שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

על סף אסון גרעיני: יפן לא מצליחה לעצור הקרינה

יו"ר נציבות פיקוח הגרעין של ארה"ב אמר כי בריכת צינון מוטות הדלק בכור 4 בפוקושימה "נפרצה והתייבשה לגמרי" - דבר המעורר חשש לזיהום חמור בהרבה מכפי שהיה עד-כה. יפן מכחישה. מאמצים לחידוש זרם החשמל למערכות הקירור של הכורים עוד היום. מנהל סבא"א: המצב חמור, לא איבדנו שליטה

מה הוביל להידרדרות הנוספת במצב הכורים הגרעיניים בפוקושימה ולהצהרתו המדאיגה של נציב האנרגיה האירופי כי המשבר הגרעיני ביפן עלול להידרדר לכדי "קטסטרופה בתוך שעות"? מדיווחים שפורסמו הלילה (יום ה') מתברר כי יותר מצב הכורים עצמם, הסיבה העיקרית לדאגה כעת היא מצבה הקשה של בריכה שבה מוטבלים מוטות הדלק המשומשים של כור מספר 4.

 

על סף אסון גרעיני ביפן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

יו"ר נציבות פיקוח הגרעין של ארה"ב, גרגורי יז'קו, אמר בשימוע בבית הנבחרים כי הבריכה, שבימים כתיקונם אטומה לאוויר הפתוח, נפגעה ככל הנראה בפיצוץ שאירע בכור אתמול, "התייבשה לגמרי", והדבר מעורר חשש חמור מפני התכה מלאה של המוטות ודליפת קרינה רדיואקטיבית בעוצמות גבוהות בהרבה מאלה שנמדדו עד-כה. התכה שכזו עלולה בין היתר להוביל לפיצוץ אשר יגרום לנשורת רדיואקטיבית בשטח רחב יותר, יפן הרשמית מכחישה את דבריו של יז'קו.

 

צילום: בועז ארד

 

חברת החשמל היפנית האחראית למתקן בפוקושימה, כמו גם רשויות הגרעין היפניות, אינן מפרסמות נתונים מדויקים על היקף הפגיעה בכורים או על אופי התקלות שעמן הן נאלצות להתמודד. עם זאת, נראה כי התסבוכת האחרונה שנוצרה סביב בריכת מוטות הדלק, מעמידה את היפנים בפני בעיה חמורה ביותר.

 

34 מומחי גרעין יצאו הלילה לטוקיו על-מנת להצטרף לכוחות ההצלה המקומיים בניסיונותיהם למצוא פיתרון למשבר. גם ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, היפני יוקיה אמנו, נמצא בדרכו למדינה. אמש הגדיר אמנו את המצב בכורים "חמור מאוד" אך דחה את דבריו של שנציב האנרגיה האירופי והדגיש כי "המצב לא יצא מכלל שליטה".

  

בימים כתיקונם משמשת הבריכה לצינון מוטות הדלק לתקופה של חמש שנים לפחות, בטרם הם נלקחים לעיבוד מחדש או לאחסון בחביות. מדובר בבריכה סגורה שעומקה כ-13 מטר, המבצעת את פעולת הצינון באופן מבוקר, ושומרת על רמות קרינה נמוכות באופן יחסי. כתוצאה מהנזקים שנגרמו בפיצוץ, התייבשה ככל הנראה הבריכה ונפערו חורים בגג שמכסה אותה. אפשרות אחרת היא שכתוצאה מהנזקים שנגרמו למערכות הקירור, אין יכולת לשלוט עוד בטמפרטורה של הבריכה וזו עלתה עד לכדי אידוי המים.


ארבעת הכורים שניזוקו בפוקושימה (צילום: גלובל דיגיטל, רויטרס) 

 

כך או כך, משמעות הדבר היא שמוטות הדלק המשומשים בבריכה של כור 4 (וייתכן שגם בכור 3) ככל הנראה חשופים לאוויר הפתוח. המוטות הללו רעילים יותר ממוטות רגילים הנמצאים בליבת הכור, הם נפיצים מאוד ועלולים לגרום לפיצוץ או לשריפה שתפלוט לאטמוספירה קרינה מסוכנת מאוד של רכיבים רדיואקטיביים כמו פלוטוניום, צזיום וסטרונציום. על-פי הדיווחים ביפן, הקרינה באזור הבריכה התגברה ביממה האחרונה באופן שמונע מעובדי המתקן להתקרב אליה לצורך בקרת נזקים. הקרינה חזקה כל-כך שאפילו עם בגדי מגן, לא יכולים הפקחים להתקרב אל הבריכה באופן שישמור על בריאותם.

 

היפנים מנסים מזה יומיים להתיז מהאוויר מים על בריכת מוטות הדלק המשומשים, בניסיון לקרר/למלא את הבריכה, אולם פעולות אלה לא מבוצעות באופן רציף.

 אתמול לדוגמא, בוטלה המראתו של מסוק שהיה אמור לבצע פעולת ההתזה מסיבה שלא נמסרה. הלילה חודשו פעילות התזת המים במסוקים ובכבאיות. במקביל, הוגדל הרדיוס שסביבו לא מומלץ לאזרחים לשהות לטווח של 80 קילומטרים.

 

בעוד העבודות לצינון הכורים נמשכות, פועלים צוותים יפנים לחבר מחדש את מערכות הקירור של הכורים לרשת החשמל הארצית. מערכות הקירור הושבתו בעקבות רעש האדמה, ונחשולי הצונאמי הציפו לחלוטין את מערכות החירום - דבר שהוביל לשרשרת התקלות החמורה.

 

חידוש עבודת מערכות הקירור עשוי להקל מאוד על המצב, כיוון שהיא תאפשר לשוב ולשלוט בטמפרטורה ובלחץ שבתוך הכורים ולמנוע את המשך תהליך התכת מוטות הדלק. סוכנות הידיעות "קיודו" דיווחה כי ייתכן והחשמל לפוקושימה יחודש באופן חלקי עבר בשעות הצהריים (שעון ישראל).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדיקת קרינה לתושבת פוקושימה
צילום: בועז ארד
ממשיכים להתיז מים
צילום: רויטרס
מומלצים