עצימת העין באיראן: המחאה בסוריה "מוגבלת"
בשל הרצון שלא לפגוע בברית האסטרטגית בין טהרן לדמשק, נדחק סיקור המחאה נגד משטרו של אסד לשולי החדשות בכלי התקשורת ברפובליקה האיסלאמית. מי שכן מדווח הם הבלוגרים שקוראים לחבריהם בסוריה: "אל תפחדו, אתם תנצחו בסוף"
התקשורת הממלכתית באיראן דוחקת את סיפור ההפגנות בסוריה לשולי החדשות, ומדווחת עליו בקצרה. זאת בעוד שאת ההפגנות בלוב, תימן ובחריין היא מבליטה בכותרות ראשיות. בינתיים הגורמים הרשמיים לא התבטאו בפומבי בנושא, אך בתקשורת כבר מסמנים את האשמים במצב - "הציונים".
טלטלה במשטר הסורי - דיווחים אחרונים ב-ynet:
- בשאר אסד נכנע ללחץ? ממשלת סוריה התפטרה
- מאות אלפים בדמשק: "נקריב חיינו למען אסד"
- דיווח מסוריה: אש חיה על מפגינים בדרעא
אנרכיה בסוריה: כנופיות ברחובות לטקיה - מדברים על המצב בסוריה בפייסבוק של ynet
סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א דיווחה בקצרה כי במספר ערים בסוריה נערכו הפגנות מחאה בסדר גודל "מוגבל" וכי ישראל מסיתה את המפגינים לצאת לרחובות באמצעות האינטרנט ומסרונים. בדיווח הקצר הזה לא נמסר על עשרות ההרוגים בשבועיים האחרונים.
ישראל מסיתה באינטרנט ובמסרונים. מפגינים בדמשק נגד אסד (צילום: AP)
אחד ההסברים לשתיקה של התקשורת האיראנית היא ההבנה שסיקור ההפגנות בסוריה עלול לפגוע בברית האסטרטגית בין טהרן לדמשק. האבסורד הוא שעד כה ראו בטהרן את המהפכות בעולם הערבי כסימן להתעוררות איסלאמית, ולמעשה יש להם אינטרס לתמוך במפגינים שכן המשטר העלווי של בשאר אסד הוא חילוני ביסודו, אך נראה שהאינטרס לשמור על חזית אחידה מול ישראל והמערב חזק יותר, ומונע מכלי התקשורת הממלכתיים לסקר בהרחבה את ההפגנות, מספרי ההרוגים והסכנה שניצבת בפני משטרו של אסד.
עד כה גורמים רשמיים בהנהגה בטהרן שמרו על שתיקה נוכח ההתפתחויות בסוריה. ההערכה היא שכאשר יחליטו להתייחס לנושא, הם יבחרו להאשים את ישראל וארה"ב באחריות למהומות, כפי שהם נהגו לעשות כאשר פרצו מהומות בארצם, לאחר הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות ב-2009.
מקורות הדיווח "מוטלים בספק"
באחד מאתרי החדשות במדינה נכתב כי אפילו הגולשים התלוננו בפניהם על כך שהתקשורת אינה מסקרת את הנעשה בסוריה. לפי הדיווח באתר "אלף", המזוהה עם חבר הפרלמנט אחמד תבאקולי, מבקר חריף של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, אחת הסיבות לכך שהתקשורת האיראנית אינה מסקרת את הנושא, היא שהמקורות שמדווחים על ההפגנות "מוטלים בספק".
האינטרס האיראני לשמור על חזית אחידה מול ישראל חזק יותר (צילום: AFP)
לפי אתר "אלף", לתקשורת המערבית אין כתבים בדרעא, העיר בדרום סוריה שמהווה את מוקד ההפגנות נגד משטרו של אסד, וגם לא בערים אחרות במדינה.
מרבית הדיווחים מגיעים ממקורות אופוזיציה סוריים.
בין היתר, האשים האתר את התקשורת המערבית שהיא מתעלמת מהמהומות בבחריין, בעוד שהיא מבליטה את ההפגנות בסוריה. "התקשורת המערבית הראתה שהיא אינה אובייקטיבית בכלל, היא בוחרת את החדשות ומתאימה אותה לאינטרסים שלה. לכן, לפעמים היא מטילה איפול כבד, ולפעמים היא עושה טעויות גדולות בסיקור".
מי שכן מדווח על כך הם אתרי אינטרנט רפורמיסטיים ובלוגרים שלוקחים על עצמם את תפקיד הפצת המידע. אחד מהם כתב בחשבון הטוויטר שלו: "לעם הסורי, המשיכו בבקשה ואל תפחדו, אני בטוח שתנצחו בסוף". כמו כן הוא קרא לחבריו הבלוגרים לתרגם לפרסית את החדשות על הנעשה בסוריה ולשלוח לחבריהם באיראן.