמד העובדים הסוציאליים בישראל".
עובדת סוציאלית נוספת, עינת הצמרי-שביט, טענה שמדובר בהסכם גרוע וש"אנחנו עלולים לצאת ממנו קרחות וקרחים". "מוסיפים לנו שעה וחצי לשבוע עבודה העמוס שלנו מכבר, של 39 שעות, ונותנים לנו תמורת זה תוספת של 1,100 שקלים. אז איזה שכר העלו לנו בעצם כאשר הגדילו לנו את שעות העבודה השבועיות?".
"אף אחד לא הצליח להשיג תוספות כאלה"
מנגד, באיגוד העובדים הסוציאליים סבורים שההסכם המתגבש הוא אחד ההישגים הגדולים שאירעו במגזר הציבורי במהלך חמש השנים האחרונות. בתגובה לטענות של העובדות הסוציאליות אמר דובר האיגוד דוד גולן כי "אף אחד במגזר לא הצליח להשיג תוספת של 25 אחוז ומעבר לכך. מלבד זאת, איגוד העובדים הסוציאליים נלחם גם עבור העובדים המופרטים והשיג עבורם הישג היסטורי חסר תקדים ורב משמעות של שכר מינימום ענפי של 7,100 שקלים".
"השטח רואה בהסכם זה הסכם גרוע מאוד" (צילום: ירון ברנר)
בנוגע לטענות על מדרג השכר והוצאות הרכב והכוננויות, מסר גולן: "הדברים הועלו בדיונים מול האוצר במשך חצי השנה האחרונה, מה שהצלחנו להשיג זה המקסימום שהאוצר מוכן לתת וגם זה התאפשר בזכות התערבותו וכובד משקל שהטיל יו"ר ההסתדרות עופר עיני במשא
ומתן".
בתגובה לדברים של גולן, דוברת תנועת "עתידנו למען עתיד העבודה הסוציאלית בישראל", ענבל חרמוני, שהשתתפה בהפגנה בבית אריאלה, הדגישה כי "השטח רואה בהסכם זה הסכם גרוע מאוד, הסכם שבו העובדים הסוציאליים הוותיקים יקבלו ריאלית רק תוספת של בערך 12 אחוז לשכרם, למרות שאלו אנשים בעלי תארים גבוהים והשתלמויות ועשרות שנות עבודה וותק, ואילו העובדים הצעירים יקבלו תוספת גדולה יותר".