לכשכש בכלב של סרקוזי
נשיא צרפת נראה נלהב ביותר לצאת לפעולה צבאית בלוב. האם על רקע הסקרים המדאיגים שנה לפני הבחירות, מדובר בניסיון לשפר את מעמדו? בינתיים נראה שזה מצליח
נשיא ארצות הברית נמצא בשפל תדמיתי בעקבות פרשיית מין, כמה ימים לפני הבחירות לנשיאות. שניים מיועציו פונים למפיק הוליוודי כדי שיעזור להם להסיט את תשומת הלב הציבורית מהפרשייה, מבלי שאזרחי המדינה יידעו שמשקרים להם. יחד הם הצליחו ליצור מלחמה בדיונית שהנשיא יוצא ממנה על הצד הטוב ביותר ושיעור התמיכה בו נוסק פלאים.
זוהי תמצית עלילת סרט הקולנוע האמריקני "לכשכש בכלב" משנת 1997. האם 14 שנה אחרי הפך הסרט למציאות ממשית - הפעם לטובתו האישית של נשיא צרפת?
קדאפי תחת מתקפה - סיקור נרחב ב-ynet:
- האודיסאה של קדאפי: גם טורקיה מצטרפת למתקפה
- ארה"ב: מערכות הנ"מ של לוב נפגעו קשות
- להתיש את קדאפי / רון בן ישי
- תומכי קדאפי יצרו מגן אנושי ורקדו "זנגה זנגה"
- "קואליציית הנשים" שכנעה את אובמה
שאלה זו מתבקשת בעיקר לאור שני אירועים שקרו ממש באחרונה. הראשון אירע בתחילת החודש - סקר של העיתון "לה פריזיין" העלה כי מנהיגת הימין הקיצוני, מרין לה פן, מובילה בסיבוב הראשון (24% מהקולות) לבחירות לנשיאות על פני ניקולא סרקוזי (21%) ויו"ר המפלגה הסוציאליסטית מרטין אוברי (21%). האירוע שני התרחש אתמול. נשיא צרפת הודיע בפריז על תחילתה של פעולה צבאית בינלאומית בלוב כדי למגר את כוחותיו של שליט המדינה קדאפי. הם יש קשר בין שני האירועים הללו?
מטוס של קרב ממריא. הצרפתים תוקפים (צילום: AP)
להבדיל מ"לכשכש בכלב", המלחמה שמנהל כעת נשיא צרפת בלוב - ביחד עם בעלות בריתו מהמערב וממדינות ערביות - אינה דמיונית כלל וכלל. היא אמיתית, ומטוסים צרפתיים משמידים בשעות אלה מהאוויר מטרות של צבא קדאפי, השליט שאותו קיבל בעבר סרקוזי ברוב פאר והדר בארמונו בפריז.
האם תכנן סרקוזי לנצל את המלחמה נגד קדאפי כדי לשפר את מעמדו מבית שנה לפני הבחירות לנשיאות? לא בטוח ששאלה זו יכולה לזכות למענה, אך דבר אחד בטוח - הרפובליקה הצרפתית עשתה באחרונה מאמצים כבירים כדי לשפר את תדמיתה בעולם הערבי, בצרפת ובעולם כולו בעקבות מדיניותה הנרפית לנוכח המהפכות וההתקוממויות בעולם הערבי בחודשים האחרונים.
תוניסיה ומצרים כמשל
במשך 23 שנות שלטונו זכה נשיא תוניסיה, זין עבאדין בן עלי, לנהל מערכת יחסים הדוקה עם צרפת ועם העומדים בראשה. היחסים בין שתי המדינות היו טובים, המסחר ביניהן שגשג ושרי הממשלה הצרפתית התארחו פעמים רבות בארמונות הפאר של בן עלי, שנתפש בעיני רבים בקרב עמו כדיקטטור מושחת. על פי אתר ההדלפות "ויקיליקס", דיפלומטים אמריקנים כינו את בן עלי "ראש משפחת מאפיה".
בהתחשב ביחסים הטובים ששררו בין צרפת לתוניסיה, אפשר להבין אם כן מדוע סירבה פריז לגנות את הדיכוי האלים של מתנגדי המשטר במדינה הצפון אפריקנית בחודש ינואר האחרון. המפגינים בתוניסיה דרשו שיפור במצבם הכלכלי, מקומות עבודה רבים נוספים ויישום רפורמות דמוקרטיות, בעוד שבארמון האליזה בפריז העדיפו לשמור על האינטרסים שלהם ולהסתפק בתגובה לקונית לאירועי השעה הבוערים בתוניסיה. "הנשיא עוקב אחר ההתפתחויות בתוניסיה ומצפה להשבת הסדר על כנו במהרה", מסר האליזה.
שבוע לאחר הדחתו של בן עלי, הציעה שרת החוץ של סרקוזי, מישל אליו מארי, לשלוח כוחות משטרה צרפתיים כדי לסייע לרודן התוניסאי. בתגובה, כלי התקשורת במדינה מיהרו לתקוף את הנשיא הצרפתי ושאלו בתמיהה רבה: "מדוע הוצע סיוע לרודן?". באופוזיציה בצרפת, כמו גם רבים בתקשורת המקומית, היו מי שקראו לשרת החוץ להתפטר מתפקידה באופן מיידי בשל דבריה, וגם לאחר שנחשף כי היא הגיעה לחופשתה האחרונה בתוניסיה במטוסו הפרטי של איל הון המקורב לבן עלי ולמשטרו.
נשיא תוניסיה המודח ואשתו. "מדוע הוצע סיוע לרודן?"
גם המהפכה במצרים לא עשתה טוב לדיפלומטיה הצרפתית ולנשיא העומד בראשה, והיא אף הואשמה כי היא נתונה לחסדיו של הנשיא המצרי חוסני מובארק. אם דבריה של שרת החוץ של סרקוזי לא הספיקו (בחודש שעברה התפטרה אליו מארי מתפקידה בעקבות קשריה למשטר התוניסאי הרודן - ר.ס), עורר ראש הממשלה הצרפתי סערה לאחר שהודה כי נהנה מחופשה במצרים, באזור הנילוס, באדיבות הנשיא מובארק.
פרנסואה פיון אמר כי התוודותו על החופשה שלקח על חשבון נשיא מצרים היא חלק מרצונו לשמור על שקיפות. עם זאת, יום קודם להודאתו, נודע כי הוא רצה למזער נזקים ולכן חשף את הסיפור בטרם פרסומו בשבועון הסטירי "לה קנאר אנשנה" ("הברווז הכבול"). סרקוזי לא נשאר אדיש לפרשת פיון וביקש משרי ממשלתו לבלות את חופשותיהם בצרפת.
באופוזיציה, לעומת זאת, מיהרו לחגוג על הדם הטרי. "יום אחר יום, אנחנו רואים כמה הממשלה הזו מאבדת את אמון הציבור", אמרה אז יו"ר המפלגה הסוציאליסטית מהשמאל, מרטין אוברי, בתגובה לקרבה היתרה של השלטון הצרפתי למקבילו בתוניסיה.
אני מפציץ - אני קיים
"צרפת נכשלה בהבנת תחושת הייאוש והסבל של האוכלוסייה התוניסאית", הודה סרקוזי בסוף חודש ינואר, ובשבוע שעבר אף הכיר בממשלת המורדים בלוב בבנגזי. בכך הפכה המדיניות הצרפתית את עורה וסרקוזי החל לפעול בלוב כדי לתקן נזקים. המטרה - חיזוק השפעת ארצו בעולם הערבי ובעולם כולו וככל הנראה חיזוק מעמדו מבית ערב הבחירות לנשיאות צרפת. "אני מפציץ את קדאפי, משמע אני קיים", זהו המסר אותו יעביר סרקוזי בימים האחרונים, מסר שהוא מקווה כי ייקלט בכמה שיותר במדינה.סרקוזי וקמרון מובילים מתקפה."מפציץ, משמע אני קיים" (צילום: רויטרס)
נכון לעתה, המתקפה הבינלאומית בלוב בהובלת סרקוזי וראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, זוכה לתמיכה מסוימת מהאופוזיציה בצרפת ששיבחה את עמדותיו האחרונות בלוב. "אם הקהילה הבינלאומית לא היתה מגיבה, המשמעות היתה יד חופשית לכל הדיקטטורים", אמר ל"וול סטריט ז'ורנל" ז'אן-מארק איירו מהמפלגה הסוציאליסטית.
לעת עתה, נשיא צרפת יכול לשמוח על התמיכה לה הוא זוכה מבית בשל הפעולה הצבאית אותה הוא מוביל בלוב נגד קדאפי. עם זאת, סרקוזי גם צריך לזכור כי הציבור הצרפתי שעכשיו תומך בו היה זה שתמך בהחלטת קודמו, ז'אק שיראק, שלא להשתתף בפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003. במקביל, בסקר שנערך בימים האחרונים בצרפת עלה כי רוב הציבור אינו מעוניין במעורבות צבאית בלוב. אם כך הם פני הדברים, לא בטוח שסרקוזי יוכל להישאר לאורך זמן בבוץ הלובי, שהרי טוב זה לא יעשה לסיכוייו להיבחר מחדש לכהונה נוספת.